Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZOI i ZOZP
  • 07.03.2022. 15:00

Zagorski bagremov med i Zagorski štruklji zaštićeni na razini EU

U Službenom listu EU objavljeno da je Zagorski bagremov med dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Zagorski štrukli oznaku zemljopisnog podrijetla.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 808
  • 80
  • 0

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 7. ožujka 2022. godine objavila da je "Zagorski bagremov med" dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), a "Zagorski štrukli/Zagorski štruklji" zemljopisnog podrijetla (ZOZP). 

Time su ova dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, ova oznaka na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, a uz nova dva registrirana naziva Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u Europskoj uniji, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU.

Med svjetle boje i bistrine

Naime, postupak zaštite naziva "Zagorski bagremov med" započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za njegov naziv.

Zemljopisno područje njegove proizvodnje obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda. Elementi njegove specifičnosti temelje se i na dugoj tradiciji pčelarstva, a jedna od značajnih povijesnih poveznica s proizvodnjom meda i voska na području Hrvatskog zagorja svakako je proizvodnja licitara i svijeća.

To je proizvod od nektara bagrema (Robinia pseudoacaci), kao prevladavajuće biljne vrste te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja. Karakteristika ovog meda su svijetla boje koja se kreće od gotovo bezbojne preko svijetlo do slamnato žute, izražene bistrine, pri čemu ostaje dugo u tekućem stanju i rijetko kristalizira. Nema intenzivan miris, a miriši po bagremovu cvijetu i svježem vosku. Okus je srednje do jako sladak sa slabo izraženom kiselošću. Aroma je slaba do srednje postojana po vaniliji, bagremovu cvijetu, djevičanskom saću i svježem maslacu.

Udruga Tradicija Zagorja zatražila zaštitu 

Postupak zaštite naziva "Zagorski štrukli"/"Zagorski štruklji" započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda "Tradicija Zagorja" Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.

Zemljopisno područje njihove proizvodnje obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i recepturu, karakterističnu za ovo zemljopisno područje i očuvanu do danas. Oni se proizvode po starom i prokušanom receptu posebnim postupkom uz korištenje tradicionalnih sastojaka. Posebnost pripreme sastoji se u načinu izrade tijesta, ručnom razvlačenju i punjenju tijesta nadjevom te oblikovanju gotovih štrukli.

Za ručno razvlačenje tijesta potrebna je posebna vještina i iskustvo jer je važno da se tijesto razvuče što tanje i ravnomjernije, a da se pri tom ne pokida. Štrukli imaju karakterističan oblik jastučića, mekane su konzistencije u svježem obliku te bijelo-žute boje.

Specifikaciju proizvoda možete pronaći na poveznicama Zagorski bagremov med i Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji.


Tagovi

ZOI ZOZP Zaštićene oznake Zagorski bagremov med Zagorski štrukli


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.