Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urušavanje sektora
  • 17.04.2023. 15:30

5 do 12 za ratare - zbog prekomjernog uvoza žitarica traže zakonsku zaštitu

Imali smo najskuplju jesensku sjetvu, žetva pšenice je pred vratima, a već sad se najavljuje dodatni pad otkupne cijene, upozorava predsjednik Odbora za ratarstvo HPK, Petar Pranjić.

Foto: Martina Pavlović
  • 4.131
  • 240
  • 0

Nakon nedavnog apela upućenog Ministarstvu poljoprivrede i Vladi, predstavnici Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore sutra će, nakon prijema kod ministrice Marije Vučković, održati konferenciju za medije pod nazivom "5 do 12“. 

Žele, naglašavaju, obratiti se potrošačima, upoznati ih s neodrživim stanjem na tržištu zbog prekomjernog uvoza žitarica iz trećih zemalja, a koji je izazvao ogromne gubitke domaćeg sektora. Upozorit će i na uvozno brašno koje nije proizvedeno prema EU standardima, a koji se zahtijevaju od domaćih proizvođača.

To brašno je, dodaju, sumnjivog podrijetla, a sredstva za zaštitu bilja koja se nameću kao obavezna našim proizvođačima i koja su vrlo skupa, nisu prisutna kod ukrajinske ili ruske pšenice li repice.

Kako nam otkriva predsjednik Odbora za ratarstvo Petar Pranjić, danas je održan sastanak proizvođača te će sutra ministrici predočiti sve probleme te moguća rješenja koja bi, inače posljednjih godina jedan od "zdravijih" sektora u poljoprivredi, mogla spasiti od urušavanja. 

"Nama je žetva pred vratima. Imali smo najskuplju jesensku sjetvu, a već sad se pojavljuju informacije da bi u žetvi pšenica mogla biti 150 €/t. Dakle, oko 1,20 do 1,30 za kilogram što nama znači ogromne gubitke", upozorava Pranjić navodeći da je prema kotacijama i danas cijena drastično niža, 180 €/t, a s druge strane - čak i po toj sniženoj cijeni, potražnje nema! 

U silosima do 500.000 tona domaće pšenice koju nitko neće - ratari poslali apel

Tražit će, napominje, zakonsku regulativu, uvođenje prelevmana, carina, neku vrstu zaštite proizvođača i otkupnih cijena, ne samo na nacionalnoj razini već zahtijevaju i reakciju prema Briselu. 

"Narod mora znati što se događa i što se proizvođačima, ali i svima nama sprema, jer neće trebati 10 godina da se uruši ratarski sektor. Jedna godina i gotov je", napominje podsjećajući da bi s obzirom na visoke inpute jesenske sjetve, cijena pšenice morala biti 350 €/t ili, za sve koji se još ne snalaze s eurima, 2,50 do 2,60 kn/kg. 


Tagovi

Odbor za ratarstvo Konferencija 5 do 12 Sastanak s ministricom Urušavanje sektora Petar Pranjić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).