Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BC Institut
  • 28.09.2016. 10:30

BC hibridi odličnim urodima najavili godinu kukuruza

U pokusnom polju, okupljeni su mogli vidjeti već svima dobro poznate BC hibride poput BC344, BC408B, BC418B, PAJDAŠ, BC572, BC678, ali i nove hibride - ALIBI, THRILLER, BC406, MEJAŠ, BC525 i RIĐAN.

  • 2.032
  • 202
  • 0

"Uvijek nudimo nove hibride. Oni su bolji i kvalitetniji od starih u svim pokusima. No, ima hibrida koje dio poljoprivrednika voli i uvijek ih traži pa je normalno da ih ne možemo izbaciti iz ponude kada se prodaju u velikim količinama. I ta je tradicionalnost odlika našeg tržišta koje ima svoje zahtjeve.

I na ovim pokusima u Lovasu ti stariji hibridi pokazuju svoju stalnost. No, kao što vidite upravo i ove godine moramo biti zadovoljni kako se pokazuju naši noviteti. Imamo i dobro tržište u susjednoj Srbiji, gdje imamo dvije tvrtke.

Na pokusnim poljima kukuruza u Lovasu

Jednu u Somboru i našu doradu u Kuli. Imamo tvrtku i u Turskoj i u BiH, ali moram istaknuti da stalno radimo i na drugim tržištma. Primjerice imamo odnedavno i zanimljiv proboj na Azursko otočje gdje su sada prisutni naši hibridi. Vrlo zanimljiva vegetacija koja pogoduje našim kukuruzima", priča nam dr.sc. Ivica Ikić, direktor BC Instituta iz Zagreba hodajući s nama kroz šumu njihovih hibrida dok smo čekali rezultate pokusa s polja Arator iz Lovasa.

Trenutak skidanja pokusa

Inače u toj tvrtki redovito se primjenjuju pokusi i na kraju prigodno skidanje kukuruza i vaganje. Radi se već o višegodišnjoj tradiciji koja se upriličuje u vrijeme Miholjskih dana u ovom srijemskom selu. Najviše smo se zadržali na vaganju gdje nam je mr.sc. Zdravko Kozić, predstojnik Zavoda za kukuruz, pojašnjavao karakteristike pokusa u Lovasu.

On nam je za Lovas najviše istaknuo Riđana i BC572 kao hibride koji su odgovarali uvjetima na ovom području. U pokusnom polju, okupljeni su mogli vidjeti već svima dobro poznate Bc hibride poput BC344, BC408B, BC418B, PAJDAŠ, BC572, BC678, ali i nove hibride - ALIBI, THRILLER, BC406, MEJAŠ, BC525 i RIĐAN.

U pokusu je ostvaren prosječan urod 12,36 t/ha, sadržaj vode je bio nizak i kretao se od 15,8 - 25,2% zavisno od vegetacijske grupe hibrida. Najveći ostvaren urod u pokusu imao je novi hibrid BC 626 - 15,24 t/ha. Vagana su 24 BC hibrida kukuruza.

Pred nama je jesenska sjetva strnih žitarica. Budući da Bc Institut d.d. u svom programu ima široku i raznoliku ponudu sjemena strnih žitarica za sjetvu, predstavili su nam i kompletan oplemenjivački program strnih žitarica. Naglasak je bio na sortama pšenice: BC Anica i BC Mandica, sorti ozimog tritikala BC Goran, sortama ozimog ječma Favorit i BC Bosut te sortama ozime zobi BC Marta i pravog pira BC Vigor.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bc institut Kukuruz Lovas Alibi Thriller Mejaš Pajdaš Riđan Ivica Ikić Zdravko Kozić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?