Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inicijativa Karlovačke pivovare
  • 30.07.2014. 18:00

Hrvatski ječam za hrvatsko pivo

Ječmenim sladom isključivo hrvatskog podrijetla podržava se domaća poljoprivreda i proizvodnja, ali i znanstveno-istraživački rad u sjemenarstvu te oplemenjivanju i uzgoju ječma u Hrvatskoj!

Foto: depositphotos.com, Nomadsoul
  • 1.160
  • 113
  • 0

Karlovačka pivovara, Slavonija slad, Poljoprivredno-prehrambeni kompleks (PPK) i Poljoprivredni institut Osijek potpisali su "pismo namjere" o korištenju 100 % hrvatskog ječma za proizvodnju Karlovačkog piva. To znači da će Karlovačka pivovara koristiti ječmeni slad isključivo hrvatskog podrijetla, čime se podržava domaća poljoprivreda i proizvodnja ječmenog slada, ali i znanstveno-istraživački rad u sjemenarstvu te oplemenjivanju i uzgoju ječma u Hrvatskoj. Projekt je inicirala Karlovačka pivovara, jer vjeruje u potencijale hrvatske poljoprivrede.

''Ove godine slavimo 160 godina proizvodnje piva vrhunske kvalitete koje je napravljeno od prirodnih sastojaka. Težimo tome da naše Karlovačko čine hrvatski sastojci. Ovime želimo dati potporu domaćoj poljoprivredi i doprinijeti održivosti domaćeg uzgoja ječma, jer vjerujemo da hrvatski proizvođači mogu osigurati sirovine vrhunske kvalitete kakve koristimo za proizvodnju našeg piva'', izjavila je Branka Slaveska, predsjednica Uprave Karlovačke pivovare na konferenciji za novinare održanoj u Poljoprivrednom institutu Osijek.

Visok standard kvalitete domaćeg ječma

Poljoprivredni institut Osijek svojim će stručnim savjetovanjem te ustupanjem sorte ječma pomoći Slavonija sladu, jedinom domaćem proizvođaču slada, PPK-u, dobavljaču ječma. ''Kvaliteta ječma u Hrvatskoj zadovoljava visoke standarde pivarske industrije, a ovakve suradnje s velikim potrošačima ječmenog slada potiču rast potražnje za hrvatskim ječmom, a time i rast broja njegovih proizvođača. Čak 75 % površina na kojima se ova žitarica uzgaja u Hrvatskoj posijano je sortom Poljoprivrednog instituta Osijek" istaknuo je dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek.

Objedinjena najsuvremenija tehnologija proizvodnje te europska tradicija kako bi se proizveo najkvalitetniji ječmeni slad.

U jedinoj hrvatskoj tvornici pivarskog slada Slavonija slad d.o.o., koja je u Novoj Gradiški još 1997. godine osnovana kao tvrtka kćer belgijske grupe Boortmalt, s velikim su veseljem prihvatili inicijativu. "Nastavljajući tradiciju pivarstva i sladarstva u Novoj Gradiški iz 1870-ih i prve moderne tvornice slada iz 1970-ih, izgradnja današnje tehnološki najsuvremenije tvornice jedno je od prvih stranih ulaganja u Slavoniji u 2000. godini, nakon čega je uslijedila integracija u najveću poljoprivrednu kooperativu Francuske i cijele Europe. Objedinjujući tako najsuvremeniju tehnologiju jedne od tri vodeće europske industrije slada te hrvatsku i europsku tradiciju, smatramo se sposobnima i pozvanima da našim kupcima osiguramo najkvalitetniji ječmeni slad proizveden od ječma s hrvatskih polja", izjavio je Vlado Bićanić, direktor Slavonije slada.

Proizvođačima siguran otkup

Proizvodnju pivarskog ječma za potrebe Slavonija slada u PPK-u organiziraju još od 2002. godine, a kako bi se ona povećala stalno educira proizvođače, tehnološki ih prati i u konačnici kolekcionira proizvedeni ječam. "Trenutno nadziremo proizvodnju oko 40 tisuća tona ječma na nekih 10 tisuća hektara i to kod 300 proizvođača kojima je inicijativa Karlovačke pivovare veliki poticaj, jer im jamči siguran otkup", navodi direktor Darko Vincetić.

Optimalno iskorištavanje domaćih sirovina, resursa, kapaciteta i znanja u proizvodnji hrvatskih proizvoda.

Pomoć i podršku ovoj inicijativi pruža Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore. ''Hrvatska gospodarska komora podržava inicijativu koja će povezivanjem proizvođača osigurati veće korištenje domaćih sirovina, resursa, kapaciteta i znanja u proizvodnji proizvoda hrvatskog porijekla. To je dobar način da se poveća dodana vrijednost u lancu proizvodnje i posebno me veseli što je Karlovačka pivovara u svoju inicijativu uključila ne samo Slavoniju slad, već i PPK te Poljoprivredni institut Osijek'', rekla je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina istaknula je da Ministarstvo poljoprivrede podržava investicije koje potiču razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje te uključivanje domaće sirovine u proizvode s dodanom vrijednošću. "Uvjereni smo da će ova inicijativa potaknuti razvoj proizvodnje ječma, što može biti poticaj za poljoprivredne proizvođače koji kroz organiziranu proizvodnju i otkup mogu imati i bolji dohodak. Ovo je pozitivan primjer stranog ulaganja u Hrvatskoj te horizontalnog i vertikalnog povezivanja poljoprivrede i prehrambene industrije", rekla je Rukavina.

Foto: depositphotos.com, Nomadsoul1


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ječam Ječmeni slad Karlovačka pivovara PPK Slavonija slad Poljoprivredni institut Branka Slaveska Pivarska industrija Zvonimir Zdunić Boortmalt Vlado Bićanić Darko Vincetić Hrvatska gospodarska komora Božica Marković Božica Rukavina Minista


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]