Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 09.04.2015. 16:30

Amerikanci će sojom sijati rekordne površine?

Stanje američkih ozimih usjeva se pogoršalo nakon dormancije, a manje je područje pod uljanom repicom u Francuskoj. Proizvodnja pšenice na crnomorskom području je povećana uslijed pogodnih vremenskih uvjeta, a napreduje i argentinska soja.

Foto: depositphotos.com,
  • 602
  • 74
  • 0

Tempo izvoza EU meke pšenice povećan je prošlog tjedna. Novih 1.1Mt meke pšenice predviđene za izvoz izvan EU, kumulativno je dovela do 2.2Mt iznad prošlogodišnje količine. Povećanje prodaje potaknuto je padom Eura naspram dolara, što je povećalo EU izvoznu konkurentnost.

Proljetno vrijeme u Ukrajini i Rusiji nadomješta suhe jesenske uvjete. Optimalni uvjeti za rast i razvoj žitarica na području oko Crnog mora naveli su ruske analitičare na prognozu od 56Mt žita naspram prognoziranih 50Mt u siječnju. Prema UkrAgroConsult-u, 85% sveukupnih područja pod žitaricama u Ukrajini bilo je u zadovoljavajućim ili dobrim uvjetima. No, 15% njih je u slaboj kondiciji i procijenjeno je da je 0.2% sveukupnog područja izgubljeno u zimskom smrzavanju. I u SAD-u su uvjeti ozimih usjeva pšenice ispod prosjeka.

Prognoze FranceAgriMer-a za sveukupno područje pod mekom pšenicom u Francuskoj ove sezone su na 5.2Mha, što je za 3.4% više nego prošle godine. Proljetni ječam je prognoziran na 1.8Mha, za 0.7% manje nego prošle godine.

Zima uništila američku pšenicu

Unatoč problemima, ozima pšenica još uvijek obećava jer su prošle godine prognoze bile lošije, samo 35% usjeva bilo je u odličnom ili dobrom stanju.

Stanje američkih ozimih usjeva se pogoršalo nakon perioda dormancije. Napredak usjeva prema izvješćima ukazuje na to da je samo 42% ozimih usjeva žitarica u izvrsnom ili dobrom stanju. Nasuprot tome, 58% usjeva bilo je obećavajuće prije zimske dormancije, što znači da je čak 16% izgubljeno tijekom zime.

Nadalje, posljednje zimske prognoze pšenice ispod su petogodišnjeg prosjeka. Niske temperature i ograničena pokrivenost snijegom glavni su faktori koji stoje iza lošijih uvjeta u kojima se usjevi trenutno nalaze. Postoje i brige oko suše koja prijeti u pojasu pšenice Velike nizine.

Amerikanci će posijati rekordno područje pod sojom

Potražnja koja je vladala za američkom sojom sada se prebacila na nove usjeve. Sveukupne izvozne obaveze su se za starije usjeve povećale za samo 27.4Kt (kako bi dosegle 48.5Mt), što je najmanje povećanje od siječnja. Izvanredna prodaja novih žitarica povećala se za 568.3Kt u tjednu kako bi dosegla ciljanih 3.36Mt. Ovo je zapravo ispod prošlogodišnjeg koraka kada je 6.97Mt američkih žitarica bilo u ovo vrijeme već prodano.

Buenos Aires Grains Exchange sada prognozira da će argentinska proizvodnja soje u sezoni 2014/15 biti 58.5Mt, za 1.5Mt više od prošlogodišnje prognoze. Iznadprosječni prinosi glavni su razlog za ovu reviziju. Trenutne USDA prognoze su na 56Mt, ali očekuje se povećanje i do 57.2Mt.

USDA izvještaj od prošlog tjedna otkriva da se od američkih farmera očekuje da će posijati rekordno područje pod sojom u 2015. Na sveukupnih 34.8Mha, američko područje pod sojom se procjenjuje većim za 1.1% od prošle godine.

Foto: depositphotos.com, @DeshaCAM


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

SAD Pšenica Soja Izvozna konkurentnost Proljetni ječam Meka pšenica Pad eura Izvozna konkurentnost Ozimi usjevi Argentina Proljetni usjevi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!