Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 11.01.2016. 10:35

Čekaju nas neravnomjerne padaline

Možemo računati na povećanje temperature i neravnomjerno raspoređene količine padalina, što uvelike utječe na biljnu proizvodnju.

  • 839
  • 136
  • 0

"Sveta Kata snijeg na vrata" poslovica koja se spominje na blagdan Svete katarine, 25. studenog kao znak kako nam tim danom završava jesenski period i dolazi zima. Niti za prošlu godinu ne možemo reći da nam je upravo tako bilo, jer je prosinac bio osjetno suh i topliji s učestalim pojavama magle.

Kada pogledamo unatrag kroz povijest, primijetit ćemo kako su klimatske promjene postojale, da su dio sadašnjice i da će ih biti u budućnosti. Prema trenutnim klimatskim podacima i očekivanjima, klimatske promjene će rezultirati u negativnom smjeru, odnosno doći će do blagog zatopljenja. U pogledu biljne proizvodnje i zaštite bilja, klimatske promjene su ključan faktor. Možemo računati na povećanje temperature i neravnomjerno raspoređene količine padalina, što uvelike utječe na biljnu proizvodnju.

Prosinac je bio topliji nego ikad

Zadnji, odnosno prvi snijeg došao nam je proteklih nekoliko dana - nekima na žalost, no poljoprivrednicima na sreću. Stručnjaci upozoravaju kako toplije zime mogu uzrokovati ozbiljnije štete uzrokovane prezimljenjem štetnika i uzročnicima bolesti.

Topliji zimski period ozbiljno može naštetiti agraru. Biljkama neće biti pristupačna dovoljna količina oborina, nedostatak jačih hladnoća dovest će u pitanje sve veće prezimljenje štetnika koje će u prvim toplijim danima činiti velike štete. Manjak oborina tijekom zimskih dana, prouzročit će u toplijim danima nedostatak vlage, jer se u zimskom periodu nije dovoljno akumuliralo, odnosno i akumuliranu vlagu koristile su tokom zimskih dana.

Zadovoljni proizvođači povrća

Na toplijim zimskim danima mogu biti zahvalni proizvođači povrća u zatvorenim prostorima zbog nižih mjesečnih izdataka za grijanje.

Zlatna ravnica nam se zabijelila i snježni pokrivač pokrio je ozimine. Zbog listopadskih kiša sjetva ozimina nije obavljena odjednom, nego u više faza, tako da je ovaj snijeg kao termoizolator dobro poslužio kako bi ozimine bolje pretrpjele niske temperature, pošto su pšenica i uljana repica u različitim fenološkim stadijima. Što se tiče višegodišnjih nasada, pošto su u fazi mirovanja, njima snježni prekrivač ne predstavlja problem, osim možda divljih životinja.

Nakon snijega - povećanje temperatura i kiša

Vrlo brzo, snijeg se otopio i gotovo je u dva dana došlo do velike promjene u temperaturi, što potvrđuje tvrdnje meteorologa i agronoma. Temperature su narasle na čak 12 do 13 stupnjeva. Nakon otapanja snijega, stigla je i kiša pa je potrebno omogućiti otjecanje vode i spriječiti njezino zadržavanje na oranicama. Srednja dnevna temperatura tla je oko 1 na kontinentu, a oko 6 stupnjeva na Jadranu. Krajem tjedna već se ponovno očekuje - snijeg.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Sveta kata Zima Zlatna ravnica Klimatske promjene Snijeg Slavonija Baranja Ozime kulture Pšenica Voćke


Autor

Igor Dekemati

Više [+]

Apsolvent Agronomskog fakulteta koji trenutno radi na Poljoprivrednom fakultetu SZIE Gödöllő (Mađarska) kao doktorand. Zanima ga obrada tla povezana s klimatskim promjenama koje utječu na fizikalna svojstva tla i dinamiku nicanja korova.