Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Karakteristike mlijeka
  • 23.12.2018. 09:00

Zašto je mlijeko bijelo - jeste li se ikad zapitali!?

U trenutku muže mlijeko je bijelo. Puno zanimljivih stvari već je napisano o mlijeku, pa ipak, jeste li se ikad zapitali zašto je baš bijele boje !?

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 2.320
  • 90
  • 0

Za nastanak jedne litre mlijeka, potrebno je i do 500 litara krvi da procirkulira kroz mliječnu žlijezdu krave, vime. Ako je dnevni prosjek visokomliječnih krava oko 25 litara mlijeka u laktaciji, zasigurno ih možemo nazvati živućim pokretnim tvornicama mlijeka. Od divnih prizora pašnjaka i livada na kojima su krave na ispaši pa sve do boce mlijeka na polici trgovačkog centra odvija se mnoštvo tehnoloških procesa nad mlijekom. U trenutku muže mlijeko je bijelo. Mnogo zanimljivih stvari već je napisano o mlijeku, pa ipak, jeste li se ikad zapitali zašto je baš bijele boje!?

Izvan znanstvene teorije

U vremenu kada mnogi ljudi kupuju gotove proizvode, prerađene, ili je jednostavno supermarket jedino mjesto gdje se susreću s poljoprivrednim proizvodima i način života koji ih nikada ne dovede u priliku da osjete i vide što je to primarna poljoprivredna proizvodnja daje zapanjujuće izjave i tvrdnje koje čak nekada prelaze granicu besmislenosti. U nešto slično je vjerovalo i 7% Amerikanaca, koji su objavom ankete Centra za inovacije američkog mljekarskog društva vjerojatno promijenili mišljenje i došli do spoznaje što je točno. Naime, ovaj Centar je proveo online anketu u kojoj je 7% Amerikanaca pokazalo vjerovanje da čokoladno mlijeko dolazi od smeđih krava. Dok su Britanci u svojim društvenim istraživanjima i anketama otkrili da većina ispitanika vjeruje da je mlijeko bijelo zbog prisutnosti bijelih krvnih zrnaca u krvi krava. Po takvim sličnim tvrdnjama bi mlijeko trebalo biti zeleno, s obzirom na zelenu travnatu ispašu krava, ili Milka zaista posjeduje ljubičaste kravice. Ipak, znanost je ta koja je dala zadnju riječ i stavila točku na ovo ne baš često pitanje zašto je mlijeko bijelo.

Odgovor se krije u istraživanjma Isaaca Newtona

Engleski fizičar, matematičar i astronom, ali ne i farmer Isaac Newton u svojim istraživanjima objasnio je i otkrio mnoge pojave koje spadaju u domenu znanosti o fizici a posebno vezano za svjetlost. Prije nego dođemo do konačnog odgovora, vratimo se u srednjoškolske klupe na sat fizike kada se učilo o svjetlosti. Boja nekog tijela je ustvari boja koje tijelo reflektira kada je osvijetljeno svjetlošću, odnosno tijelo će biti obojeno nekom bojom ako mu površina apsorbira bijelu svjetlost samo u određenom valnom području. Tako da sve boje koje vidimo okom su valne duljine sunčeve svjetlosti koje se pod određenim kutom reflektiraju i daju boju predmetu koji gledamo. Pojavu refleksije, širenja svjetlosi i loma objasnio je 1672. godine Isaac Newton, a nama danas odlično služi da doznamo zašto neki predmet ima bijelu boju, pa tako i mlijeko.

Struktura i kemijski sastav mlijeka i refleksija

Neko tijelo ili predmet će biti obojeno bojom, vidjet ćemo tu boju, zato što površina tog tijela obavlja jednim dijelom apsorpciju, "upija" bijelu svjetlost i prikazuje je u našem oku u određenom valnom području. Mlijeko zahvaljujući svojoj strukturi sferičnom obliku molekula proteina kazeina i molekula masti ne asporbira bijelu svjetlost, već je odbija (reflektira), te je naše oko ne može vidjeti niti u jednom valnom području i ostaje akromatska bijela boja. Ipak česte su i varijacije u nijasni bijele boje, i za to postoji razlog. Ako je mlijeko "obrano", smanjen je postotak masti do 0,5 %, time je promijenjena i struktura koja reflektira svjetlost, pa je moguće primijetiti blagu plavkastu nijansu. Dok recimo smećkasta ili žućkasta nijansa nastaje povećanim udjelom beta karotena, kojeg krave hranidbom na pašnjacima unose u organizam. Ipak misterija oko bijele boje je ipak vezana za kemijsku strukturu mlijeka koja stvara površinu koja odbija bijelu svjetlost i ne reflektira se u naše oko u određenom valnom području.


Tagovi

Mlijeko Boja mlijeka Fizika Isaac Newton Fizika Zašto


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako smo obilježili današnji Svjetski dan zaštite okoliša? Tako što smo spasili dvije vjetruše, dva poletarca ispala iz gnijezda. Bilo je preskakanja ograda, uključio se i župnik Crkve sv. L.B.Mandića, a po vjetrušice je došao rendžer iz Ko... Više [+]