Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 16.07.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Krndija

Demo-tour Claasa: Novi Lexion 8900 u žetvi na hrvatskim poljima pšenice

Prednost sustava vršidbe ovog kombajna je da prepoznaje uvjete rada, vlažnosti i zrelosti biljke, i prema tome usklađuje izvršavanje da bi postigli maksimalni učinak protoka i kvalitete uz minimalne gubitke, kaže Alojz Jerković

Foto: Renata Prusina
  • 4.921
  • 568
  • 0

Najveći u klasi Lexiona, model 8900, jezdio je ovih dana slavonskim poljima ovršavajući posljednje otkose ovogodšnje žetve pšenice. Hrvatska je naime, prva postaja u velikoj Claasovoj regionalnoj demo-turneji tijekom koje će u narednih šest tjedana ovaj satensko zeleni div obići pola Europe.

"Ovo je prilika u kojoj će neki od naših velikih kupaca, kao što su primjerice PPK Orahovica, Žito, Belje ili PPK Valpovo moći na svojim njivama vidjeti učinak novog Lexiona 8900 u realnom vremenu“, rekao je Alojz Jerković, vlasnik tvrtke Jerković d.o.o. zastupnika Claasa na području srednje i istočne Hrvatske.

Predstavljen prošle godine u Berlinu, ovaj trenutno najveći kombajn glede kapaciteta vršidbe odnosno propusne moći na europskom tržištu je u svojoj drugoj godini serijske proizvodnje i u tom kratkom vremenu su prodali 3500 ovih žetelica.

Pametni Cemos

"Iako je Lexion 8900 po prvi puta u demo-touru, moram naglasiti da već imamo jedan prodan u Hrvatskoj prošle godine. Ovaj je kombajn opremljen s najnovijom mogućom tehnikom koja postoji“, istaknuo je Jerković navodeći automatsko upravljanje pravca po njivi, te satelitsko prenošenje podataka i komunikaciju s tvornicom oko tehničkog stanja, kao i do vlasnikovog kompjutera na farmi radi kontrole rada.

Jerković i Budde predstavili najvažnije značajke novog Lexiona (Foto: Lucija Bencarić)

No mozak kombajna je Cemos, poznati Claasov sustav koji automatski upravljanja kompletnim postupkom vršenja, od regulacije protoka, preko usklađivanja vršalice i određivanja konačne brzine, do kontrole gubitaka, optimiziranja upravljanja slamom i čišćenja sustava.

"Ako jedan od ovih parametara dođe u granicu limita, kombajn se regulira ponovno, usklađuje, da nema veći gubitak od 0,5 do 0,7 posto pri učincima između donje granice 55- 65 pa do čak 80 tona na sat“, kaže Jerković i dodaje kako učinak ovisi o stanju pšenice, zrelosti biljke, dužini i veličini mase, slame.

Fleksibilan vario heder

No, žetva počinje košnjom. Maksimalna širina radnog zahvata ovog Lexiona je 13,8 metara. Riječ je o vario hederu čiji novi patenti omogućavaju hidraulično podešavanje visine otkosa iz kabine dizanjem/spuštanjem kose te podešavanje brzine pužnog transportera za dobavu mase, ovisno o različitom porastu biljaka, kako bi kombajn bio jednolično, optimalno, nahranjen i imao konstantan protok.

Vario heder ima zahvat gotovo 14 metara (Foto: Lucija Bencarić)

Ova serija ima i dodatno ugrađene bočne kose za žetvu uljane repice koje se lako montiraju. "Cijeli je pogon vitla isto tako napravljen da kad dođu bočne kose možemo koristiti cjelokupno pomicanje vario stola uz konstantan rad. Unaprijeđen je i uvlačni elevator koji više nije pogonjen lancima nego remenjem pa nema habanja i kidanja tijekom rada kao prije, a ni buke u kabini“, otkrio nam je Ludke Budde iz odjela za demo-prezentacije prodajnog tima Claasa koji je upravljao kombajnom. Pojasnio nam je i neka poboljšanja samog sustava vršidbe.

Sinkronizirana vršidba

Srce ove žetelice se zove APS Synflow hybrid i omogućava, kako mu ime govori, sinkronizirano podešavanje vršidbe paralelnim usklađivanjem rada.

Počinje APS predbubnjem od 450 mm kojeg slijedi bubanj čiji je promjer porastao sa 600 (na prethodnom modelu) na 755 mm, a potom posebno izrađen izlazni, tzv. biter bubanj, koji ostale rotore na odvajanju puni jednakom masom da bi imali usklađen protok. Upravo kombinacija tangencijalne APS Synflow vršilice i aksijalnog Roto Plus sekundarnog odvajanja čini ovaj sustav vršidbe jedinstvenim u svojoj klasi, kaže Budde i nastavlja nizati sve prednosti novog modela. 

Korpa glavnog bubnja ima poseban promjer rupa 7/18 i može se jednostavno promijeniti, što do sada nije bilo slučaj, bočnim izvlačenjem podbubnja ili tzv. korpe i zamjenom za onu većih rupa za vršenje primjerice kukuruza, graha i sl. Moguća je i elektrohidraulička aktivacija produženja korpe iz kabine kombajna, čime se u otežanim uvjetima automatski povećava površina korpe. Isto tako, moguće je i zatvoriti zadnju trećinu korpe da bi vršenje bilo intenzivnije, što do sada nije bilo moguće.

Inače, i brzina bubnja može se lako prilagoditi svim uvjetima i vrstama usjeva i to između 330 i 930 okr/min, pri čemu se brzine sva tri bubnja mijenjaju sinkronizirano.

Lako prebacivanje na žetvu druge kulture jednostavnom zamjenom podbubnja (Foto: L. Bencarić)

Tu valja spomenuti i kako su predbubanj, bubanj i izlazni bubanj su pozicionirani u ravnu liniju konstantnog protoka mase. To, između ostaloga, osigurava glatko ubrzanje protoka usjeva do čak 20 m/s i povećan optimalan protok usjeva u vršalici za 26 posto.

Tako stvorena visoka centrifugalna sila omogućuje maksimalnu izvedbu razdvajanja, no i uštedu goriva, a bez nepotrebnih promjena brzine ili smjera protoka i visoku kvalitetu slame.

Kvaliteta slame 

Dakle, od same košnje do kraja vršidbe posebno se pazilo na slamu. Tako senzor vlage slame automatizira brzinu otkosa dok senzor za vjetar omogućava podešavanje ventilatora da prilikom sječkanja slame piljevina i ostaci slame bivaju razbacani širom otkosa, a ne na neovršeni dio.

"Sinkroniziranim adaptivnim podešavanjem vrlo nježnog vršenja prednjeg i zadnjeg dijela odvajanja u vršalici zapravo maksimalno očuvamo slamu. S ovim kombajnom velike propusne moći proizvođači koji trebaju kvalitetnu slamu će dobiti veliki kapacitet ali i lijepi uredan kontinuirani složen zboj neuništene slame dužine i do 40 cm da ga mogu dobro balirati“, kaže Jerković i ističe kako je prednost sustava vršidbe ovog kombajna da prepoznaje uvjete rada, vlažnosti i zrelosti biljke, i prema tome usklađuje izvršavanje da bi postigli maksimalni učinak protoka i kvalitete uz minimalne gubitke.

Kvalitetna slama velika je prednost posebice u očima stočara (Foto: L. Bencarić)

No, veliki učinak vršidbe brzo napuni spremnik. Unatoč tome što je spremnik respektabilnih kapaciteta od 18.000 litara, ovaj kombajn može raditi uspješno, bez zastoja, samo ako ima dobru logistiku odvoza ovršenog zrna. Istovara se 180 litara u sekundi zrna, a novost je i reguliranje istovara opcijski preko reduktora tako da se zaustavlja istovar iz spremnika ali nastavlja pražnjenje same cijevi do kraja, da u njoj ne zaostanu zrna kad se sklopi.

Dorađen je i sustav samočišćenja kombajna usmjeravanjem struje zraka ventilatora na kritične dijelove vršidbe kako bi se maksimalno smanjila mogućnost zapaljenja.

Inteligentno upravljanje snagom

No ovaj satensko zeleni div s lakoćom guta hektare pred sobom zahvaljujući i šest-cilindričnom 16,2 litarskom MAN-ovom motoru jačine 581 kW odnosno 790 konjskih snaga koji zadovoljava najviše standarde redukcije emisije štetnih plinova.

Motor nije samo snažan nego i pametan. Inteligentnim upravljanjem Dynamic Power automatski podešava snagu motora prema radnim uvjetima. Optimalni broj okretaja pak znači da uštedu goriva do 10 posto. Pri punom opterećenju, kod primjerice istovara spremnika zrna i rada sječke slame, automatski se održava maksimalna snaga motora, dok je niža (samo 1.600 okr/min) u cestovnom transportu. 

Kad smo kod transporta, maksimalna brzina je 40 km/h, međutim, optimalna brzina u žetvi je bila 4,5 - 6 km/h.

Na kraju, ali ne manje važno, kombajn je opremljen s hidrostatskim pogonom, specijalnim gusjenicama koje mu pri ovakvim velikim širinama i težinama, omogućavaju izuzetno malo sabijanje tla.

Automatizacija i autonomizacija

Sve u svemu, poboljšanja kombajna idu u smjeru automatizacije i autonomizacije.

"U usporedbi sa starijom serijom 700, oko 80 posto kombajna je nadograđeno s novim detaljima, što mu je dalo 20-25 posto veću efikasnost“, rekao je Budde i dodao kako je Lexion 8900 praktično opremljen s više od 90 posto segmenata za autonomno upravljanje. "Može se reći da nedostaje još nekoliko sitnica i on bi mogao ići sam. Tko da se više osoba u kabini neće moći nazivati vozačem već će to biti kontrolor sustava, kaže.

Vozač više neće biti vozač (Foto: L. Bencarić)

No sva ta usavršavanja traže isto takva usavršavanja servisera.

"Naši su ljudi obučeni za servisiranje ovakvog kombajna, imamo sve potrebne dijagnostičke uređaje, za kontrolu, popravljanje i mijenjanje softvera. Mi ovaj kombajn iz našeg ureda u sjedištu tvrtke Jerković pratimo preko satelitskog nadzora i imamo izlistanje svih parametara, kodova, o eventualnim poteškoćama i zastojima, kompletan pregled stanja da možemo biti spremni pravovremeno reagirati“, rekao je na kraju Jerković.


Fotoprilog


Tagovi

Žetva pšenice Claas kombajn Alojz Jerković


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner