Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 30.09.2019. 15:00
  • Vukovarsko-srijemska, Lovas

Dan polja kukuruza: Dobra godina potvrdila aktualne, ali najavila i nove BC hibride

Prave berbe još nisu počele i nemamo sve informacije, no već sada se vidi da su rezultati u proizvodnji silaže jako dobri, a naročito se ističe jedan novi hibrid BC747. U ovom trenutku je Pajdaš i dalje najrasprostranjeniji, a i općenito je u Hrvatskoj najrašireniji i najprodavaniji, istaknuli su u Bc Institutu.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.011
  • 69
  • 0

Oni koji su čekali, došli su u jedan hladan period. No, kukuruz koji je posijan jako je dugo nicao. Od samog početka je kasnio, no, na svu sreću, tijekom vegetacije, posebno u vrijeme cvatnje i nalijevanje zrna, imali smo dovoljno oborina, a temperature nisu bile previše visoke i imali smo dobro dozrijevanje, rekao je na početku mr.sc. Zdravko Kozić, predstojnik Zavoda za kukuruz Bc Instituta Zagreb na Danima polja kukuruza u Lovasu, odnosno u tvrtki Agro-Tovarnik d.o.o. u kojoj su se okupili poljoprivrednici jer zbog lošeg vremena nije se moglo pristupiti skidanju uroda i mjerenju u Lovasu.

"Urodi su sada jako dobri. Prave berbe još nisu počele i nemamo sve informacije, no već sada se vidi da su rezultati u proizvodnji silaže jako dobri, a naročito se ističe jedan novi hibrid BC747, posebice za proizvodnje silaže za postrojenja za proizvodnju bioplina. U ovom trenutku je PAJDAŠ i dalje najrasprostranjeniji, a i općenito je u Hrvatskoj najrašireniji i najprodavaniji i proizvođači ga jako često traže jer znaju kolika je njegova vrijednost. Svatko ga bar malo posije.

"BC hibridi ne bi bili BC da nismo znali voditi brigu od kvaliteti zrna"

Slijedi ga hibrid BC572 koji mu se jako približio. No, on je za ratare kojima je važan visok prinos. BC323 je također sve traženiji i u prvim rezultatima i ove godine je jako dobar. TESLA i AGRAM su također hibridi toga tipa i sve traženiji iz grupa 200 i 300 te početak grupe 400. BC hibridi ne bi bili BC da nismo znali voditi brigu od kvaliteti zrna. INSTRUKTOR je intenzivan hibrid za visoke prinose. Drugi je onaj u FAO grupi 500, MAJSTOR, crvenog zrna, lijepog izgleda. Sad u silaži za istočni dio zemlje imamo BC747 i BC601, a i Majstor koji može poslužiti za tu svrhu", kaže Kozić.

vf
PAJDAŠ je i dalje najrasprostranjeniji, a i općenito je u Hrvatskoj najrašireniji i najprodavaniji hibrid kukuruza

"Dio mi kukuruza ide za Italiju i mislim da će biti to prosječna godina. Čak i dobra i nadam se da bi moglo biti oko 11 tona po hektaru", rekao je Josip Kolarec iz Bapske, koji ih sije već godinama u suradnji s Bc Institutom, a koji ističe da mu se najdohodovniji pokazao hibrid KEKEC.

"Postigli smo dobre sklopove, bar kod nas u tvrtkama Arator d.o.o. iz Lovasa i Agro-Tovarnik d.o.o. iz Tovatnika. Sve smo dobro napravili i dalje se sklopilo s dobrim vremenskim uvjetima. Očekujemo 12 do 13 tona suhog zrna", kaže Miroslav Knežević, direktor Agrotovarnika d.o.o. i Aratora d.o.o.

O novim hibridima kukuruza Bc Instituta pričao je oplemenjivač dr.sc. Mirko Jukić koji je predstavio AGRAM, PANON, TESLA, INSTRUKTOR, BC415, BC482, MAJSTOR, BC526 i BC601. to su sve moderni hibridi za intenzivnu proizvodnju zrna s pojačanom kvalitetom. Navedeni hibridi u dosadašnjim su se pokusima pokazali superiorni u odnosu na standarde.

Predstavljen novi brend Izidor

Marko Maričević, mag. ing., predstojnik Zavoda za strne žitarice i krmno bilje dotakao se i onoga što ubrzo slijedi, a to je sjetva strnih žitarica i osvrnuo se na sortiment, te istaknuo da njihove strne žitarice bilježe kontinuirani rast udjela na tržištu što i nije iznenađenje budući da u raznim pokusima postavljenim od strane nezavisnih tijela u jakoj konkurenciji redovito zauzimaju vodeća mjesta po urodu i kvaliteti zrna.

vd
Predstavljeni su i novi hibridi kukuruza - AGRAM, PANON, TESLA, INSTRUKTOR, BC415, BC482, MAJSTOR, BC526 i BC601

Svi gosti Dana polja mogli su se uvjeriti i u novi brend Izidor. Radi se o suvremenom brendu vrhunskih kukuruznih proizvoda. To su kukuruzno brašno od 1 kg te palenta od 500 g koje su prisutni dobili na poklon. Izidor je nova brend marka koja bi se sljedeće godine trebala pojaviti na hrvatskom tržištu s određenim brojem proizvoda, a ideja je da svoj najkvalitetniji kukuruz pretvore u vrhunsku namirnicu.

Ante Strunje je kratko podsjetio i na sorte soje Pedro, Bahia i Ascasubi. Istaknuo je kako su ovogodišnji urodi iznimno dobri, da negdje prelaze i 5,50 t/ha te da su u prosjeku od konkurencije viši i do 30%.


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Hibridi kukuruza Lovas Agrotovarnik Tesla Agram Pajdaš Instruktor


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/