Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraženo sjeme
  • 27.07.2014. 08:00

Dezinformacije o kvaliteti domaće pšenice?

Upravo iz razloga što postiže odlične proizvodne rezultate, domaći sortiment u proizvodnji pšenice zastupljen je s preko 85 %

Foto: depositphotos.com, ginasanders
  • 789
  • 101
  • 0

Domaći ratari ove su se godine susreli s inače neuobičajenom bolesti pšenice, žutom hrđom. Napala je rano i rasprostranjeno, a pojavila se prvi put nakon gotovo 50 godina. Uzročnik ove bolesti je gljivica Puccinia striiformis, a danas je jedna od najopasnijih bolesti pšenice. Štete na osjetljvim sortama mogu biti drastične, jer osim što uništava list pšenice, u povoljnim uvjetima napada i klas pa čak i zrno u formiranju. Iako je bolest slabo poznata u Hrvatskoj, dosta oborina, puno rose i prilično blaga zima zasigurno su jedan od uzroka pojave i masovnog širenja bolesti ove godine.

Nakon pojave i zbrajanja štete od žute hrđe, za ovo podneblje inače neuobičajene bolesti, na tržištu su se pojavile dezinformacije o tome da su najviše stradale domaće, a najmanje strane, posebice francuske sorte. Osim toga, lokalni političari pozvali su nadležne institutucije da ispitaju prodaje li se poljoprivrednicima zaraženo sjeme, jer je poznato da isti oni koji prodaju sjeme prodaju i sredstva za zaštitu.

Agresivna kampanja protiv domaćih sjemenara širi se ovakvim dezinformacijama, čija se kulminacija očekuje pred jesensku sjetvu.

Stručnjaci demantiraju optužbe

Čelni čovjek BC instituta za oplemenjivanje bilja, dr. sc. Ivica Ikić za Glas Slavonije demantirao je ove informacije: "Prva pojava žute hrđe zabilježena je na najranijim sortama pšenice, jer su bile u najosjetljivijoj vegetacijskoj fazi za pojavu te bolesti - vlatanju, a vremenski uvjeti idealni za razvoj bolesti. Sorte kasnije vegetacije bile su u busanju i izbjegle su početni napad bolesti. Strani sortiment na hrvatskom tržištu uglavnom je kasnije vegetacije i izbjegao je prvi napad žute hrđe." Upravo se iz razloga što strane sorte odlikuje kasnija vegetacija pa su uspješno izbjegle prvi napad bolesti, mogao steći krivi dojam kako je strana sorta otpornija od domaće.

Zbog njihovih drugačijih karakteristika, stekao se krivi dojam da su strane sorte pšenice otpornije od domaće

Prof. dr. sc. Georg Drezner s Poljoprivrednog Instituta Osijek također smatra da ovakve informacije nisu istinite: "Naše, domaće sorte stvorene su u našem podneblju, u kojem se žuta hrđa do sada nikada nije javljala u većoj mjeri. To je bolest koja može činiti znatne štete u sjevernijim područjima od nas. Zbog tople zime i dijela proljeća stvoreni su povoljni uvjeti za razvoj te bolesti a prvo se javila na travama. Neke strane sorte, gdje je ta bolest uobičajena, pokazale su bolju otpornost na tu bolest. Proizvodnja pšenice u ovako zahtjevnoj godini nije bila uobičajena i laka."

Zapravo su najglasniji u širenju dezinformacija o domaćim sortama oni koji siju necertificirano sjeme i ne primjenjuju zaštitna sredstva, a samim tim ne mogu ni očekivati visoke urode. Baš iz razloga što postiže odlične proizvodne rezultate, domaći sortiment u proizvodnji pšenice zastupljen je s preko 85 %.

Foto: depositphotos.com, ginasanders


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Domaće sorte Žuta hrđa Domaće sjeme Georg Drezner Ivica Ikić Bolesti pšenice Puccinia striiformis Domaći sjemenari BC Institut Poljoprivredni institut Osijek Pšenica Žetva 2014 Zaraženo sjeme Domaći sortiment pšenice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije