• Big Bud 16V-747
  • 20.11.2020. 18:00

Big Bud 16V-747 ponovo u funkciji: Najveći traktor na svijetu obradi 1,2 hektara u minuti

Ovaj jedinstveni stroj ima 1.114 konjskih snaga i može obrađivati 1,2 hektara u minuti. Dug je preko 8 metara, širok 6 te visok 4 metra.

Foto: YouTube/screenshot
  • 36.126
  • 1.945
  • 0

Nakon prisilne pauze od 11 godina, Big Bud 16V-747, najveći svjetski poljoprivredni traktor vratio se na teren. 

Ovaj jedinstveni stroj ima 1.114 konjskih snaga i može obrađivati 1,2 hektra u minuti. Dug je preko 8 metara, širok 6 metara te visok 4 metra.  Sadrži spremnik od 1.000 galona goriva (preko 3.800 litara) i teži više od 60.000 kg. Motor je Detroit Diesel 16V92T 16-cilindrični dvociklični. 

Oštećene gume poslale Big Bud u muzej

Izumljen je 1977. godine u Havreu u saveznoj državi Montana (SAD) od strane kanadske tvrtke United Tire Company.

Prvo se koristio za oranje u Kaliforniji pa na farmama pamuka na Floridi. Nakon toga, a zbog bankrota tvrtke 2000. godine kupili su ga trenutni vlasnici, braća Robert i Randy Williams iz Big Sandyja u Montani, sve dok se na jednoj od guma nije dogodila nepopravljiva šteta, piše growerspoint.

Naime, njegov izvorni proizvođač prestao je izrađivati takve gume, pa je traktor umirovljen i izložen u muzeju Heartland, čiji su vlasnici izgradili posebno mjesto samo za njega. 

Vraćena stara slava najvećem traktoru

Ipak, braća se nisu mogla pomiriti s tom činjenicom i svim su silama odlučili Big Bud-u vratiti staru slavu. Najveću ulogu imao je lokalni prodavač guma Paul Beckstrand koji je pronašao rješenje problema. 

"Jednu od originalnih guma nisam uspio popraviti i za pomoć sam se obratio Scottu Sloanu iz tvrtke Titana. On mi je predložio Goodyear Low Sidewall (LSW) 1400/30R46, s novim naplatcima koji podržavaju dvostruko postavljanje LSW-a. Složio sam se s njime, stavili smo osam guma i evo, traktor sada može ponovno raditi“, pojašnjava Beckstrand.

Braća Williams planiraju do kraja jeseni traktor odvesti kući kako bi im pomogao u sjetvi i žetvi. 

Izgled i rad traktora Big Bud 16V-747 možete pogledati u videu:

Video: Youtube/bigtractorpower


Tagovi

Big Bud 16V-747 Najveći traktor United Tire Company Gume


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Članovi OptiTech kluba, ostvarite popuste na vrijeme!

Syngenta Agro svake godine nagrađuje vjernost članova OptiTech Kluba. Pošaljite na vrijeme račune za Syngentina sredstva za zaštitu bilja i Syngentino sjeme kukuruza. Bli...

Pročitaj cijelu bilješku