Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kukuruza
  • 29.06.2020. 18:00

Fenofaze kukuruza: Od klijanja do zriobe

Znate li da pred samo izbijanje metlice na vrhu stabljike dnevni porast kukuruza može iznositi 10 – 15 cm dnevno. A onda se cvatnjom prekida rast.

Foto: Depositphotos/Alexeg84
  • 2.695
  • 51
  • 0

Kukuruz kao žitarica ima značajnu ulogu u proizvodnji s obzirom na to da zauzima veliki broj poljoprivrednih površina. Osim toga, ima najveći genetički potencijal rodnosti među žitaricama, najviše se koristi u prehrani ljudi i hranidbi stoke te u preradi. Najistraženija je biljna vrsta te su stvoreni hibridi vrlo kratke vegetacije namijenjeni hladnijim predjelima, oni pogodni za uzgoj na manje povoljnim tlima i hibridi za određene namjene.

Fenofaze kukuruza prema knjizi "Žitarice" prof. dr. Vlade Kovačevića i prof. dr. Mirte Rastija su: klijanje, nicanje, ukorjenjivanje, formiranje nadzemnih vegetativnih organa, formiranje reproduktivnih organa, cvatnja metlice i klipa, formiranje zrna, nalijevanje i sazrijevanje zrna.

Klijanje

Klijanje podrazumijeva izlazak korijena klice iz sjemena, a za to su potrebni toplina, voda i kisik. Minimalna temperatura za klijanje se kreće 8 - 12˚C, optimalna između 32 – 35˚C, a maksimalna 40 – 45˚C. Niske temperature nisu pogodne za klijanje kukuruza jer ga dosta usporavaju i mogu izazvati infekcije sjemena. Uz fazu klijanja se veže i pojam klijavosti, odnosno sposobnosti sjemena da proklija u određenim uvjetima. Razlikujemo poljsku i laboratorijsku klijavost. Poljska je nešto niža od laboratorijske jer su uvjeti na polju drugačiji i nije ih toliko moguće prilagoditi.

Nicanje

Nicanje počinje pojavom prvog lista 2 cm iznad površine tla. Dužina vremenskog razdoblja između prve i druge faze ovisi o temperaturi i prisutnoj vlazi. Pri temperaturi između 15 -20 ˚C i dovoljnoj količini vlage, kukuruz nikne kroz 10-ak dana, a ako se temperatura kreće iznad 20 ˚C nikne i za 7 dana. U slučaju da je proljeće hladno ili je veća dubina sjetve, velika je mogućnost da će vremensko razdoblje između klijanja i nicanja biti i duže.

Ukorjenjivanje

Nakon nicanja slijedi ukorjenjivanje za koje je potrebna velika količina suhe tvari u biljci kako bi se prije svega razvio korijenov sustav. Prvo sekundarno (nodijalno) korijenje razvija se u fazi 3-4 lista, a pojavom sljedećih parova razvijaju se i sljedeće etaže korijena. Za njegov rast važni su aeriranost (prozračnost tla), temperatura, vlažnost, genotip i agrotehnika. Najveći dio korijena kukuruza nalazi se na 30 cm dubine i 45 cm širine.

Pri sušnim uvjetima on prodire više u dubinu, dok pri prevelikoj vlažnosti dolazi do nedostatka kisika i slabiji je razvoj. Najviše vode potrebno je u fazi metličanja, cvatnje i oplodnje. U teškim zbijenim tlima također dolazi do manjka kisika pa je takva tla potrebno dublje obrađivati i kultivirati. Prilikom međuredne kultivacije potrebno je paziti na korijenje kako se ne bi oštetilo. Prva kultivacija izvodi se u fazi 3 – 4 lista na dubini 10 – 12 cm, a druga u fazi 7 – 8 listova na nešto manjoj dubini npr. 6 - 8 cm.

Formiranje nadzemnih vegetativnih organa

Prvi listovi, preciznije prva ti lista, javljaju se 5 – 7 dana nakon nicanja zahvaljujući pričuvnoj tvari sjemena. Nakon toga, 4., 5., 6. i 7. list javljaju je 3 – 5 dana jedan za drugim, a zatim se javljaju 8. i 9. list. Nakon toga se razvoj i pojava narednih listova usporava zbog rasta i razvoja reproduktivnih organa. U fazi potpuno razvijenih osam listova dolazi do intenzivnog rasta stabljike i metlice, izduživanja internodija, povećanja visine i mase.

Pred samo izbijanje metlice na vrhu stabljike (metličanje) dnevni porast kukuruza može iznositi 10 – 15 cm dnevno. Cvatnjom se prekida rast. Na stvaranje zaperaka osim genetskih, imaju i ekološki uvjeti. Prohladno vrijeme potiče njihov rast.

Formiranje reproduktivnih organa

Kukuruz je jednodomna biljka s razdvojenim muškim i ženskim cvjetovima u dvije cvati, klip i metlicu. Metlica ima 9, a klip 12 etapa razvoja. Kao i u prethodnim fenofazama, i u ovoj su od velike važnosti toplina, voda, svjetlost i količina hraniva.

Cvatnja metlice i klipa (svilanje)

Ova faza započinje 2 – 3 dana nakon metličanja u sredini grane, širi se prema gornjem i donjem dijelu te bočno. Cvatnja samo jedne metlice traje 5 – 7 dana, a za cijeli usjev je potrebno 10 - 14 dana. Izbijanjem prašnica dolazi do prašenja peluda. Broj polenovih zrnaca se kreće između 15 – 20 milijuna i ono nije ograničavajući čimbenik pri oplodnji, ali u slučaju suše i visokih temperatura može doći do fertilnosti.

U normalnim uvjetima, polen je sposoban za oplodnju 1 – 2 dana i u tome bitnu ulogu imaju vlaga zraka i temperatura jer pri visokim temperaturama i niskoj relativnoj vlažnosti dolazi do isušivanja polena i svile, te na koncu ne dolazi do oplodnje.

Posljednje u ovoj fazi je svilanje koje označava pojava svile iz komušine. 7 – 10 dana prije ovog procesa dolazi do izduživanja svile, prvo svila baze klipa, a zatim i ona na vrhu. Traje 4 - 5 dana. Uslijed suše može kasniti i doći do nepotpune oplodnje.

Formiranje zrna

Ova fenofaza obuhvaća formiranje klice i endosperma i faza je u kojoj sadržaj vode iznosi 85%. Dioba zigote počinje 15 – 20 sati nakon oplodnje, a klicu je moguće diferencirati nakon 10 – 12 dana. Potpuno se formira tek nakon 30 – 35 dana. Nalijevanje i sazrijevanje zrna događa se 50 – 60 dana nakon oplodnje kada dolazi do formiranja prinosa i akumulacije suhe tvari u zrno kukuruza. Prva zrioba je mliječna kada je zrno bijele boje i mliječne konzistencije. Vlaga zrna iznosi 60 – 65%. istovremeno se odvija i akumulacija mineralne i organske tvari u zrno. Taj proces nazivamo nalijevanje zrna. Traje 15 – 20 dana.

Slijedi faza tjestastog stanja koja ujedno predstavlja i početak sazrijevanja u kojem je količina akumulirane suhe tvari oko 50%. U voštanoj zriobi vlaga zrna iznosi 50 – 35%, a može i do 25%. Pojavom crnog sloja u bazi zrna, nastalog povodom nekroze provodnog tkiva, spriječena je daljnja akumulacija suhe tvari u zrno nakon kojeg dolazi do otpuštanja vode iz zrna  a ovisi o vremenskim prilikama. Punu zriobu zrna obilježava 25 – 20% vlažnosti.

Gospodarska zrioba označava optimalno vrijeme za berbu kukuruza, ovisno o njegovoj namjeni. Za proizvodnju zrna optimalna vlažnost iznosi oko 25% pri kojoj su moguće najmanje šanse za oštećenje.

Od stabljike, preko klasa, zrna i lišća svi dijelovi kukuruza su iskoristivi u jednoj od grana industrije (prehrambena, farmaceutska, kozmetička, kemijska, tekstilna). Upravo zbog te velike iskoristivosti, sastavni je dio preko 1.000 različitih proizvoda.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Fenofaze kukuruza Uzgoj Uzgoj kukuruza Razvoj Faze rasta


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]