Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje orača
  • 02.09.2017. 14:32

Do mehanizacije uz kamatu od 0,5 do 1,5 posto?

Intenzivno radimo na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije - dobiju pod povoljnim uvjetima, izjavio je ministar Tolušić.

Foto: mps.hr
  • 4.145
  • 428
  • 0

Jubilarno 15. Natjecanje u oranju RH i 6. Natjecanje u oranju konjima RH u Kupinečkom Kraljevcu otvorio je danas ministar Tomislav Tolušić zajedno s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem.

Natjecanja u oranju održavaju se s ciljem očuvanja i unapređenja vještine oranja, razvoja i primjene novih tehničkih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji te poticanje razmjene iskustava između poljoprivrednika te svih dionika na županijskim, državnim te svjetskim natjecanjima što govori o značaju natjecanja u oranju.

"Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Protekle godine bile su opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije s kojom raspolažu hrvatski poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina. Od 114.313 registriranih traktora samo njih 590 nabavljeno je prošle godine. Međutim, ti negativni trendovi odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost EU novca koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije - dobiju pod povoljnim uvjetima", izjavio je ministar Tolušić te dodao "sve to govori da ova Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede brinu o hrvatskim poljoprivrednicima, kojima ćemo biti kvalitetan i učinkovit servis".

Natjecalo se 30 orača - 15 u kategoriji plugova ravnjaka i 15 u kategoriji plugova premetnjaka. Na Natjecanju u oranju konjima nastupilo je 6 natjecatelja. Organizatori natjecanja su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača, Grad Zagreb, Savjetodavna služba te Udruga orača Grada Zagreba uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.

Foto: mps.hr


Tagovi

Natjecanje u oranju Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).