Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer Dani polja
  • 15.09.2017. 18:00

I u stresnim uvjetima Pioneer hibridi zadržali dobre prinose

Čak 43 posto tržišta kukuruza dokaz je da je Pioneer i dalje lider u Hrvatskoj. Sve su prisutniji i sa sjemenima suncokreta i soje.

  • 1.586
  • 292
  • 0

"Već 23 godine smo ovdje prisutni direktno, ali taj program smo počeli širiti i ranije, prije rata, u suradnji s ondašnjim IPK Osijek. Možemo se pohvaliti da danas držimo 43 posto tržišta kukuruza što govori da smo lideri u toj proizvodnji u Hrvatskoj", istaknuo je Marko Jukić, mr.sc. direktor/Sales Op. Manager Croatia & BiH tvrtke Pioneer sjeme d.o.o. na poljima u okolici Osijeka, na Danima polja kukuruza, suncokreta i soje ove kompanije.

I ovoga puta partner je tvrtka Novi agrar, sljednik nekadašnjeg IPK Osijeka, a o uvjetima proizvodnje i rada na pokusu govorio je Marijo Mlinarević, voditelj ratarske proizvodnje ove tvrkte iz sastava grupacije Žito Osijek.

Najbolji hibrid kukuruza POO23

Nakon kombajniranja s kombajnom marke Claas Lexion 660 i vaganja svih hibrida u pokusu ustanovljeno je kako je na ovoj lokaciji najbolji bio hibrid kukuruza P0023 s prinosom od 11.233 kg zrna po hektaru, vlage 14 posto. Malo iza njega su bili hibridi P0216, P0412, P9415. Bilo je tu jako mnogo dobrih rezultata, a ovisili su i o FAO grupi. No, sasvim sigurno, prema riječima stručnjaka iz Pioneera, kvaliteta je i ovoga puta potvrđena.

Najbolji je bio hibrid POO23 s prinosom od 11.233 kg zrna po hektaru, vlage 14 posto

"Jedna dosta izazovna godina iza nas je, ni malo slična nekim prethodnima", rekao je Mario Bačani, produkt manager u Dow Du Pont Pioneer.

"Visoke temperature u cvatnji, nedostatak vode u kriznim trenucima su ti teški uvjeti, ali tamo gdje je u agrotehnici odrađeno sve što treba, rezultati će biti relativno dobri, ne tako kao prošle godine, ali sasvim sigurno možemo biti zadovoljni. Na ovim pokusnim poljima vidimo sve ono najbolje čime raspolažemo za proizvodnju kukuruza, suncokreta i soje. Što se tiče kukuruza tu su naših 18 hibrida, deset još novih koji će doći narednih godina. Sada vidimo i kako su Optimum AQUAmax hibridi jedinstveno rješenje visokih odlika u poljoprivredi. Razvijeni su nakon 50 godina istraživanja s ciljem povećanja prinosa u nepovoljnim uvjetima okoline, ponajprije suše", istaknuo je Bačani i proveo nas zajedno s Romeom Jukićem kroz pokuse suncokreta, kukuruza i soje.

Zanimljivo je istaknuti da je P0023 bio pobjednik po prinosu u 2014. godini, a pripada skupini Optimum Aqua max hibrida koji se i inače zbog iznadprosječnih karakteristika smatra najperspektivnijim hibridom u FAO 400. Otpuštanje vlage iz zrna je vrlo brzo, potencijal prinosa je daleko viši od stare generacije hibrida koji su trenutno poznati i popularni na tržištu, a ima uravnotežen agronomski paket i dobru toleranciju na sušu te podnosi više temperature tijekom cvatnje koje su upravo bile izražene kao problem ove godine.

Odlični rezultati suncokreta i soje

Od prikazanih pokusa suncokreta ističemo linoleinski tip suncokreta sa DuPontTM ExpressSunTM tehnologijom P64LE99. To je srednje kasni hibrid s iznimno visokim potencijalom prinosa i izvanrednom tolerancijom na Phomopsis i Sclerotiniu glave. U slučaju plamenjače, P64LE99 je tolerantan na najnovije populacije plamenjače. To je i razlog zašto je dobio oznaku Pioneer Protector plamenjača, istakli su na Danima polja.

Linoleinski tip suncokreta sa DuPontTM ExpressSunTM tehnologijom P64LE99

Odnedavno na našem tržištu nalazimo i soju, a u pregledu polja ističemo PR92M22 koja spada u grupu dozrijevanja: 0 - 1 što znači da je to srednje rana sorta, ali sorta s visokim i stabilnim prinosima. Cvatnja inače pet dana kasnije nego kod drugih sorti, a preporučeni sklop 500-600 000 biljaka po hektaru. Pogodna je za područja gdje je soja tradicionalna kultura i ima odličan rani porast.


Fotoprilog


Tagovi

Dow Du Pong Pioneer Marko Jukić Mario Bačani Marijo Mlinarević IPK Osijek Novi agrar


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe