Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljički soparnik
  • 25.06.2015. 17:30

Zaštita iz Bruxellesa za stara hrvatska jela

Zahtjev za zaštitom starohrvatskog narodnog jela - Poljičkog soparnika, predan je još lani u svibnju. Premda je prošlo više od godinu dana, nema razloga za zabrinutost. Kotači sustava iz Bruxellea se polako okreću.

Foto: coolinarika.com
  • 372
  • 56
  • 0

Poljički soparnik, sirotinjsko jelo težaka Poljičke republike, zaštitit će se na razini EU te tako postati dio baštine Starog kontinenta. Zahtjev za zaštitom predan je još lani u svibnju. Premda je prošlo više od godinu dana, nema razloga za zabrinutost. Kotači sustava iz Bruxellea se polako okreću, ali kada jednom krenu, stignu do cilja. Mia Gojsalić, poljička Judita koju je u kipu ovjekovječio kipar Ivan Meštrović, će sa zadovoljstvom gledati na uspjeh svojih Poljičana.

Što je to soparnik, po čemu je poseban, zašto je to sirotinjsko jelo i postoji li išta slično igdje u svijetu, pitanja su koja se gomilaju jedan za drugim na svakom sajmu eko-etno-gastro ponude gdje je izložen ovaj dio povijesti težaka Omiša i omiškog kraja. Na dalmatinskom kamenu uvijek je bilo teško živjeti. Mesa životinjskog podrijetla bilo je malo. I današnje srednjovječne generacije govore kako su im matere najčešće za marendu ostavljale krumpira i zelja začinjenog maslinovim uljem, a meso se rijetko jelo.

Staro hrvatsko jelo s područja Omiša

Češće se na dalmatinskim stolovima meso počelo pojavljivati tek kad su počeli kružiti kamioni Mesoprometa. Tako je bilo u drugoj polovini 20. stoljeća, a onda se samo može zamisliti kako je bilo na udaljenosti većoj od pet, šest, sedam stoljeća. Iz krpa zemlje dalmatinskog krša trebalo je biti umjetnik pa da izvučeš neku kulturu, a onda još veći meštar da se od uskog izbora osmisli jelo koje će težaka držati cijeli dan na nogama s motikom u ruci. Iz takve inventivnosti ispekao se na ugorenom kominu poljički soparnik, jelo koje je zaštićeno na razini Hrvatske i sada grabi prema EU zaštiti. Recepturu i količine za jedan soparnik promjera 90 do 110 centimetara daje Željka Šarić iz Društva Poljičana Sv. Jure - Priko Poljički soparnik.

"Soparnik je staro hrvatsko jelo, s područja Omiša, omiškog zaleđe, iz bivše Poljičke republike. To je sirotinjsko jelo koje su naši stari spremali težacima. Sastoji se od dva vučena tijesta. Tijesto se sprema od brašna, vode i soli. Treba tri kilograma blitve, jedna kapula. Začini su maslinovo ulje, češnjak i sol. Peče se na ugorenom kominu. Komin se mora se ugoirti sat vremena. Soparnik se peče deset minuta. Nakon toga se namaže maslinovim uljem i češnjakom, reže se na romboidne fete i poslužuje", kaže Željka Šarić.

Soparnik na listi zaštićenih EU jela

Ona kaže kako u Europi ne postoji zaštićeno jelo kao što je Poljički soparnik. Zaštita na razini EU je bitna jer bi tada došli do sredstava iz EU fondova koja bi zatim iskoristila za predstavljanje naše baštine po cijeloj Europi. Odlazak na sajmove je jako skup. Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula vjeruje kako nema razloga da se soparnik ne nađe na listi zaštićenih jela.

"Poljički soparnik jedan je od proizvoda za koji je predana prijava, u mjesecu svibnju 2014. Nalazi se među drugim proizvodima za koje su prijave predane: drniški i dalmatinski pršut, lički krumpir, meso zagorskog purana, baranjski i slavonski kulen, te varaždinsko zelje. Nakon prijave, nastavak procesa ovisi o Europskoj komisiji i teško je specificirati koliko će proces trajati, no nadamo se dobrim vijestima jer zaista nema razloga da se on ne nađe na listi svih onih proizvoda koji su dosad zaštićeni na EU razini", kaže hrvatski europarlamentarac Tonino Picula.

Foto: coolinarika.com


Povezane biljne vrste

Blitva lisnata

Blitva lisnata

Sinonim: - | Engleski naziv: Leaf beet | Latinski naziv: Blitva lisnata Beta vulgaris L. ssp. Vulgaris var. cicla

Blitva je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvije dubok i razgranat korijen, koji je u gornjem dijelu zadebljan, skraćenu stabljiku i rozetu lišća. U drugoj godini razvije se... Više [+]

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Poljički soparnik Lički krumpir Kulen Blitva Kapula Krumpir Zelje Mia Gojsalić EU zaštita Ivan Meštrović Zagorski puran Europska komisija


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.