Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 01.02.2015. 07:15

Hoće li padati proizvodnja pšenice iduće sezone?

Postoji li mogućnost da se izbalansira suficit pšenice koji je nastao rekordnom sezonom 2014./15.? Iduća bi sezona morala biti daleko manje produktivna.

Foto: depositphotos.com
  • 1.116
  • 158
  • 0

Prošlog je tjedna Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) objavilo svoje siječanjsko izvješće iz kojeg se ne može iščitati zabrinutost zbog utjecaja ruskih izvoznih ograničenja na svjetsko tržište žitarica, a razlog tome je procjena dovoljnih zaliha na drugim tržištima, (osim Rusije).

Unatoč jačanju dolara, izvoz američke pšenice prošlog je tjedna nadmašio sva očekivanja. A iako je za neke ozbiljnije prognoze još uvjek prerano, IGC predviđa pad svjetske proizvodnje i zaliha pšenice za sezonu 2015./16. Upravo je pad proizvodnje potreban da bi se prevagnuo suficit stvoren u ovoj sezoni.

Potrebno smanjenje proizvodnje da bi se izbalansirao suficit

Naime, sve prognoze upućuju da bi ovo mogla biti rekordna godina za proizvodnju pšenice, što dovodi i do povećanja zaliha. Ukoliko se sve te prognoze ostvare, do kraja sezone zalihe bi se mogle povećati na razinu koja nije viđena još od sezone 2011./12. Prema trenutnim procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede, višak pšenice bi do kraja ove sezone mogao iznositi i do 10 Mt, što bi mogao biti sedmi najveći suficit iz osam sezona suficita viđenih u posljednjih 20 godina. Da bi se taj suficit izbalansirao i doveo u prihvatljive okvire, žetva u 2015./16. bi morala biti daleko manja od one iz prethodne sezone, za 10-ak, Mt, razinu koja je u posljednjih 20 godina dosegnuta tek pet puta, a posljednji put u sezoni 2012./13.

Viškovi u ključnim zemljama izvoznicama

Kada malo pobliže pogledamo stanje u ključnim zemljama izvoznicama, predviđa se da bi EU mogla prenijeti višak od oko 6 Mt pšenice. Rusija i Ukrajina su nešto ispod tog broja, na 5,8 Mt, a od najvažnijih zemalja izvoznica SAD ima najmanji potencijal kada je u pitanju suficit, a riječ je o količini od oko 2,6 Mt. S druge strane, Argentina i Australija bilježe deficit od 0,1 Mt.

Uzimajući u obzir suficite iz sezone 2014./15., u idoćoj bi sezoni, da bi došlo do balansa, bio potreban značajniji vremenski događaj koji bi utjecao na ponudu i potražnju i to u zavidnim količinama. Veća je mogućnost da deficit izbalansira trenutne viškove u pojedinim regijama, ključnim zemljama izvoznicama pšenice.

Prognoze osim IGC-a objavile i druge institucije

Osim IGC-a, s prognozama su izašle i druge institucije. Tako posljednje procjene ponude i potražnje u Kanadi, koje su izašle proteklog tjedna, ukazuju na veći broj manjih površina pod glavnim žitaricama i uljaricama, gdje su ipak najveći dobitnici uljana repica i ječam. U Celeresu su povećali procjene za usjeve brazilske soje za sezonu 2014./15. za 2,8 Mt, na 94,2 Mt. No Agroconsult je istovremeno svoje procjene smanjio i to na 93,9 Mt uzimajući u obzir sušno razdoblje.

Izvoz soje pada, a kukuruza raste

Tržište je iznenadila i objava američkog Ministarstva poljoprivrede o padu izvoza soje. Naime, zabilježen je izvoz daleko ispod očekivanja i to 14,4 Kt u odnosu na prošlotjednih 1,1 Mt. No zato je neto izvoz kukuruza u SAD – u proteklog tjedna ostvario najvišu razinu ove sezone te je sa 2,2 Mt nadmašio tržišne prognoze.

Pojašnjenje iskazanih veličina: * 1 Kt = 1.000t **1 Mt = 1.000.000t *** 1 Mha = 1.000.000 ha
Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Međunarodno vijeće za žitarice Svjetska proizvodnja Žitarice Uljarice Pšenica Žetva Suficit Rekordan prinos SAD Rusija Ukrajina IGC Uljana repica Ječam Izvoz soje