Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Repica u cvatu
  • 08.05.2019. 13:00
  • Osječko-baranjska, Drenje

Evo kako ptice vide polja uljane repice u cvatu

Uljana repica se polako, ali sigurno vraća na slavonska polja. Kadrovi iz ptičje perspektive, koje smo ovih dana zabilježili dronom na najljepši način opisuju proljeće u ravnici

Foto: Tomislav Haršanji
  • 2.137
  • 392
  • 1

Kada se govori o prepoznatljivim vizualima Slavonije, obično su oni vezani za nepregledna polja žitarica - pšenice, ječma, raži i drugih.

Međutim kada bi izboru naj ratarske kulture dodali faktor fotogeničnosti, tu uljaricama nema ravnih. Suncokret i uljana repica možda nemaju toliku dugu tradiciju uzgoja na slavonskim poljima kao pšenica, ali po viđenom zasigurno zaslužuju biti na razglednicama naše ravni.

Dodatno i brojevi joj sve više idu u prilog. Prema procjenama zasijanih površina Državnog zavoda za statistiku RH prošle je godine uljane repice bilo zasijano 4 tisuće hektara više u odnosu na godinu ranije, odnosno zabilježen je rast od 8,2%.

Ukupno 53.000 hektara žutilo se i lane na našim poljima. I to je bila najveća sjetva ove važne uljarice od 1990. 

Ovih smo dana uhvatili nekoliko kadrova dronom, iz ptičje perspektive, iznad polja Đakovštine. Riječ je o rezultatima rada vrijednih ratara općine Drenje čiji se nasad repice sa slika prostire se na 20-ak hektara površine. Društvo joj prave obližnje table - 26 hektara pšenice te 25 hektara soje u ekološkoj proizvodnji.

Kako ravnica izgleda izgleda početkom svibnja, ukrašena cvatom uljane repice, uvjerite se sami. Suvišno je opisivati, jer navodno slike govore više od tisuću riječi?


Fotoprilog


Tagovi

Uljana repica u cvatu Đakovština Drenje Dron Pogled iz zraka


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]