Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal Croatia
  • 24.08.2018. 15:25

Axereal Croatia pokazao vrhunske sorte kukuruza, soje i suncokreta na pokusnim poljima PPK Nova Gradiška

U organizaciji Axereal Croatia i Mass seeds u Novoj Gradiški održan je tradicionalni Dan polja kukuruza, soje i suncokreta.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 2.082
  • 134
  • 0

U organizaciji Axereal Croatia i Mass Seeds održan je tradicionalni Dan polja kukuruza, soje i suncokreta. Tu savjetodavno-stručnu manifestaciju zajednički su organizirali domaćini Axereal Croatia na pokusnim poljima sestrinske firme PPK, koji djeluju u sastavu velike i poznate grupacije Axereal, najveće žitarske kooperative u Francuskoj i proizvođača sjemena MAS seeds.

O pokusnim poljima, sortama i hibridima opširnije je govorio Ivan Ivković, voditelj kooperacije u PPK Nova Gradiška u sklopu Axereala Croatia:

"Ovo je tradiconalni deseti Dan na kojemu smo okupili naše kooperante, proizvođače, kupce i partnere da bismo im pokazali što od sjemena kukuruza i suncokreta nudimo od našeg Mass Seedsa, za kojeg smo uvoznici i glavni distributeri za Republiku Hrvatsku, tako i za soje, znači naše domaće soje Poljoprivrednog instituta Osijek, BC instituta iz Zagreba, kao i naših vanjski partnera Euralisa iz Francuske, iz Satbau-Linz iz Austrije.

U današnje vrijeme kada je poljoprivreda dovedena do maksimalnog iskorištenja, gdje su financijska ulaganja vrlo velika, jako je bitno da imamo kvalitetno sjeme, da našim kooperantima upravo kroz odabrano sjeme omogućimo postizanje vrhunskih prinosa kako bi oni ekonomski ostvarili visoke pozitivne rezultate u proizvodnji“, kaže Ivković.

Ove godine zasijali 15-ak različitih sorti soje

Ističe da je jako bitno da se relativno male poljoprivredne površine kojima Hrvatska raspolaže proizvodno maksimalno iskoriste kroz postizanje visokih prinosa. Zato u PPK-u za potrebe Axereal Croatia siju različite sorte soje, kako bi prema rezultatima njihova uzgoja odabrali najbolje sorte koje odgovaraju ovom klimatu (podneblju) i kako bi kooperantima ponudili najbolje.

"Ove godine imamo zasijano petnaestak različitih sorti soje, sijano sve istog dana, sve ista gnojidba, identična je zaštita tako da sortiment dolazi do potpunog izražaja. Zadnjih petnaestak godina, koliko se bavimo pokusima uspjeli smo isprofilirati one koje su najbolje za naše područje i te sorte nudimo našim kooperantima. 

Mi u Novoj Gradiški trenutačno proizvodimo sjeme osam sorti soje Poljoprivrednog instituta Osijek, BC Zagreb i naših vanjskih stranih partnera. Isto tako radimo pokuse i s kukuruzom i suncokretom.

cd
Lissabon - nova sorta rane grupe dozrijevanja

Prošle godine isticala se francuska sorta soje Pallador te domaće Tena i Ika

Po našim rezultatima konkretno iz prošle godine udarna je francuska sorta soje Pallador. Od domaći sorata to su već dugo godina prisutne Tena i Ika, te Maximus i Merkur od našeg novosadskog partnera NS seme, a od ranijih sortimenta to su Galina također iz Novog Sada, te Lissabon i Proteix. To su dvije nove sorte, vrlo rane grupe dozrijevanja i u 90% slučajeva koristimo ih u postrnoj sjetvi", istaknuo je Ivan Ivković.

Proizvođači se sve više okreću nižim FAO grupama

Istaknuo je i vrhunske hibride kukuruza i suncokreta tvrtke Maisadour, koje su detaljnije predstavili Igor Maksić, tehnološko-komercijalni savjetnik Axereal Croatia i Hrvoje Dražić, promotor tvrtke Mass Seeds za područje Republike Hrvatske.

fd
Vrhunski hibridi kukuruza tvrtke Maisadour

"S obzirom da smo svjedoci velikih klimatoloških promjena, proizvođači se okreću nižim FAO grupama, zbog tih ljetnih stresova u cvjetanju. Od naše palete hibrida istaknuo bih rani stabilni i produktivni hibrid MAS 34.B, moderna genetika, nešto novo u Portofoliju. Niska biljka, nisko nasađen klip, definitivno hibrid koji valja proizvoditi zbog brzog otpuštanja vlage. 

Hibrid MAS 45.M, FAO grupa 400, visoke učinkovitosti za visokoproduktivne sustave poljoprivredne proizvodnje. Ovaj hibrid ima nižu biljku, čime se sprječava potencijalno polijeganje, i isto dobro otpušta vlagu. 

Posebno bih istaknuo naš Vip* hibrid MAS 56.A iz grupe 500 koji se rame uz rame bori sa najjačom konkurencijom. U velikim komparativnim pokusima Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe dvije godine za redom je pobjednik u svojoj grupi 500. Vrlo je tolerantan na gljivicu Fusarium, redovito daje prinos veći od 18 tona u cijeloj našoj mreži pokusa u Južnoj Europi.

Hibrid MAS 59.P pogodan za kukuruz u klipu ili siliranje

Budući da još uvijek postoje mala obiteljska gospodarstva koja hrane svoju stoku, a kukuruz beru u klipu beračem ili ručno, njima je pogodan hibrid MAS 59.P. Pogodan je i za siliranje, ima visoku i robusnu biljku, daje jako puno mase u silaži. U toj priči o silaži imamo jako dobar hibrid MAS 70.F, FAO grupa 600, veliki potencijal prinosa", istaknuo je Hrvoje Dražić. 

Izdvajaju tri hibrida suncokreta

Kada je riječ o suncokretu, izdvojio je tri hibrida: srednje-kasni hibrid vrhunske genetike MAS 92.CP, koji osigurava prinose u svim uvjetima i MAS 87.IR, hibrid sa stabilnom biljkom koji daje redovne prinose sa dobrim omjerom prinosa i ulja. Hibrid MAS 85.SU odlikuje se izvanrednim potencijalom prinosa u svim uvjetima proizvodnje, otporan je na sve najznačajnije bolesti i tolerantan na Tribenuron-metil,  koji svakako zaslužuje mjesto u poljoprivrednoj proizvodnji.  

Od Stjepana Lalića, tehnologa u proizvodnji PPK-a Nova Gradiška doznali smo da je ova vegetacijska godina sa čestim kišama bila izrazito povoljna za rast i razvoj proljetnih usjeva.

"I soja i kukuruz imali su u kritičnim fazama dovoljno količine vlage, dovoljne količine oborina, tako da vjerujemo da ćemo u jesenskoj žetvi i berbi ostvariti odlične rezultate. U svom sortimentu imamo vrlo ranih, ali i kasnih sorata soje, upravo ove o kojima se danas ovdje govori i koje predstavljamo, tako da ćemo imati jednu dužu i nadamo se uspješnu žetvu. Najranije sorte počet ćemo žeti već prvih dana rujna. Sredinom rujna očekujemo i početak žetve najranijih hibrida kukuruza", kaže tehnolog Lalić.  

s
Hibrid MAS 85.SU odlikuje se izvanrednim potencijalom prinosa u svim uvjetima proizvodnje!

I Danko Vincetić, direktor PPK, izuzetno je zadovoljan izgledom i stanjem kukuruza i soje, zahvaljujući i pogodnim vremenskim prilikama, ali osobiti vrhunskoj tehnologiji i visokoprinosnim sortama i hibridima koje siju na svojim površinama.  

"Soje imamo svih grupa dozrijevanja od tri nule do jedinice. Zanimljivo je da smo najranije sorte ove godine sijali postrno poslije ozimog ječma na površini od 200 hektara na površina, pa ćemo tako ostvariti dvije žetve. Vremenske prilike su pogodovale, tako da i od tih usjeva očekujemo solidne prinose", ističe direktor PPK Vincetić.

Veliki problem predstavlja im nedostatak poljoprivrednog zemljišta

Od problema ističe poljoprivredno zemljište. Imaju potrebu i za većim površinama, ali bi bili zadovoljni kada bi sačuvali i sadašnjih 2.500 hektara. Pribojavaju da će novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i programima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem jedinca lokalne samouprave čak ostati bez dijela površina. No to je tema za jednu drugu priču. 

"Mislim da taj gubitak zemlje ni bi bio ni za koga produktivan, pa čak ni za one jedince lokalne samouprave koje misle da će zadržati svoje stanovništvo putem zemlje, jer u obzir treba uzeti činjenicu da sa tih jedinca lokalne samouprave ljudi rade i u našoj tvrtki gdje uredno dobivaju plaću, a PPK na vrijeme rješava i sve obveze prema državi i poslovnim partnerima", kaže Vincetić. 

Kooperanti zadovoljni suradnjom s Axereal Croatia

Kooperativne aktivnosti PPK Nova Gradiška u novoj proizvodnoj godini idu preko Axereal Croatia, odnosno cijela kooperacija prelazi pod Axereal Croatia. Nastavlja sve kao PPK i pod istim uvjetima, samo ne više pod nazivom PPK.

"Obrađujem 160 hektara zemlje na kojima sijem 5 kultura: pivarski ječam, pšenicu, kukuruz uljanu repicu i soju. Sve ugovaram sa novogradiškim PPK-om već godinama i vrlo sam zadovoljan sa kooperacijom i suradnjom sa tom tvrtkom. PPK mi osigurava kvalitetno sjeme, mineralna gnojiva i zaštitna sredstva, njihovi stručnjaci pomažu nam savjetima, a što je nama proizvođačima također vrlo bitno, kod njih imamo osiguram plasman za sve naše ugovorene proizvodnje i na vrijeme isplaćuju predanu robu. Jedino da su cijene malo više, ali njih diktira globalno tržište", kaže Dalibor Ilijaš, jedan od kooperanata koji hvali suradnju s PPK-om.

Izvrsni rezultati u proizvodnji pivarskog ječma

Frederic Moulin, menadžer francuske grupacije Axereal Croatia, u sklopu koje uspješno djeluju PPK i Slavonija slad još je na Danu polja ječma koji je održan u lipnju ove godine istaknuo kako su novogradiške tvrtke do sada ostvarile izuzetne rezultate u proizvodnji i preradi pivarskog ječma, ali i novine od ove godine u preuzimanju ugovaranja sjetve te žitarice s Axereal Croatia, pod istim uvjetima kao prije samo pod novim starim imenom Axereal.

"Pivarski slad izvozimo u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, ali i na daleke destinacije: u Tursku, Vijetnam, Libanon i Južnu Ameriku. Povećanjem proizvodnje i kvalitete PPK je u sklopu naše grupacije postao prepoznatljiviji u Hrvatskoj i šire. Prije dvije i pol godine osnovana je Axereal Croatia i, osim pivarskog ječma, mi sada u Hrvatskoj ugovaramo proizvodnju i otkup drugih ratarskih kultura: kukuruza, pšenice, soje, uljane repice i suncokreta, godišnje je to oko 100 tisuća tona, najviše izvozimo u Italiju. U cilju da budemo što prepoznatljiviji na svjetskom tržištu bit će samo jedno komercijalno ime Axereal Croatia i ta naša tvrtka od sada, dakle već u kampanji 2018./2019. ugovara proizvodnju pivarskog ječma, što je jako bitno spomenuti kooperantima. Sve će ostati isto, isti će ljudi i stručnjaci na tome raditi, isti će biti ugovor i dalje ćemo plaćati na vrijeme. Dakle, osim ugovaranja i proizvodnje pivarskog ječma, pod okriljem branda Axereal Croatia želimo podići i proizvodnju ostalih ratarskih kultura u Hrvatskoj kroz plasman kvalitetnog sjemena, mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava", kaže Frederic Moulion.      


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Axereal Croatia PPK Nova Nova Gradiška Kukuruz Suncokret Soja


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]