Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 06.07.2021. 12:00

BASF i Bosch rješenje: Smart Spraying sustav za precizno prepoznavanje i tretiranje korova

Ova jedinstvena konfiguracija proizašla je iz zajedničkog poslovanja tvrtke Bosch i BASF Digital Farming-a, koji su otvorili zajedničko poduzeće pod imenom Bosch BASF Smart Farming (BBSF). 

Foto: BBSF
  • 402
  • 390
  • 0

Kombiniranjem suvremenih senzornih kamera i softvera sa xarvio agronomskom inteligencijom nastao je Smart Spraying sustav koji za nekoliko milisekundi precizno odredi korov u redovima nasada i aplicira herbicid samo na mjesto gdje je nužan. 

Ova jedinstvena konfiguracija proizašla je iz zajedničkog poslovanja tvrtke Bosch i BASF Digital Farming-a, koji su otvorili zajedničko poduzeće pod imenom Bosch BASF Smart Farming (BBSF). 

"Na tržište donosimo nova digitalna rješenja i drugačiji pristup tretiranju korova, preciznijim i efikasnijim korištenjem herbicida što će u konačnici rezultirati povećanju profitabilnosti gospodarstva“, navodi Silvia Cifre Wibrow, generalna direktorica BBSF-a.

Uštede i do 70 posto

Što se tiče samog sustava, on omogućuje automatsko prepoznavanje korova u realnom vremenu prije nicanja (zeleno na smeđe) i poslije nicanja (zeleno na zeleno), kao i danonoćno tretiranje, a sudeći prema rezultatima dosadašnjih ispitivanja, moguće su uštede i do 70 posto od ukupne količine herbicida. Moguće su i veće uštede, kažu, što dakako ovisi o uvjetima na polju i stupnju zakorovljenosti.

"Jedinstvena sposobnost Smart Spraying-a da uoči, odluči i tretira zahvaćeno područje na osnovu agronomske inteligencije nije samo financijski pogodna za poljoprivrednike, već je dobra za okolinu, održivost i bioraznolikost“, dodala je Wibrow. 

Naime, zadaća BBSF bit će distribuirati ovu inovaciju, koju ove dvije tvrtke unapređuju i testiraju najprije na tržištu Sjeverne i Južne Amerike te Europe.

"Ostvarili smo značajan uspjeh. Sustav pokazuje pozitivne rezultate testova što jasno ukazuje na to da kombinacija hardvera, softvera i napredne agronomske logike odlično funkcionira“, kaže Florian Gwosdz, generalni direktor BBSF-a.

Kombinacija hardvera, softvera i napredne agronomske logike odlično funkcionira

Inače, pametna rješenja za sjetvu ove dvije tvrtke već su dostupna na tržištima Brazila i Argentine, a nakon testiranja po Americi i Europi nova inovacija trebala bi se koristiti i na poljima Brazila. 

Za kraj, bitno je napomenuti kako će na tržištu do kraja godine biti ograničen broj Smart Spraying-a, a za više informacija možete se obratiti tvrtki BASF na jedan od niže navedenih kontakata. 


Tagovi

Smart Spraying Suzbijanje korova Pametna poljoprivreda Bosch BASF Digital Farming BBSF Florian Gwosdz Silvia Cifre Wibrow


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]