Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pfeifer
  • 05.04.2017. 10:30

Vratio se iz Amerike da nastavi tradiciju kulena

Roman Pfeifer predstavlja OPG Pfeifer u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. On je već četvrta generacija koja nastavlja tradiciju u ovoj proizvodnji.

  • 6.306
  • 585
  • 0

Razgovarali smo s Romanom Pfeifer iz Donjeg Miholjca koji predstavlja OPG Pfeifer u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. Nositelj OPG-a je njegov otac Viktor. Roman je već četvrta generacija koja nastavlja tradiciju u ovoj proizvodnji. Rade svi iz peteročlane obitelji.

Uspjeh se postiže s vremenom i ništa ne ide preko noći

Kako ste se odlučili na proizvodnju?

Vratio sam se prije pet godina nakon studija američkog menadžmenta ovdje u Slavoniju, a prije toga sam radio u Americi, Dubrovniku i Dubaiu. Ovdje sam nastavio raditi s ocem na njegovom gospodarstvu gdje obrađujemo 240 ha zemlje gdje imamo pšenicu, kukuruz, soju, suncokret i repu.

Odlučili smo se na dodatnu proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda da nastavimo tradiciju te smo napravili novi pogon od stropa do poda. Cijelu proizvodnju smo financirali s našim novcima te se nadamo da će nam se uložena sredstva vratiti kroz naredne godine rada. Sa radom, trudom i kvalitetom se možemo probiti na tržište, jer jednom kada prevariš kupca mislim da tu nema povratka, a naše meso prijeđe uvijek tri do četiri puta kroz naše ruke. Uspjeh se postiže s vremenom i ništa ne ide preko noći.

Proizvodimo sve ono što su naši stari prije davno radili

Što sve imate u ponudi od proizvoda?

Proizvodimo kulen, kobasicu, kulenovu seku, slaninu, čvarke, svinjsku mast, jetrene paštete i sve ono što su naši stari prije davno radili, a mi smo to samo nastavili dalje u nekim teškim vremenima, ali mislim da je to proizvodnja koja nikada ne bi u Slavoniji i Baranji trebala izumrijeti. Starije su generacije odrasle na tome i živjele su godinama, a na nama mladima odnosno na meni je da nastavim tu tradiciju i da očuvam ono što predstavlja Slavoniju.

S Ernestom Nad

Posljedica neimaštine je ogromni neiskorišteni potencijal za razvoj poljoprivrede

Zašto je takva decentralizacija u Hrvatskoj?

Kao što je pršut i maslinovo ulje prepoznatljivo u Dalmaciji tako mislim da bi i ovdje trebalo razvijati proizvode karakteristične za naš kraj. Već godinama se priča o tom povezivanju zelene i plave Hrvatske, a imamo ogroman potencijal. Žalosno da je to toliko neiskorišteno i da se ne cijeni na način koji bi trebalo. Posljedica toga je današnje stanje u Slavoniji gdje nam svaki dan odlaze autobusi iz Hrvatske i to najviše kod nas iz Slavonije, a razlog odlaženja iz naše regije je neimaština.

Naše proizvode nose čak i u Dubai

Kako skladištite vaše proizvode?

Skladištimo ih u zrionama u komorama koje su u kontroliranim uvjetima vlage i temperature tako da možemo proizvoditi tijekom cijele godine. Pogon se sastoji od pušnice, zrione, prostorije za kuhanje, pakiraone i to je slijed događaja koji je napravljen u projektu. Registrirani smo pod svojim veterinarskim brojem tako da možemo surađivati sa svim gradovima u Hrvatskoj sve do Dubrovnika, a nešto proizvoda smo slali i za Norvešku, Njemačku pa čakimamo kupce koji ih nose za Dubai.

Svaki proizvod koji ide u preradu bi trebao biti prethodno prekontroliran

Na što je najbitnije obratiti pozornost u proizvodnji da se ne dogodi neki propust?

Klaonice nam uslužno zakolju meso, a ovo što danas čitamo u medijima da se može razviti Trichinella ne dolazi u obzir barem ne u našem pogonu. Ne želim dovesti u pitanje cijelu proizvodnju zbog za mene neke banalne stvari koja se mora provesti, jer ne možete dati neki proizvod koji nije prekontroliran bilo u preradi ili bilo kojem segmentu gdje se radi s hranom. Trebalo bi se na vrijeme zadovoljiti neke higijenske uvjete i ne bi se trebalo raditi i proizvoditi u svakakvim prljavim i masnim prostorijama. Pazimo na svaki detalj i prevelik je rizik da radi sitnice dovodiš u pitanje cijeli posao. Proizvodi moraju proći veterinarsku kontrolu.

Planiramo otvoriti svoju farmu svinja gdje bi zaokružili cijelu proizvodnju

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Zasada nemamo svoje svinje, ali u planu nam je otvoriti svoju farmu gdje bi zaokružili cijelu ovu proizvodnju, jer nam je to potrebno. Tako imamo pod kontrolom hranidbu svinja, a bavimo se i ratarstvom tako da imamo izvor hrane, a i želim da kvaliteta proizvoda potpuno ovisi o meni.

Najkvalitetniji način promocije od usta do usta

Na koji način se reklamirate?

Reklamiramo se putem preporuke od usta do usta, te mislim da je to najkvalitetniji način promoviranja, a i na tome se i sami baziramo. Mislim da kada uđeš u susret s osobom i ispričaš mu cijeli proces to dobije jednu drugu dimenziju. Internet je super način oglašavanja, ali svatko danas može jedno uslikati, a poslati vam nešto drugo. Idemo po sajmovima u Viroviticu, Osijek, Biograd koliko nam vrijeme dopusti, a prodaja je većinom na kućnom pragu.

Konji kao zaštitni znak

Šaljemo poštom po cijeloj Hrvatskoj jer proizvod brzo dođe na taj način, a vakumiramo proizvode tako da su zaštićeni. Na plakatu naše tvrtke je konj jer smo još prije 30 godina otkada su roditelji krenuli u poljoprivredu imali tradicionalno konj i to još otkada je pradjede. Imamo 15 komada konja, ali smo prije imali i više od 30 i plakat s konjem nam je ostao kao zaštitni znak.

Volio bih da oživi priča Slavonije i da se više brendira kulen i suhomesnati proizvodi

Što bi voljeli da se promijeni na bolje?

Volio bih da općenito oživi priča Slavonije i to suhomesnatih proizvoda, jer naš kulen je već široko poznat te bi volio da se to više brendira, da oživi to povezivanje plave i zelene Hrvatske o kojoj se priča već više od 20 godina. Slavonija ima ogroman potencijal i značenje za cijelu Hrvatsku i trebali bi imati proizvod koji možemo ponuditi turistima koji dolaze iz cijelog svijeta. Imam osjećaj da se Slavonija zaboravlja na sve načine, npr. ceste su asfaltirane do Slatine, a dalje nisu, a i mediji prenose tu tugu no ja vjerujem da će to jednoga dana biti bolje, jer ne može ovako ostati zauvijek.


Fotoprilog


Tagovi

Slavonija Suhomesnati proizvodi Hrvatska Proizvodnja


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić