Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta pšenice
  • 10.10.2015. 10:40

Agrotehnika proizvodnje kvalitetne pšenice

Zbog velike ponude na tržištima, otkupljivači pšenice najavljuju kako će otkupljivati samo onu najkvalitetniju. Stoga je i tema koprivničkog stručnog skupa bila kako dobiti dobar prinos i zadovoljavajuću kvalitetu zrna.

Foto: depositphotos.com, fotokostic
  • 799
  • 80
  • 0

U Županijskoj komori Koprivnica, održana je edukacija proizvođača pšenice s ciljem što kvalitetnije pripreme jesenske sjetve te upoznavanja načina kako primjenom agrotehničkih mjera dobiti visoku kvalitetu pšenice.

Radi što boljih prinosa, na pokusnim se poljima stalno rade istraživanja!

Rezultate istraživanja 30-ak sorti pšenice na istom pokusnom polju, predstavila je Svjetlana Matotan iz Podravkinog Razvoja poljoprivrede. Radilo se o rezultatima dobivenim tokom 2013., 2014. i 2015. godine, prema prinosu kg po hektaru s 13% vlage, hektolitarskoj masi, postotku bjelančevina, vlažnom glutenu i vrijednosti proizvodnje u kunama po hektaru. Naglašeno je da klimatski uvjeti imaju veći utjecaj na prinos nego na sam postotak bjelančevina. Predstavljen je sortiment pšenice za ugovaranje proizvodnje za 2016. godinu.

Gnojidba dušikom važna je za ostvarivanje visokih prinosa i kvalitete žitarica

Zlatko Svečnjak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, održao je predavanje o utjecaju primjene agrotehnike na kvalitetu zrna pšenice. Naglašen je utjecaj gnojidbe pšenice dušikom kao jedne od najvažnijih agrotehničkih mjera u modernoj proizvodnji za ostvarivanje visokih prinosa, kao i odgovarajuće kvalitete zrna. Proizvođačima pšenice je objašnjen način izračuna količine dušika za gnojidbu, utjecaj pretkultura i vremena gnojidbe. Također im je rečeno da zapamte nekoliko važnih elemenata u proizvodnji pšenice i to

  • da je izbor sorte važna agrotehnička mjera za namjensku proizvodnju pšenice,
  • da je agronomski učinkovita, gospodarski opravdana i ekološki prihvatljiva gnojidba dušikom najvažnija agrotehnička mjera za ostvarivanje visokih prinosa i kvalitete zrna pšenice,
  • da se visoki prinosi zrna zadovoljavajuće kvalitete ne mogu ostvariti bez visoke razine gnojidbe dušikom te da je
  • kasna prihrana dušikom u fazi klasanja i cvatnje poželjna agrotehnička mjera za poboljšanje kvalitete zrna odnosno sadržaja proteina i reoloških svojstava.

Na kraju stručnog skupa Zlatko Đelekovčan iz Podravke d.d. upoznao je poljoprivrednike s modelom ugovaranja i uvjetima otkupa pšenice za potrebe te tvrtke. Istaknuo je da svu otkupljenu pšenicu Podravka koristi za vlastitu proizvodnju te da su zahtjevi za kvalitetom pšenice sve veći. Također, Podravka će cjenovno stimulirati proizvođače pšenice I i II klase.

Foto: depositphotos.com, fotokostic


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Županijska komora Koprivnica Edukacija proizvođača Pšenica Agrotehničke mjere Jesenska sjetva Kvaliteta Istraživanja Svjetlana Matotan Podravka Hektolitarska masa Zlatko Svečnjak Agronomski fakultet Zagreb Agrotehnika Kvaliteta zrna Utjeca


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Windows 72 | #RuralFoto #selo