Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kukuruza
  • 29.06.2020. 18:00

Fenofaze kukuruza: Od klijanja do zriobe

Znate li da pred samo izbijanje metlice na vrhu stabljike dnevni porast kukuruza može iznositi 10 – 15 cm dnevno. A onda se cvatnjom prekida rast.

Foto: Depositphotos/Alexeg84
  • 2.677
  • 51
  • 0

Kukuruz kao žitarica ima značajnu ulogu u proizvodnji s obzirom na to da zauzima veliki broj poljoprivrednih površina. Osim toga, ima najveći genetički potencijal rodnosti među žitaricama, najviše se koristi u prehrani ljudi i hranidbi stoke te u preradi. Najistraženija je biljna vrsta te su stvoreni hibridi vrlo kratke vegetacije namijenjeni hladnijim predjelima, oni pogodni za uzgoj na manje povoljnim tlima i hibridi za određene namjene.

Fenofaze kukuruza prema knjizi "Žitarice" prof. dr. Vlade Kovačevića i prof. dr. Mirte Rastija su: klijanje, nicanje, ukorjenjivanje, formiranje nadzemnih vegetativnih organa, formiranje reproduktivnih organa, cvatnja metlice i klipa, formiranje zrna, nalijevanje i sazrijevanje zrna.

Klijanje

Klijanje podrazumijeva izlazak korijena klice iz sjemena, a za to su potrebni toplina, voda i kisik. Minimalna temperatura za klijanje se kreće 8 - 12˚C, optimalna između 32 – 35˚C, a maksimalna 40 – 45˚C. Niske temperature nisu pogodne za klijanje kukuruza jer ga dosta usporavaju i mogu izazvati infekcije sjemena. Uz fazu klijanja se veže i pojam klijavosti, odnosno sposobnosti sjemena da proklija u određenim uvjetima. Razlikujemo poljsku i laboratorijsku klijavost. Poljska je nešto niža od laboratorijske jer su uvjeti na polju drugačiji i nije ih toliko moguće prilagoditi.

Nicanje

Nicanje počinje pojavom prvog lista 2 cm iznad površine tla. Dužina vremenskog razdoblja između prve i druge faze ovisi o temperaturi i prisutnoj vlazi. Pri temperaturi između 15 -20 ˚C i dovoljnoj količini vlage, kukuruz nikne kroz 10-ak dana, a ako se temperatura kreće iznad 20 ˚C nikne i za 7 dana. U slučaju da je proljeće hladno ili je veća dubina sjetve, velika je mogućnost da će vremensko razdoblje između klijanja i nicanja biti i duže.

Ukorjenjivanje

Nakon nicanja slijedi ukorjenjivanje za koje je potrebna velika količina suhe tvari u biljci kako bi se prije svega razvio korijenov sustav. Prvo sekundarno (nodijalno) korijenje razvija se u fazi 3-4 lista, a pojavom sljedećih parova razvijaju se i sljedeće etaže korijena. Za njegov rast važni su aeriranost (prozračnost tla), temperatura, vlažnost, genotip i agrotehnika. Najveći dio korijena kukuruza nalazi se na 30 cm dubine i 45 cm širine.

Pri sušnim uvjetima on prodire više u dubinu, dok pri prevelikoj vlažnosti dolazi do nedostatka kisika i slabiji je razvoj. Najviše vode potrebno je u fazi metličanja, cvatnje i oplodnje. U teškim zbijenim tlima također dolazi do manjka kisika pa je takva tla potrebno dublje obrađivati i kultivirati. Prilikom međuredne kultivacije potrebno je paziti na korijenje kako se ne bi oštetilo. Prva kultivacija izvodi se u fazi 3 – 4 lista na dubini 10 – 12 cm, a druga u fazi 7 – 8 listova na nešto manjoj dubini npr. 6 - 8 cm.

Formiranje nadzemnih vegetativnih organa

Prvi listovi, preciznije prva ti lista, javljaju se 5 – 7 dana nakon nicanja zahvaljujući pričuvnoj tvari sjemena. Nakon toga, 4., 5., 6. i 7. list javljaju je 3 – 5 dana jedan za drugim, a zatim se javljaju 8. i 9. list. Nakon toga se razvoj i pojava narednih listova usporava zbog rasta i razvoja reproduktivnih organa. U fazi potpuno razvijenih osam listova dolazi do intenzivnog rasta stabljike i metlice, izduživanja internodija, povećanja visine i mase.

Pred samo izbijanje metlice na vrhu stabljike (metličanje) dnevni porast kukuruza može iznositi 10 – 15 cm dnevno. Cvatnjom se prekida rast. Na stvaranje zaperaka osim genetskih, imaju i ekološki uvjeti. Prohladno vrijeme potiče njihov rast.

Formiranje reproduktivnih organa

Kukuruz je jednodomna biljka s razdvojenim muškim i ženskim cvjetovima u dvije cvati, klip i metlicu. Metlica ima 9, a klip 12 etapa razvoja. Kao i u prethodnim fenofazama, i u ovoj su od velike važnosti toplina, voda, svjetlost i količina hraniva.

Cvatnja metlice i klipa (svilanje)

Ova faza započinje 2 – 3 dana nakon metličanja u sredini grane, širi se prema gornjem i donjem dijelu te bočno. Cvatnja samo jedne metlice traje 5 – 7 dana, a za cijeli usjev je potrebno 10 - 14 dana. Izbijanjem prašnica dolazi do prašenja peluda. Broj polenovih zrnaca se kreće između 15 – 20 milijuna i ono nije ograničavajući čimbenik pri oplodnji, ali u slučaju suše i visokih temperatura može doći do fertilnosti.

U normalnim uvjetima, polen je sposoban za oplodnju 1 – 2 dana i u tome bitnu ulogu imaju vlaga zraka i temperatura jer pri visokim temperaturama i niskoj relativnoj vlažnosti dolazi do isušivanja polena i svile, te na koncu ne dolazi do oplodnje.

Posljednje u ovoj fazi je svilanje koje označava pojava svile iz komušine. 7 – 10 dana prije ovog procesa dolazi do izduživanja svile, prvo svila baze klipa, a zatim i ona na vrhu. Traje 4 - 5 dana. Uslijed suše može kasniti i doći do nepotpune oplodnje.

Formiranje zrna

Ova fenofaza obuhvaća formiranje klice i endosperma i faza je u kojoj sadržaj vode iznosi 85%. Dioba zigote počinje 15 – 20 sati nakon oplodnje, a klicu je moguće diferencirati nakon 10 – 12 dana. Potpuno se formira tek nakon 30 – 35 dana. Nalijevanje i sazrijevanje zrna događa se 50 – 60 dana nakon oplodnje kada dolazi do formiranja prinosa i akumulacije suhe tvari u zrno kukuruza. Prva zrioba je mliječna kada je zrno bijele boje i mliječne konzistencije. Vlaga zrna iznosi 60 – 65%. istovremeno se odvija i akumulacija mineralne i organske tvari u zrno. Taj proces nazivamo nalijevanje zrna. Traje 15 – 20 dana.

Slijedi faza tjestastog stanja koja ujedno predstavlja i početak sazrijevanja u kojem je količina akumulirane suhe tvari oko 50%. U voštanoj zriobi vlaga zrna iznosi 50 – 35%, a može i do 25%. Pojavom crnog sloja u bazi zrna, nastalog povodom nekroze provodnog tkiva, spriječena je daljnja akumulacija suhe tvari u zrno nakon kojeg dolazi do otpuštanja vode iz zrna  a ovisi o vremenskim prilikama. Punu zriobu zrna obilježava 25 – 20% vlažnosti.

Gospodarska zrioba označava optimalno vrijeme za berbu kukuruza, ovisno o njegovoj namjeni. Za proizvodnju zrna optimalna vlažnost iznosi oko 25% pri kojoj su moguće najmanje šanse za oštećenje.

Od stabljike, preko klasa, zrna i lišća svi dijelovi kukuruza su iskoristivi u jednoj od grana industrije (prehrambena, farmaceutska, kozmetička, kemijska, tekstilna). Upravo zbog te velike iskoristivosti, sastavni je dio preko 1.000 različitih proizvoda.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Fenofaze kukuruza Uzgoj Uzgoj kukuruza Razvoj Faze rasta


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]