AgroKlub.com

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Prehrambena industrija » Za Poljički soparnik zadužena ministrica kulture?

Za Poljički soparnik zadužena ministrica kulture?

Poljički soparnik

Za Poljički soparnik zadužena ministrica kulture?

Datum: 23.12.2016. 10:30

Kategorija:

Prehrambena industrija

Uza sve pojačane kontrole prehrambenih proizvoda na terenu, i dalje se susrećemo s neugodnom istinom.

Pitanje postavljeno na krivu adresu - kratki je rezime odgovora ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na pitanje tko je zakazao u situaciji kada se na zagrebačkom adventu prodaje Poljički soparnik koji nema veze s Poljicima? Iskreno neočekivan odgovor, pogotovo jer je pitanje postavljeno na predstavljanju "Kako Hrvatska štiti autohtone proizvode" koje je održano u Novinarskom domu u Zagrebu.

Na samom događaju se više puta istaknulo kako trebamo štititi naše nacionalne proizvode jer tako štitimo proizvođače i potrošače, a sam ministar je u svom izlaganju kazao kako je Hrvatsku najlakše predstaviti kroz bogatstvo naše hrane i kako možemo biti ponosni što smo u samo 3,5 godine od ulaska u Uniju 14. po broju zaštićenih proizvoda na razini EU.

Nešto što je izvorno naše netko koristi za samopromociju

Dojavu kako se netko koristi imenom Poljički sopranik za promociju svog proizvoda na Adventu, u Novinarski dom je donio sam poljički knez Petar Rodić.

"Netko se ovdje na Adventu predstavio s Poljičkim soparnikom. Razočaran sam, nemam riječi koje bih upotrijebio. Protiv toga se moramo boriti. Neka oni svoj proizvod zovu zeljanice ili kako god. Neka ne diraju u nešto što je izvorno naše, za što smo se mučili, što je stvorio entuzijazam i volonterizam nas domaćih ljudi", rekao je Rodić s vidnim razočarenjem u glasu suočen situacijom kada se netko drugi kiti tuđim perjem.

Iskorištavanje slabe kontrole

Stara je to priča. Netko se lavovski potrudi i stvori zaštićeni proizvod, mi novinari pišemo o tome i napravimo dobru marketinšku priču, a onda se uvijek nađu lešinari koji žele živjeti na račun tuđeg truda i koriste slabu kontrolu terena. Zbog svega navedenog malo me iznenadio ministrov odgovor. Očekivao sam najmanje floskulu tipa one Mesićeve "neka institucije rade svoj posao", a od Tolušića i puno više.

Odgovor mi je naročito čudan pošto imam pozitivno iskustvo s drugim agencijama, pod kapom ministarstva, koje reagiraju promptno na dojave sličnog tipa. Kao primjer uvijek se može uzeti Hrvatska poljoprivredna agencija gdje su odmah reagirali na informaciju kako netko koristi njihovu oznaku za Mlijeko s hrvatskih farmi bez dozvole.

I sada sam ja u nedoumici. Možda sam dobio odgovor koji je moje pitanje i zaslužilo, jer možda ministar poljoprivrede stvarno nije prava adresa na koju bih ga trebao postaviti. Pitanje zaštite od nelojalne konkurencije zaštićenog hrvatskog prehrambeno-poljoprivrednog proizvoda. Možda sam falio ministarstvo i možda je najbolje da pitanje postavim ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek.

Broj pregleda članka: 1533; Uspješnost članka: 92.65

Tagovi: Poljički soparnik, ministar Tolušić, poljički knez Petar Rodić

Ključne riječi članka: za, poljicki, soparnik, zaduzena, ministrica, kulture, netko, pitanje, naše, možda, odgovor, poljički, adventu, proizvoda, netko koristi


Ante Vidović

Svi tekstovi autora

Autor Ante Vidović

Novinarstvom se bavi 11 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.