Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Krš
  • 30.10.2022. 12:00

Žele veću prepoznatljivost: Najavljene nove oznake Krško podrijetlo i Planinska kvaliteta

Udruga Projekt Krš prezentirala je dvije nove oznake za poljoprivredne proizvođače i njihove poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.603
  • 67
  • 0

Udruga Projekt Krš prezentirala je dvije nove oznake "Krško podrijetlo" te "Planinska kvaliteta" za poljoprivredne proizvođače i njihove poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Osnovni cilj im je, kažu, vraćanje i povećanje ekonomskog dostojanstva na krškom području. Posebni naglasak je na kreiranju proizvoda i usluga dodane vrijednosti.

Besplatna oznaka krškog podrijetla

Cilj prve spomenute oznake je omogućiti proizvođačima prepoznatljivost podrijetla, kvalitete i značajki koje nastaju pod utjecajem otežanih uvjeta gospodarenja i klimatskih specifičnosti na krškim područjima.

Namijenjena je, objašnjavaju, svim proizvođačima koji svoju djelatnost obavljaju na području krša, koji pokriva 8 županija, te koji žele označiti svoj proizvod. Njome se želi istaknuti posebnosti gospodarenja koji je specifičan po mnogim čimbenicima, od proizvodnih, klimatskih, resursnih, ljudskih, tradicijskih i sl.

Oznaka Krško podrijetlo je besplatna za sve poljoprivredne proizvođače i prerađivače koji su registrirani na tom području.

Za Planinsku kvalitetu ocjenjivanje proizvoda  

Oznaka "Planinska kvaliteta" je namijenjena proizvođačima poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji se proizvode na brdsko-planinskim područjima.

Cilj je označiti proizvode čija kvaliteta i posebne značajke nastaju pod utjecajem specifičnosti ovih područja, a namijenjena je, kažu, proizvodima koji se proizvode na području općina ili gradova koji su obuhvaćeni Zakonom o brdsko-planinskim područjima, prošli su najmanje jedno ocjenjivanje kvalitete od strane Udruge Projekt Krš ili druga ocjenjivanja, a koja Udruga prihvaća kao odgovarajuća.

U narednom periodu će provesti širu društvenu raspravu o izgledu i načinu označavanja proizvoda ovom oznakom, a iz Udruge pozivaju zainteresirane da im se jave. 


Fotoprilog


Tagovi

Planinska kvaliteta Projekt Krš Konferencija


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?