Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Razrahljivač tla
  • 12.04.2017. 09:30

Hibrid podrivača i grubera za rahljenje tla

Prezentacija horizontalnog dubinskog razrahljivača tla u Baranji!

  • 4.609
  • 299
  • 0

U Baranji je održana prezentacija rada inovativnog stroja za dubinsko rahljenje tla, prema ideji dr. sc. Ivana Muse.

Pogoršanje strukture tla i smanjenje količine humusa u tlu već dugi niz godina je zbilja u Hrvatskoj.

Korištenjem teške poljoprivredne mehanizacije i oranja kao osnovne operacije obrade tla stvara se taban pluga koji vrlo nepovoljno utječe na razvoj korijenovog sustava i vodno-zračnog režima u tlima.

Načinom obrade popraviti strukturu tla

Upravo ovaj stroj je zamišljen kako bi popravio strukturu u površinskom dijelu tla kao posljedice neprekidnog oranja na istu dubinu. Sa sve ekstremnijim klimatskim promjenama važno je prilagoditi sustave obrade tla kako bi ublažili negativne učinke na tlo.

Inovativni razrahljivač tla

Prototip stroja izrađen je u tvrtki Metal konstruktor d..o. o. u Osijeku i u fazi ispitivanja nalazi se već dvije godine. Stroj je po konstrukciji hibrid podrivača i grubera te se i po radnoj dubini nalazi između ova dva vrlo važna stroja za obradu tla.

Drobi i rahli, ne okreće tlo

Konstrukcijski se sastoji od vertikalnih, i jednog horizontalnog nazubljenog noža koji reže tlo po cijeloj radnoj širini. Stroj se oslanja na valjak s radnim prstima promjera 65 cm. Horizontalni nož podiže cijeli profil tla na radnoj dubini (do 55 cm) te ju drobi i rahli. Pomoću trokutastih profila postavljenih na gornjoj strani horizontalnog noža stvara efekt drenažnih cijevi.

Za razliku od pluga, ovaj dubinski razrahljivač tla ne okreće tlo te biljna masa ostaje na površini tla, što smanjuje gubitak vode iz tla i pogoduje razvoju mikroorganizama. Radnom dubinom od 50-tak cm popravili smo taban pluga i razrahlili smo tlo na dubini pogodnoj za uzgoj jednogodišnjih kultura.

Napredak u odnosu na plug

Pogodan i za eko poljoprivredu

"Ostavljanje biljnog pokrova na površini tla, rahljenje tla, konzerviranje vode, hranjiva i organske tvari u tlu čine ovaj stroj vrlo pogodnim za rad u ekološkoj poljoprivredi", zaključio je prof. dr.sc. Bojan Stipešević. Prof. dr.sc. Marta Birkaš, mađarska znanstvenica razmišljanja je da ovaj stroj predstavlja napredak u odnosu na plug, i ostvaruje najbolje rezultate u sušnim ljetnim mjesecima.

Uvaženi akademik Ferdo Bašić ocijenio je ovaj stroj kao inovativan i vrlo koristan u nastojanjima za povećanje postotka humusa u hrvatskim tlima, degradiranima dosadašnjim gospodarenjem, naravno uz testiranja na različitim tipovima tala i uvjeta rada.


Fotoprilog


Autor

Ivica Prpić

Više [+]

Stručni savjetnik za poljoprivrednu mehanizaciju, član Udruge voćara, vinogradara i vinara općine Kaptol te predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Požeško-slavonske županije. Donosi nam inovacije iz svijeta mehanizacije.