Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 05.11.2020. 09:00
  • Osječko-baranjska, Čepin

Hibrid suncokreta LG 50.479 SX u pokusu čepinske uljare dao više od 4 t/ha

Njegov je sklop bio 67.000 biljaka po hektaru, a visina biljke 200 cm. Iz ove tvrtke objavili su kako je postotak ulja na suhu tvar bio 48,32%, a prinos ulja po hektaru 1.739 kilograma.

Foto: RWA Hrvatska
  • 589
  • 165
  • 0

Tvrtka RWA Hrvatska sudjelovala je u pokusu suncokreta Tvornice ulja Čepin u kojem je participiralo 36 hibrida svih sjemenarskih kuća. Njihov novi Express hibrid LG 50.479 SX ostvario je drugo mjestu s prinosom od 4.041 kg suhog zrna po hektaru, dok je vlaga u žetvi bila 7,7%.

Njegov je sklop bio 67.000 biljaka po hektaru, a visina biljke 200 cm. Iz ove tvrtke objavili su kako je postotak ulja na suhu tvar bio 48,32%, a prinos ulja po hektaru 1.739 kilograma. U donjem grafu možete vidjeti rezultate prinosa svih hibrida iz ovog pokusa.

cdc
Pokus suncokreta - Tvornica ulja Čepin

O kakvom se radi, objasnili su iz ove sjemenarske tvrtke: "LG 50.479 SX je Express tip suncokreta koji je tolerantan na herbicid Express 50 SX (tribenuron) koji se primjenjuje u split aplikaciji (25 + 20 g/ha), dok je protiv ambrozije potrebna viša doza (30 + 30 g/ha).

Vrlo važna njegova karakteristika je da ima genetsku (više gena) otpornost na plamenjaču tako da ne može doći do pojave rezistentnosti. Otporan je na volovod rase A do F i ima dobru tolerantnost na Phomu i Phomopsis. Vrlo je tolerantan na sušu. Preporučeni sklop u žetvi iznosi 60.000 biljaka po hektaru."

Kako prepoznati i spriječiti razvoj bolesti?

Valja naglasiti da je najveća opasnost od pojave plamenjače suncokreta (Plasmopara halstedii) ako je vrijeme kišno između klijanja i nicanja, a najčešća i najštetnija je infekcija u vidu propadanja klijanaca ili pojava zakržljalih biljaka, zbog čega je važno birati otporne hibride. Inficirane biljke možete prepoznati po naboranom i klorotičnom lišću, često sterilnim glavama bez sjemena, a ako se sjeme razvije, ono je šturo (Jurković, Ćosić, Vrandečić, 2016.).

S druge strane, česta je pojava crne pjegavosti (Phoma macdonaldii) stabljike suncokreta koja može zaraziti lišće, lisne peteljke stabljike i glave, a zabilježena je i infekcija korijena mladih biljaka, što u konačnici može utjecati na njezino venuće. Jurković i sur. u svojoj knjizi Pseudogljive i gljive ratarskih kultura navode kako je pri srednje jakim zarazama prinos niži za 18%, na jače zaraženom suncokretu 39%, a ako je došlo do prijevremenog sušenja, gubitak je iznosio 63%. Općenito se smatra da su bolesne biljke slabije kondicije, a pri ranim i jakim zarazama stabljike mogu biti polomljene, glave su manje, a prinos zrna i ulja niži.

Spomenut ćemo i sivu pjegavost (Phomopsis helianthi), čiji uzročnik, prema podacima iz literature, može dovesti do gubitaka u prinosu i višim od 40%, a smanjuje se i sadržaj i kvaliteta ulja. Prve se promjene javljaju na donjem lišću obično prije ili u vrijeme cvatnje u obliku nekrotičnih promjena. Bolest se širi na stabljiku, gdje su pjege u početku blijedo-smeđe boje koje prelaze u tamnosmeđu, a sa starošću i u sivkastu, skoro crnu boju. Stručnjaci za mjere suzbijanja stoga preporučuju izbor otpornih genotipova kao i provođenje plodoreda.

cd
Položaj glave je polunagnut i uvijek je dobro oplođena

Iz RWA objašnjavaju kako su biljke LG 50.479 SX oko 5 cm niže od hibrida P64LE25, a volumen listova je prosječan. Položaj glave je polunagnut i uvijek je dobro oplođena. Po vegetaciji je srednje rani hibrid. Prosječan broj dana od sjetve do cvatnje iznosi 65. Ima dobar početni porast. Masa 1.000 zrna je prosječna (oko 51 g), a sadržaj ulja je oko 49% računato na AST.

Na FAZOS-u ostvarili 4,8 t/ha

Osim gore spomenutog, RWA je ove godine imala ovaj hibrid na osam pokusnih lokacija. Najveći prinos suhog zrna od 4.816 kg po hektaru ostvaren je u pokusu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka. U donjem grafu prikazani su rezultati sa svih pokusnih lokacija.

Dodaju kako u širokoj mreži pokusa koju firma Limagran provodi širom Europe, LG 50.479 SX pokazuje veći prinos od konkurentskih u segmentu Express hibrida suncokreta. U donjem grafu prikazali su njegov prinos u odnosu na konkurentske.

Za više informacija o ovom hibridu suncokreta, obratite se tvrtki RWA Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

RWA Hrvatska LG 50.479 SX Hibrid suncokreta Pokus Tvornica ulja Čepin FAZOS


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]