Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 10.02.2020. 10:30

10 razloga zašto je sirak odličan izbor za vaša polja

Proizvodnja sirka ima prednosti i u područjima koja imaju probleme s biljnim bolestima, štetnicima i divljači te je zbog toga logičan izbor kako za veća tako i za manja seoska gospodarstva, navode iz KWS-a.

Foto: KWS
  • 2.220
  • 144
  • 0

Sirak je kultura koja u svijetu zauzima oko 44 milijuna hektara diljem 98 zemalja. Koristi ga više od 500 milijuna ljudi za prehranu ili kao stočnu hranu. Najveći svjetski proizvođači su Nigerija, Čile, SAD, Meksiko, Indija i Argentina. Pogodan je za uzgoj u regijama s manje oborina i na tlima lošije kvalitete. 
 
"Proizvodnja sirka ima prednosti i u područjima koja imaju probleme s biljnim bolestima, štetnicima (kukuruzna zlatica i kukuruzni moljac) i divljači (divlje svinje) te je zbog toga logičan izbor kako za veća tako i za manja seoska gospodarstva. Sirak se u Republici Hrvatskoj koristi kao kvalitetna stočna hrana te kao sirovina za bio-plinska postrojenja, odnosno za proizvodnju energije", pojašnjavaju iz KWS-a. 

Odlikuje ga, također, visok prinos zelene mase koji se može kretati i preko 100 t/ha. Najbolje rezultate daje kao glavni usjev s jednim, odnosno dva otkosa zbog sposobnosti regeneracije. Ova kultura i u proizvodnji kao postrni usjev nakon npr. žetve ječma, pšenice, uljane repice, prvog ili drugog otkosa ljulja daje zavidne prinose zelene mase. KWS ističe 10 razloga zašto je sirak odličan izbor za uzgoj. 

Najduži staygreen od svih žitarica

Stabljika sirka uslijed snažnoga staygreena može osigurati povećanje prinosa do 20% u uvjetima suše.

Prirodno tolerantan na sušu

U usporedbi s drugim usjevima, sirak tijekom sušnih uvjeta prestaje rasti, ali s rastom nastavlja nakon što primi vodu. Korijenov se sustav može razviti do dubine od 2 m, a stabljika i list su sposobni stvoriti prirodni sloj voska kako bi se zaštitili od izravne sunčeve svjetlosti i suše.

Ima izrazito voštane stabljike i listove

Ovaj tip voska se razvija u uvjetima stresa i pomaže biljci usporiti disanje i fotosintezu. Vosak štiti stabljiku i list od direktne sunčeve svjetlosti.

Voštana prevlaka na listovima i jak korijenov sustav čini ga otpornim na sušu

Velike mogućnosti upotrebe

Samo u ljudskoj prehrani sirak se može koristiti za griz, brašno, sirupe, pivo, kokice te u slastičarstvu. Osim kao zrno, biljka se može koristiti kao stočna hrana u obliku sijena, silaže ili kao svježa hrana za životinje. Budućnost tehničke upotrebe sirka također je vrlo svijetla proizvodnji bioplina, bioetanola, izgaranja (kao izvor energije-topline), u tehnologiji boje ili u izradi sirkovih metli.

Brojne zdravstvene koristi

Prema dostupnim istraživanjima, sirak ima pozitivan utjecaj na teške bolesti poput raka debeloga crijeva, raka dojke i dijabetesa. Bogat je antocijanima, antioksidansima, ima nizak glikemijski index i ne sadrži gluten. Antioksidanti iz sirka smanjuju potencijal za rast stanica u tijelu. Sirak isto tako ima relativno visoku razinu bakra i željeza te se stoga može upotrijebiti kao dodatak za smanjivanje negativnih učinaka kemoterapije. Ovi metali mogu pomoći u smanjenju problema vezanih uz anemiju. Sirak sadrži i visoku razinu magnezija koji pruža potporu koštanom tkivu i pomaže u prevenciji bolesti kao što su artritis i osteoporoza. Zbog visokoga sadržaja vlakana, dijeta koja se temelji na sirku pomaže i u smanjenju kolesterola i kod gubitka kilograma.

Mogućnost eksenzivnog uzgoja 

Sirak ima niže potrebe za dušikom u usporedbi s drugim kulturama i smanjenu potrebu za pesticidima i vodom. U uzgoju sirka možemo koristiti no-till tehnologiju, odnosno tehnologiju direktne sjetve ili tehnologiju reducirane obrade zemljišta i uzgoja usjeva.

Odlična hrana za svinje

Ova žitarica može zamijeniti drugu hranu za 40-100%, a da ne utječe na dnevni prirast. Sirak se može koristiti u stočnoj hrani jer sadrži više dostupnoga fosfora i proteina u usporedbi s drugim kulturama.   

Nije domaćin larvi kukuruzne zlatice 

To što biljka sirak nije domaćin larvi kukuruzne zlatice (Diabrotica virgifera virgifera) može pomoći u rotaciji usjeva, tj. plodoredu i kontroli tog štetnika dok biljka sirka istovremeno daje visoki prinos.  

Sirak ima niže potrebe za dušikom u usporedbi s drugim kulturama

Dobra ekonomska alternativa drugim žitaricama

Uzgoj sirka u ruralnim područjima s niskom godišnjom razinom oborina i u sušnim uvjetima je i dalje ekonomičan. Sirak ima ogroman korijenov sustav koji podržava biljku u suši dosežući hraniva vrlo duboko u tlu. Njegov korijenov sustav može prodrijeti do 2 m u dubinu, a proizvodi i poseban herbicidni spoj koji se zove sorgoleon (izlučuje ga korijen u obliku mikroskopskih uljnih kapljica i djeluje kao vrlo moćan herbicid protiv korova koji bi mogli ugroziti razvoj biljke sirka). To štiti biljku od rasta korova i smanjuje potrebu za upotrebom i primjenom herbicida.

Kratak vegetacijski ciklus

Ova karakteristika čini biljku sirka izuzetno fleksibilnom. Odabirom prave sorte/hibrida moguće je koristiti sirak kao postrni usjev što može pomoći protiv erozije tla vodom ili vjetrom tijekom vrućih ljeta. Isto tako, naravno, to u konačnici povećava prihod poljoprivredniku.  

Više o ponudi hibrida sirka za zrno i silažu, svakako možete pronaći na web stranici www.kws.hr ili u novom katalogu za 2020. gdje je predstavljen i ovogodišnji novitet KWS Lupus, uz dobro poznate hibride Nutrigrain, KWS Merlin i KWS Freya.

Katalog preuzmite u dokumentu ispod teksta, a za više informacija obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

KWS Uzgoj sirka Prednosti Staygreen Tolerancija na sušu Mogućnosti upotrebe Zdravstvena korist Stočna hrana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]