Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Opačić
  • 12.10.2022. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Dan polja RWA kukuruza: Godina sušna, ali prosjek prinosa 13 t/ha

Iz FAO grupe 380, Gloriett je naša nova zvijezda, čuli smo u Gudovcu na polju OPG-a Opačić gdje je tvrtka RWA predstavila rezultate pokusa svojih čak 18 hibrida.

Foto: Branka Sobodić
  • 5.346
  • 1.636
  • 0

Na imanju Milorada Opačića u Gudovcu održan je u petak, 7. listopada, Dan polja RWA kukuruza. Kako smo čuli, pokus na njegovu polju obuhvatio je ukupno 18 hibrida, od kojih šest pripada Limagrain, a 12 G-Seed brandu.

"Od Limagrain branda izdvojio bih LG 31.390 iz FAO grupe 390 i LG 30.500 iz FAO grupe 450. U odnosu na druge hibride, njihova važna odlika je da nose oznaku Hydraneo, koju imaju hibridi s povećanom otpornošću na sušu i visoku temperaturu", pojasnio je Goran Tonković, diplomirani inženjer agronomije i voditelj marketinga RWA Hrvatska d.o.o.

Kako je dodao, za LG 30.500 već sada imaju jako puno upita, tako da u nadolazećoj sezoni očekuju njegovu povećanu prodaju. Također, iz G-Seed portfolio istaknuo je četiri hibrida.

"Iz FAO grupe 380, hibrid Gloriett je naša nova zvijezda. Ima vrlo visok prinos koji je veći od prinosa konkurentskih hibrida u svojoj vegetacijskoj grupi", opisao je. 

Nove uzdanice RWA hibrida 

Sljedeći značajni je Inclusiv iz FAO grupe 410 koji posjeduje vrlo visoku tolerantnost na sušu i u tom je svojstvu jedan od najboljih, najprodavanijih RWA hibrida. Treći je Persic i dolazi iz FAO grupe 460.

"Značajnija prodaja ovog hibrida krenula je ove godine i svakako očekujemo daljnji rast. Zadnji kojeg želim istaknuti je novi hibrid Sumeric iz FAO grupe 450. Odlikuje ga visoka tolerantnost na stres, zbog čega ima visok prinos u svim proizvodnim uvjetima", kazao je Tonković.

Vlasnik OPG-a više je nego zadovoljan prinosom u sušnoj godini 

U pokusu, doznali smo, imaju i dva potpuno nova eksperimentalna hibrida. Riječ je o Orinoco iz FAO 360 i Elbrus iz FAO 400 grupe. Prosjek cijelog pokusa je odličnih 13,014 kilograma suhog zrna po hektaru.

"S obzirom na izuzetno sušnu godinu, ovo je fantastičan rezultat", kaže Tonković, dodajući da prema službenim podacima Državnog hidormeteorološkog zavoda, ukupna količina kiše koja je pala na području Bjelovara, ove godine od siječnja do kolovoza iznosi svega 329 milimetara, dok je višegodišnji prosjek puno viši i iznosi 522 milimetara.

Sedam tona po katastarskom jutru 

S obzirom na prilično nepovoljne vremenske uvjete, prinosom je zadovoljan i sam vlasnik OPG-a Opačić. Na svom imanju broji 18 hibrida RWA grupe i jedno LG pokusno polje.

"Najbolji su nam Gloriett i Inclusiv iz grupe 400", navodi dodajući da njih sije najviše jer jako dobro podnose nedostatak vlage i izuzetno su otporni. Ako proces oplodnje prođe bez problema, prinosi budu jako dobri.

Rezultati pokusa 

"Ključan period je kraj svibnja i početak lipnja. Po katastarskom jutru smo imali oko sedam tona što je za ovu godinu više nego odlično", naglašava Milorad Opačić, koji se bavi uzgojem kukuruza i pšenice, a s RWA Hrvatska surađuje posljednjih 15-ak godina. "Jako sam zadovoljan i zaista nemam niti jednu primjedbu", poručuje. 


Fotoprilog


Tagovi

Dan polja RWA kukuruza Pokus OPG Opačić Milorad Opačić Goran Tonković


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: [email protected] web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Raštika- povrće koje se tradicionalno uzgaja u Hercegovini. Nekada se zvala hrana za sirotinju, a nedavno ju je New York Times svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice zbog njezinih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. I u He... Više [+]