Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 02.11.2014. 09:15

Dok žitaricama pada - uljaricama vrijednost raste!

U ovotjednom izvještaju sa svjetskog tržišta žitarica i uljarica saznajte kako su se kretale cijene, kako napreduje sjetva ozimih usjeva te hoće li Brazil dočekati kišu spasa?

Foto: depositphotos.com
  • 642
  • 70
  • 0

Brazil je u iščekivanju kiše spasa koja bi pomogla oporavku zasijanih usjeva, ali i omogućila nastavak sjetve soje, zaustavljen zbog nedostatka vlage u tlu, dok su s druge strane, američki ratari suho razdoblje koje je nastalo, nastojali iskoristiti za nastavak žetve kukuruza i soje. Kako napreduje sjetva ozimih usjeva u Ukrajini te kako su se kretale cijene žitarica i uljarica na svjetskom tržištu, pročitajte u nastavku.

Pale američke budućnosnice kukuruza

Suho vrijeme proteklog je tjedna omogućilo američkim ratarima da nastave sa žetvom kukuruza koja je bila prekinuta zbog kraćeg kišnog razdoblja. Kako se žetva kukuruza polako primiče svojoj polovini, prinosi se počinju realizirati, a očekivano rekordna proizvodnja odražava se na cijene. Bliže američke budućnosnice kukuruza pale su za 1,9% u noći prošlog petka te su zatvorene na 138,90 $/t, dok se prošlog četvrtka zatvaranje dogodilo na 141,63 $/t.

Što se događalo sa cijenama ostalih žitarica i uljarica?

Budućnosnice američkog kukuruza za prosinac 2014. doživjele su pad krajem prošlog tjedna na 139,98, nakon što su sredinom tjedna doživjele vrhunac na 141,63 $/t. Pale su i američke budućnosnice pšenice za prosinac 2014. te su zatvorene na 190,22 $/t.

Budućnosnice britanske žitne krme za studeni 2014. godine, veći su dio proteklog tjedna nastavile uzlazni trend i narasle za 4,50 £/t, da bi tjedan iza ipak završile na 119,80 £/t.

Oporavak cijena potaknut pozitivnim cjenovnim tržišnim kretanjima, uključujući spor napredak žetve u SAD-u, sušno vrijeme u Australiji, te povećanje izvoza iz EU, izgubio je zamah, jer su cijene ponovo pale, a vijesti o pozitivnim cjenovnim tržišnim kretanjima su se prorijedile.

U Londonu su cijene isporučene domaće uljane repice na dan 24. listopada dosegnule dvomjesečnu maksimalnu razinu od 255£/t za studensku isporuku, a porasla je i vrijednost pariških budućnosnica uljane repice, i to za 1€/t u odnosu na prethodni tjedan te su zatvorene su na 323 €/t. Vrijednosti uljane repice podržalo je jačanje globalnih tržišta.

U Ukrajini sjetva ozimih usjeva napreduje unatoč vremenu

Provedene analize pokazuju da je Ukrajina ovršila 88% površina zasijanih žitaricama u sezoni 2013./14. dok je 12% površina, nažalost, napušteno. No zato su prosječni prinosi od 4.04 t/ha bili viši od prosjeka prijašnjih godina, koji je iznosio 3,68 t/ha.

Kada je u pitanju sjetva ozimih usjeva, ona je u Ukrajini ove jeseni započela 12-15 dana kasnije nego što je to uobičajeno, što je posljedica naglog pada temperatura te noćnih mrazeva koji su pogodili većinu zemlje početkom mjeseca. Ipak, vremenski uvjeti su se od 11. do 13. listopada poboljšali te omogućili nastavak sjetve pa je na dan 20. listopada 2014. godine zasijano 93% ozime pšenice, 95% uljane repice te 64% ozimog ječma. Budući da je Ukrajina jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica sa 15 glavnih luka na Crnom moru, jasno je koliko je važno sjetvu završiti na vrijeme.

Od Francuske do Kazahstana, Kine i Rusije

A kakvo je stanje po pitanju usjeva žitarica u ostalim dijelovima svijeta? Evo nekoliko primjera.
Ruska žetva pšenice mogla bi u 2015. godini pasti za 15-20%. Suhi uvjeti u vrijeme razvoja usjeva rezultirali su sumnjom u ovogodišnje usjeve, a čini se da je i jesenska sjetva slabija.

Smanjena vrijednost rublje za 17% u posljednja tri mjeseca dovela je do povećanja ulaznih troškova, a postaje sve skuplja i opcija presijavanja usjeva uništenih tijekom zime.

Na dan 20. listopada, u Francuskoj je zasijano 55% površina predviđenih za meku pšenicu - što je za 34% više od prošlog tjedna i 3% više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Kinezi će jačanjem kontrole nad uvozom žitarica nastojati smanjiti rekordne razine zaliha, jer već sada postoji zabrinutost po pitanju prostora za pohranu žetve 2015. godine.

U Kazahstanu se ove sezone očekuje konačan rezultat žetve žitarica od 15,5 Mt, a prognoze su u odnosu na ranije procjene podignute za 14-15 Mt.

SAD očekuje nastavak žetve soje

Povrtatak suhog vremena u SAD-u trebalo bi podržati nastavak žetve soje i kukuruza, što zapravo tržištu daje nadu da bi se planirane količine usjeva ipak mogle dostići. U međuvremenu, za američkom sojom vlada popriličan interes pogotovo Kine, a tome u prilog govore i podaci statističkog izvješća američkog Ministarstva poljoprivrede o snažnom izvozu. SAD je do sada izvezla 51% ukupne sezonske proizvodnje, dok je prošle godine u ovo vrijeme taj postotak iznosio 46%.

Brazil čeka kišu spasa

U Brazilu je trenutno u fokusu sjetva soje, no suhi vremenski uvjeti koju su do sada prevladavali doveli su do značajnog smanjenja vlage u tlu, što je rezultiralo zastojem u procesu sjetve soje. U vodećoj proizvodnoj državi Mato Grosso, sjetva je odgođena, a do 23. listopada 2014. godine zasijano je 20,1% planiranih površina, što je gotovo 30% ispod prošlogodišnjih rezultata. Ovo je najniži rezultat sjetve soje u Brazilu još od sezone 2008./09.

Ipak, krajem proteklog tjedna, kišne padaline zabilježene su u zapadnom i središnjem te jugoistočnom dijelu Brazila, a za ovaj su tjedan najavljene nove padaline, što bi moglo olakšati nastavak sjetve soje, ali i pozitivno utjecati na zasijane usjeve koji se zbog nedostatka vlage nalaze u lošem stanju.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Sjetva ozimih usjeva Tržište žitarica i uljarica Kukuruz Shetva Ozimi sujevi Brazil Francuska Ukrajina Rusija Soja Proizvodnja Cijene žitarica Uljana repica Pad temperatura Ozimi ječam Deprecijacija rublje Meka pšenica Svjetsko tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo