Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novocommerce International
  • 07.04.2016. 15:30

Češka tehnika u Cvelferiji

Bednar Swifter polunosivi sjetvospremač isproban je prije sjetve soje u Račinovcima!

  • 930
  • 148
  • 0

Priprema za sjetvu važna je operacija na slavonskim njivama. U Hrvatskoj se za to koriste brojni strojevi, a sjetva ovisi i o zemljištu na kojem se provodi. Na oranici u Račinovcima probali smo Bednar Swifter polunosivi sjetvospremač kojega je vukao John Deere od 185 konjskih snaga.

Taj Swifter SO 6000 2S isproban je prije sjetve soje u Račinovcima. Priprema tla za soju se radi u dva prohoda zbog dobivanja ravnog tla i mogućnosti dubine sjetve soje na 6 cm. Jedan prohod u dijagonali i drugi prohod u pravac. Stroj je bio podešen na 6 do 8 cm, a brzina rada iznosila je 11-12 km/h. Zemljište je crnica, osim u uvratinama gdje je bila miješana crna zemlja i žuta iz iskopa kanala, a učinak je bio isti.

Probali smo Bednar Swifter SO 6000 2S sjetvospremač

Prezentaciju su vodili Marko Bučanović i Marinko Andraković iz tvrtke Novocommerce International koja je i hrvatski zastupnik za Bednar iz Češke. BEDNAR FMT je progresivan proizvođač poljoprivrednih strojeva sa specijalizacijom na proizvodnju strojeva za obradu tla, sijanje, gnojenje i usitnjavanje.

Bednar swifter

Zbog svojeg bliskog i snažnog odnosa sa farmerima, BEDNAR FMT se svrstava među najinovativnije proizvođače razvijajući i proizvodeći strojeve sa odličnom redukcijom troškova. Ovaj stroj isproban kod Marka Ostrihona kombinira sve radne operacije u jednom prolasku, a koje su potrebne za odličnu pripremu tla prilikom sjetve. Stroj se može koristiti pri tradicionalnom sistemu pripreme ili u sistemu minimalne obrade.

Odlična priprema tla za sjetvu u samo jednom prolasku

Swifter koncept omogućava izmjenu radnih sekcija - lopatica i zubaca i diskova (SwifterDisc). Prema izjavama stručnjaka Novocommerce International tvrtke, prednosti ovoga stroja su odlična priprema tla za sjetvu u jednom prolasku, zatim kombinacija i do osam radnih operacija pri prolasku.

Velimir Jelić, Product specialist za priključke

Tu je unikatni sistem za izmjenu radnih sekcija tzv. Swifter Concept 3 u 1 - lopatice, zupci ili diskovi. Kao što smo vidjeli na oranici kraj Račinovaca, ima odlično praćenje kontura tla jer su sekcije nezavisne. Posjeduje crosskill valjak za velik efekt usitnjavanja i završno zbijanje.

Prezentacija je obavljena na oranici obitelji Ostrihon i s njihovim John Deere traktorom od 185 konjskih snaga.

Ima i prednju nivelirajuću dasku, ručno podešavanje dubine, prednji kavezni valjak, dva reda lopatica u obliku krila (4 reda gamma zubaca - opcija), stražnja nivelirajuča daska i zadnji valjak dupli Crosskill. Radna širina ovoga stroja je 6,10 metara, a sklapa se na transportnu širinu od 2,85 metara, a dužina je 6,9 m. Kao što smo spominjali, mehanički se podešava dubina od dva do 12 cm pri maksimalnoj brzini od 15 km/h.

Bednar swifter

Standardna 24 radna tijela širene 270 mm u dva reda osiguravaju preklapanja tj. obradu tla po cijeloj širini stroja, dok u isto vrijeme radni kut lopatice osigurava agresivnu obradu i miješanje. Svaka lopatica je elastična s omogućenim 3D efektom, ističu prezentatori koji kažu i da preporučuju potrebnu snagu traktora od 210 konjskih snaga za vučenje ovoga 4,4 tone teškog stroja.

Marko, Ivan i Davor Ostrihon inače obrađuju 170 hektara zemlje i proizvode pšenicu, soju, uljanu repicu, ječam i kukuruz.


Fotoprilog


Tagovi

Bednar Češka Sjetvospremač Swifter Sistem Disc Swifter concept Račinovci Marko Ostrihon Marinko Andraković Marko Bučanović


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]