Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 13.09.2022. 15:00

Cijene soje rastu, a padaju kukuruza i pšenice

Berba kukuruza i žetva soje u SAD trebali su nadoknaditi manjak izvoza iz Ukrajine. Izvješće USDA prognozira njihovu minimalnu zalihu u SAD, ali rekordnu žetvu pšenice u Rusiji

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 6.647
  • 394
  • 0

Kao i do sada, tržište žitarica je uznemirilo najnovije USDA izvješće koje je donijelo neočekivani pad proizvodnje kukuruza i soje u SAD. Nakon objavljivanja podataka, porasle su cijene kukuruza u SAD, ali ne i u Europi, izvještava Agrarheute. Za soju imaju isti trend i posljedično su izazvale rast kod uljane repice.

USDA navodi da će zalihe kukuruza i soje u SAD pasti na višegodišnje najniže razine, jer je vruće i suho kolovoško vrijeme u zapadnim regijama ozbiljno utjecalo na prinose obje kulture.

Prvi ugovor o pšenici za prosinac 2022. u Čikagu je poslije objavljivanja pao na 309,75 eura/t, dok je jara, s visokim sadržajem proteina koja se uzgaja na sjeveru SAD i Kanade prodavana za 342,96 eura/t.

Cijena kukuruza su porasle na najviši nivo od kraja lipnja i iznosila je 271,67 eura/t, dok je soja poskupila i iznosi 540,61 euro/t. U Kanadi je cijena repice porasla na 789,73 dolara/t.

Cijena kukuruza na burzama:

U Europi, na pariškom MATIF-u, je cjenovna vrijednost pšenice za ugovor za prosinac pala na 335,50 eura/t, a za kukuruz u studenom je iznosila 327,50 eura/t. Porasle su cijene uljane repice na 605 eura/t.

Nagli pad žetve 

Kretanje vrijednosti na tržištima žitarica je pod jakim utjecajem podataka iz SAD gdje se očekuje da će zalihe kukuruza i soje pasti na višegodišnje minimume. Rezultat je to suhog i toplog vremena i smanjenog prinosa.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Američko ministarstvo poljoprivrede snizilo je svoje prognoze za krajnje zalihe kukuruza u SAD u fiskalnoj 2022-23. na desetogodišnji minimum od 30,95 milijuna tona sa 35,3 milijuna tona. Zalihe soje smanjene su na 5,4 miljuona tona i to je najniža razina u posljednjih sedam godina.

Predviđa se da će američki ratari ubrati samo 354 milijuna tona kukuruza, što je manje u odnosu na skoro 365 milijuna tona na prethodnoj procjeni, navodi USDA u svom mjesečnom izvještaju. Ovo će biti žetva s najmanjim prinosima u posljednje tri godine. Žetva soje procijenjena je na samo 119 milijuna tona.

Smanjene su i prognoze zaliha kukuruza (Foto: Depositphotos/robert_g)

Globalna očekivanja su bila da će žetva kukuruza i soje u SAD nadoknaditi manjak izvoza iz Ukrajine. Geopolitički nemiri i neizvjesnosti u lancu opskrbe će i dalje izazivati turbulencije i oštre oscilacije cijena na tržištima budućnosnica.

Rusija očekuje rekordnu žetvu

USDA je povećala proizvodnju, potrošnju, izvoz i krajnje zalihe u globalnoj prognozi pšenice za 2022/23. Globalna proizvodnja porasla je na 784 milijuna tona budući da su žetve za Rusiju i Ukrajinu revidirane naviše.

Na osnovi dosadašnjih rezultata žetve ozime pšenice, Rusija očekuje 91 milijun tona, što bi bio novi rekord. Prognoza za Ukrajinu je također povećana na 20,5 milijuna tona.

Cijena pšenice na burzama:

Prognoza za žetvu durum i krušne pšenice u Europskoj uniji je 132 milijuna tona, a prinos u SAD ostaje nepromijenjen na 48,5 milijuna tona. Za Kanadu se očekuje 35 milijuna tona, dok je procjena za Australiju 33 milijuna tona.

USDA je ostavila svjetsku trgovinu nepromijenjenom na nešto manje od 209 milijuna tona u rujnu. Izvoz iz EU je na predviđenih 33,5 milijuna tona, a za Rusiju 42 milijuna tona i Ukrajinu 11 milijuna tona.


Tagovi

Cijena kukuruza Cijena pšenice Cijena soje Tržište uljarica Tržište žitarica Prognoza USDA


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.