Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj duhana
  • 27.02.2018. 16:30

Hrvatska jedina u kontinentalnom dijelu EU zadržala jednaku razinu proizvodnje duhana

Duhan se u RH u posljednjih pet godina uzgajao na površinama od preko 5.500 ha, zahvaljujući 1.200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja u prosjeku zasade oko 100.000.000 presadnica iz domaćeg sortimenta.

  • 761
  • 48
  • 0

Duhanska industrija jedna je od brzorastućih i najprofitabilnijih industrija u svijetu, pa se sukladno tome duhan u Republici Hrvatskoj u posljednjih pet godina uzgajao na površinama od preko 5.500 ha, zahvaljujući 1.200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja u prosjeku zasade oko 100.000.000 presadnica iz domaćeg sortimenta.

Iz tog smo razloga o temeljnim značajkama duhanske industrije u Europskoj uniji s posebnim osvrtom na Republiku Hrvatsku, razgovarali s dr.sc.Marinom Čagljem iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

Godišnje proizvedemo 10.500 t duhana

Od dr.sc. Čaglja smo doznali da ukupna godišnja proizvodnja duhana u Republici Hrvatskoj u prosjeku iznosi oko 10.500 t, s prinosima oko 1,9 t/ha. Govorimo li o Europskoj uniji, tada je, bitno napomenuti da se duhan uzgaja na preko 91.000 ha, s godišnjom proizvodnjom od oko 215.000 t.

“Razlog za ekspanziju tržišta duhanskih proizvoda, leži i u činjenici da u današnje vrijeme suvremene znanosti i tehnoloških inovacija, marketinških strategija i kampanja, duhanska industrija se brzo prilagođava trendovima pušača, stvarajući proizvode koji zadovoljavaju potrebe i želje potrošača (lijep dizajn ambalaža za pakiranje, različiti okusi, i sl.).

U Republici Hrvatskoj postoji samo jedna tvornica duhana

No, u Republici Hrvatskoj  i dalje djeluje samo jedna tvornica duhana, koja otkupljuje gotovo 60% uzgojenog duhana s naših područja, dok se preostali dio uzgojenog duhana u najvećoj mjeri izvozi na tržišta Europske Unije, te manjim dijelom na tržišta Južne Amerike, Afrike, te Australije", priča dr.sc. Čagalj.

Govorimo li o ukupnom udjelu proizvodnje duhana s područja Republike Hrvatske u Europskoj Uniji, tada govorimo oko 5%, a s obzirom na povezanost primarne proizvodnje duhana s cigaretnom industrijom, možemo reći da je Hrvatska  jedina država u kontinentalnom dijelu Europske Unije koja je zadržala jednaku razinu proizvodnje duhana.

U RH je gotovo svaka četvrta osoba pušač

"Uzmemo li u obzir konzumaciju duhanskih proizvoda, procjenjuje se da u Europskoj Uniji puši oko 15.1 % žena i 21.9 % muškaraca, dok je u Republici Hrvatskoj gotovo svaka četvrta osoba pušač. Procjenjuje se da godišnje oko 700.000 žitelja EU umire od posljedica pušenja.

Vrijednost uvoza i izvoza Europske Unije povećala se u posljednjih pet godina za sve skupine proizvoda, a najveću stopu rasta izvoza zabilježio je sektor hrane, pića i duhana s povećanjem od 49,5%, i s povećanjem uvoza iz tog sektora za 33,8%.

Duhanska industrija u Republici Hrvatskoj značajna je gospodarska grana koja godišnje generira oko 4% državnog proračuna.  Duhanski proizvodi (cigarete, cigarilosi, duhan za lulu, duhan za pušenje, šmrkanje, žvakanje i drugi duhanski proizvodi) oporezuju se od 1994. godine kada se uvode trošarine na duhanske proizvode u hrvatski porezni sustav, a porezni obveznici su svi proizvođači i uvoznici duhanskih proizvod.",  dodaje dr.sc.Čagalj koji je utvrdio da su u EU najzastupljenije sorte uzgajanog duhana  “Virginia”- sušena toplim zrakom, “Berley”- sušen u hladu i “istočnjački” ili duhani sušeni na suncu.

Izvoz duhana iz RH smanjen za 30%, a uvoz za 1%

Govoreći o vrijednosti ukupnog svjetskog izvoza cigareta u 2016. godini, Čagalj napominje da je ista iznosila 18.2 milijarde eura , što je smanjenje od 8,6 % od 2012. godine. U 2016. godini, napominje, EU je izvezla ukupno 59,3 % ukupnog svjetskog izvoza cigareta, u vrijednosti od 10,8 milijardi eura.

"RH je u 2015. godini izvezla neprerađenog duhana u vrijednosti 12 milijuna eura, što je manje za 30% u odnosu na 2014. godinu, dok je uvoz neprerađenog duhana u 2015. godini iznosio 5,2 milijuna eura, što je smanjenje od 1% u odnosu na 2014. godinu.

Što se tiče izvoza duhanskih proizvoda, RH u posljednjih pet godina bilježi trend pada izvoza. Najviše je izvezeno duhanskih proizvoda iz RH u 2012. godini (58,8 milijuna eura), dok je najmanji izvoz zabilježen 2015. godine (37,1 milijuna eura). S druge strane, RH bilježi konstantan trend povećanja uvoza duhanskih proizvoda, gdje je najviši uvoz bio 2015. godine (63,3 milijuna eura).

Temeljem iznesenih podataka, vidljivo je da RH u promatranom petogodišnjem razdoblju od 2012.-2016. bilježi negativnu vanjskotrgovinsku bilancu duhanskih proizvoda u periodu od 2013.-2016. godine, dok je pozitivna vanjskotrgovinska bilanca zabilježena u 2012. i 2013. godini, kada je izvoz nadmašio uvoz. Negativna vanjskotrgovinska bilanca duhanskim proizvodima posljednje tri godine za razlog ima smanjenje proizvodnje duhana, odnosno površina pod duhanom i smanjenih prinosa.", dodaje.

Foto: Pixabay/WikimediaImages


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Bilanca Proizvodnja Izvoz Uvoz


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić