Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 01.05.2022. 07:30

Cijene stočnog i pivarskog ječma gotovo izjednačene?

Nema uvoza iz Ukrajine i Rusije, a ječmom se pokušava nadomjestiti nedostatak kukuruza i stočne pšenice

Foto: Depositphoto/Vynikal
  • 6.402
  • 453
  • 0

Na tržištu ječma događaju se neočekivane promjene. Naime, cijene za stočni su malo ispod 400 eura. Konkretno, trenutno je cijena u hamburškoj luci od 385 do 390 eura po toni. U francuskoj luci Rouen dobavljačima se za tonu nudi 398 eura, navodi Agrarheute

Nova žetva 2022. trenutno kotira na 357 eura po toni u Rouenu i 340 eura po toni u Hamburgu. Više cijene u francuskoj luci su zbog izvoza u Kinu što nedostaje onoj u Hamburgu. Inače, Kina je najveći kupac ječma iz Europe, posebno Francuske, s oko 2,6 milijuna tona.

Stočni ječam nije postigao visoku cijenu samo u izvozu već i na tržištima mnogih EU zemalja. Industrija stočne hrane mora nadomjestiti nestašicu iz Ukrajine i Rusije. Drugi problem je što se pokušava kompenzirati nedostatak kukuruza i preskupe stočne pšenice koja trenutno košta 436 eura po toni u luci Hamburg.

Cijene ječma i drugih stočnih žitarica bi bile i više da nije došlo do eutanaziranja peradi, posebno u Francuskoj, zbog širenja ptičje gripe što je izazvalo smanjenje potražnje.

Nema žitarica iz Ukrajine i Rusije

Znamo da su Ukrajina i Rusija najveći izvoznici stočnih žitarica: kukuruza, pšenice i ječma. U tekućoj sezoni je preko ukrajinskih luka prevezeno skoro šest milijuna tona stočnog ječma.

Unutar EU najveću proizvodnju imaju Francuska, Njemačka i Rumunjska. Onaj iz baltičkih zemalja se prodaje trećim državama.

Australija ili Argentina svoj prodaju u Aziji, dok Kanada opskrbljuje američko tržište.

Predviđa se da će Europa manje izvesti stočnog ječma koji će poslužiti kao zamjena za kukuruz iz Ukrajine. U svojoj prvoj prognozi za novu sezonu 2022/23. Europska Komisija predviđa da će potrošnja stočne hrane i izvoz ječma rasti jer se očekuje veća žetva te žitarice.

Ječam umjesto ukrajinskog kukuruza (Foto: M. Popić)

Što se događa s pivarskim?

Ni tržište pivarskog ječma ne zaostaje po rastu cijena. U ožujku su veleprodajne cijene u jugozapadnoj Njemačkoj iznosile 415 eura po toni. To je samo 30 eura više nego za stočni. Rast se nastavio i u travnju kada je dostignuto 425 €/t. Predviđa se da će cijene za novu žetvu biti do 60 eura niže.

U francuskom trgovačkom centru Creil-u prošlogodišnji pivarski se nudi po cijeni od oko 430 €/t, a predviđena cijena za novu žetvu je 395 eura. Njegove su cjenovne vrijednosti trenutno na rekordnoj razini, a premija u odnosu na stočni je u posljednje vrijeme značajno smanjena.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Dakle, doba kada je pivarski ječam koštao puno više od stočnog je iza nas.

U svojoj trenutnoj prognozi, Raiffeisenverband (DRV) očekuje novu žetvu za oko 15 posto veću nego 2021. godine. U najboljem slučaju jedan milijun tona bi trebalo biti pivarskog ječma. No, njemačkim proizvođačima piva je neophodno 1,5 milijuna tona.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena ječma Pivarski ječam Stočni ječam Rekord Cijene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce