Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer Hrvatska
  • 26.09.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Harkanovci

Bayer predstavio pokuse proizvodnje kukuruza i nove Dekalb hibride

Hibridi koje smo u uvjetima navodnjavanja testirali na OPG-u Ribarić u Harkanovcima su dobro poznati DKC5092, DKC5182, DKC5685 i dva nova DKC5206 i DKC5810, kaže Marko Kovačić.

Foto: Bayer Hrvatska
  • 2.392
  • 219
  • 0

U sjetvenoj sezoni 2022. koju ćemo pamtiti kao izrazito sušnu, tvrtka Bayer d.o.o. Hrvatska u suradnji je s Rivulus Sistemima i Zelenim hitom postavila tri pokusa u proizvodnji kukuruza s navodnjavanjem kako bi usporedili isplativost takve investicije te njen utjecaj na financijski rezultat.

Pokusi su postavljeni na istočnom (aridnijem) dijelu Hrvatske na tri lokacije: Tompojevci, Čeminac i Harkanovci.

"Kako bi osigurali što veću isplativost ovakve investicije, jako je bitan pravilan izbor hibrida kukuruza koji se odlikuju izrazito visokim potencijalom prinosa", naglašava Marko Kovačić, menadžer u odjelu razvoja tržišta. 

Napominje da smo zadnjih desetak godina svjedoci izraženih klimatskih promjena, sve češćih suša i vremenskih nepogoda te ovaj globalni lider u proizvodnji sjemena i sredstava za zaštitu bilja te inovacijama u poljoprivredi, radi u smjeru pronalaska odgovora na izazove s kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači.

Pokus na poljima OPG-a Ribarić

U Italiji, doznajemo, na velikoj većini navodnjavanih površina, prisutni su upravo Dekalb hibridi. Riječ je o visoko intenzivnim hibridima koji odlično podnose visoke sklopove te imaju veliki genetski potencijal koji u ovakvim uvjetima donosi rekordne prinose.

Ekstremna suša traži i otpornije hibride 

Žetva je trenutno u punom jeku na istoku Hrvatske, a rezultati koji dolaze s terena pokazuju da i kod nas daju iznadprosječne prinose i u najekstremnijim uvjetima, te, ističe Kovačić, podnose sušu bolje od drugih konkurentskih hibrida.

Na OPG-u Ribarić u Harkanovcima, postavljen je pokus proizvodnje kukuruza u uvjetima navodnjavanja s čak pet Dekalb hibrida na površini od dva hektara. Cilj je usporediti ih u uvjetima bez navodnjavanja i u sustavu navodnjavanja kap po kap. Korišteni su izuzetno visoki sklopovi od 90.000 biljaka na ha kako bi izvukli maksimum iz potencijala prinosa.

"Testirali smo dobro poznate DKC5092, DKC5182, DKC5685 i dva nova DKC5206 i DKC5810. DKC5092 je u ovoj teškoj proizvodnoj godini pokazao zašto nosi oznaku field shield te je u predjelima s najmanje oborina uvjerljivo najprinosniji", naglašava naš sugovornik. 

Pet novih hibrida za 2023. 

DKC5206 je jedan od pet novih koji će biti u ponudi u 2023. godini. Radi se, doznajemo, o nasljedniku njihovog najprodavanijeg DKC5182.

"Po iskustvima zemalja u okruženju te rezultatima dugogodišnjih pokusa definitivno imamo hibrid koji će u budućnosti biti zvijezda naše ponude", ističe menadžer Bayera.

Napominje i da je DKC5810 nasljednik DKC5830 te zadnje dvije godine u pokusima u odnosu na njega daje 500 kg/ha više. Osim toga, krasi ga odlično zdravstveno stanje i dobra otpornost na sušu.

U ponudi za iduću godinu su i dva hibrida ranijih FAO grupa DKC4712 i DKC4897. U susjednoj Mađarskoj DKC4897 je najprodavaniji na tržištu u sjetvenoj sezoni 2022. te pokriva gotovo 100.000 ha.

"Oba u našim pokusima pokazuju da imamo superiornu genetiku te odlične kandidate za popunu naše ponude", ponosan je. 

Odgovor na izazove ekstremnih suša 

Kao peti novitet za sjetvenu sezonu 2023. najavljuju silažni DKC5911 koji će biti novitet u svim državama zapadne i središnje Europe. Radi se, otkriva, o hibridu visokog habitusa koji garantira odličan prinos. Isto tako zbog velikog klipa omjer zrna i zelene stabljike jamči kvalitetnu silažu.

Cilj je usporediti proizvodnju u uvjetima bez i s navodnjavanjem

Na pokusima s navodnjavanjem su planirani dani polja s javnim vaganjem te će rezultati biti objavljeni na web i Facebook stranici Bayer Hrvatska.

"Kao rezultat sigurno očekujemo bar dio odgovora na izazove ekstremnih suša, te svakako nastavljamo raditi u smjeru pronalaska što sigurnije i profitabilnije proizvodnje kukuruza", zaključuje Marko Kovačić.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Bayer Hrvatska Kukuruz Navodnjavanje Pokus Marko Kovačić OPG Ribarić Dekalb hibridi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]