Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 25.07.2022. 15:00

Cijene žitarica skočile zbog raketiranja Odese

Nakon pada cijena zbog potpisivanja ugovora o deblokadi luka novi događaj je izazvao ponovni rast na svjetskom tržištu.

Foto: Depositphoto/IgorStrukov
  • 2.769
  • 418
  • 0

Prošlog tjedna je potpisivanje dogovora o deblokadi crnomorskih luka pokrenulo pad cijena žitarica na svjetskom tržištu, ali je raketni napad na Odesu, već u subotu, izazavao ponovni rast, piše Agrarheute

U petak je cijena pšenice na europskom tržištu budućnosnica pala za 25 eura, na 325,75 eura po toni, dok su prosinački ugovori završili na 312,50 eura po toni. Ovo su od ožujka najniže cijene.

Cijena kukuruza za kolovoz iznosila je 323 eura, a nova berba kukuruza 302 eura po toni. U SAD cijene pšenice su pale na 7,59 dolara po bušelu.

Novi događaji, novi rast cijene

No, vijest da se dogodio raketni napad na luku Odesu je ponovo uzburkao tržište žitarica i izazvao novi skok cijena. Na čikaškom tržištu budućnosnica cijene pšenice porasle su na 7,85 dolara po bušelu (oko 288 dolara/t, op.a.) što se očekuje i za europsko. 

Ukrajinske vlasti su priopćile da se nastavljaju pripreme za nastavak izvoza žitarica iz crnomorskih luka. 

80 brodova i dalje blokira luke

Prema informacijama koje su dali europski trgovci žitom, transportni brodovi za rasute terete će vjerojatno biti uglavnom turski ili grčki, pri čemu Grčka ima najveću flotu. Mogu transportirati 20.000 do 70.000 tona žitarica odjednom.

Zajednički koordinacijski centar (JCC), sastavljen od članova sve četiri strane, nadgledat će one koji prolaze Crnim morem. Za transport proizvoda poput brašna ili tjestenine koji su već prerađeni u Ukrajini, mogli bi se koristiti kontejnerski brodovi velikih europskih kompanija. Njih u Istanbulu moraju pregledati predstavnici prije nego što otplove u Ukrajinu kako bi se uvjerili da ne voze oružje.

Brodove će redovito pregledavati (Foto: Depositphotos/milanchikov (ilustracija)

Trenutno je preko 80 plovila još uvijek blokirano u ukrajinskim lukama, a veliki dio je napunjen teretom, najviše pšenicom. Oni moraju napustiti luke prije dolaska novih.

Skuplji izvoz 

Visoke premije rizika će vjerojatno poskupiti izvoz žitarica. Tvrtkama i vlasnicima brodova potrebna je financijska sigurnost za obavljanje rizičnih izvoza iz miniranih luka i voda.

Predstavnik brodarske industrije rekao je da se mora pokazati da su rute zaista sigurne, jer nitko ne želi izgubiti brod.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Ukrajinske luke Rast cijena Skuplji izvoz


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]