Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirana Runolist
  • 11.04.2020. 09:00
  • Ličko-senjska, Krasno, Otočac

Vladimir Tomaić: Nadam se da će politika nakon krize kreirati potpuno novu strategiju

Smatram da sami sebe možemo prehraniti. Mogli bismo i povećati proizvodnju kada se stvore uvjeti i biti konkurentni smanje li se nameti i potakne proizvođače, kaže poznati mljekar i sirar Vladimir Tomaić.

Foto: Sinisa Kanizaj/PIXSELL
  • 970
  • 403
  • 0

Zbog pandemije koronavirusa u cijelome svijetu brojne aktivnosti su stale ili idu nekim usporenim ritmom. Jedna od grana koja ima problema, ali za koju se optimistično najavljuje da bi nakon pandemije mogla imati puno veću snagu nego što je ima sada, jest poljoprivreda i prerada poljoprivrednih proizvoda.

Nada se tome i Vladimir Tomaić, mljekar i sirar iz velebitskog sela Krasno koji se tim poslom bavi već 27 godina. Odmah nam pojašnjava da je cijelo to vrijeme prožeto brojnim problemima. Bilo da je riječ o plasmanu robe, o nabavi sirovine, naplati. Prije 10 godina proizvodnju iz Krasna i svoju siranu Runolist, preselio je u Otočac gdje je sagradio veliku i opremljeniju i, kaže, na boljoj lokaciji. Istina, dodaje, dvije i pol godine je pokušavao siranu prodati, ali bezuspješno, a smatra da je politika kriva što su selo i poljoprivreda "na začelju".

Nijedna država nema parafiskalne namete kao Hrvatska 

"Nema tu perspektive i velike vrijednosti osim za onoga koji se u 27 godina sljubio u tom poslu, voli svoj kraj i voli selo. No, previše sam uložio da bih odustao. Borit ćemo se, prilagođavati situaciji dok budemo mogli", kaže. 

Smatra da se već puno puta pokazalo da Hrvati jako malo drže do svog proizvoda i boji se da ni ova situacija s pandemijom koronavirusa neće ništa promijeniti. Navodi primjer Austrije gdje ugostitelji kupuju najprije svoje proizvode.

"Tako je i u brojnim drugim državama, no kod nas ne. Tijekom svih godina postojanja pokušali smo sve, s nekim restoranima i delikatesnim trgovinama na području Dalmacije i surađujemo, no osnovni problem je u velikim trgovačkim lancima koji damping cijenama uništavaju domaću proizvodnju i malog proizvođača koji ne može zadovoljiti uvjete kakve oni traže..

"Najkonkurentniji smo kada direktno prodajemo kupcu, tada će kupac dobiti i najkvalitetniji proizvod. Dobri su i mali dućani ili delikatesne trgovine“, naglašava mljekar i sirar koji smatra da nijedna država EU nema parafiskalne namete kao Hrvatska koji opterećuju proizvođača. Ipak, i dalje je optimističan.

"Sada će se pokazati koliko Hrvatska može izdržati s domaćom proizvodnjom. Smatram da sami sebe možemo prehraniti. Mogli bismo i povećati proizvodnju kada se stvore uvjeti i biti konkurentni smanje li se nameti i potakne proizvodnja", dodaje.

Otkup mlijeka dogovoren 

Ideja proizvoda Lika quallity njemu je odlična. "Lika je prekrasna, dolaze turisti i mi se moramo organizirati da ponudimo ono što ima, a ima najbolje. Imamo vrhunske proizvode i samo se trebamo organizirati", kaže Tomaić i ističe da je situacija sad ovakva kakva je, ali kada prođe pandemija treba nastaviti tamo gdje smo stali.

Interventni otkup mlijeka

Nastala kriza ujedno je najveći problem koji su imali tijekom svog postojanja. Sezona im završava oko Božića i do Uskrsa traje mrtva sezona, odnosno proizvodi se i pune se skladišta. No sada se dogodio zastoj, a mliječni su proizvodi osjetljivi i ne mogu dugo stajati. "U suradnji s Dukatom, da bi održali kooperante da ne prolijevaju svoje mlijeko, dogovorili smo prikupljanje mlijeka i otkup. Nadamo se da će do konca svibnja sve ovo prestati. Gotovo 95% ne možemo plasirati jer vezani smo za tržnice i restorane koji ne rade odnosno nisu radili“, govori nam Tomaić.

U cijeloj situaciji ipak se nada da će ljudi posložiti stvari u svojim glavama, a politika kreirati novu strategiju kako bi svi skupa krenuli s nule, ali u nekim drugim, boljim smjerovima za sve nas.


Tagovi

Vladimir Tomaić Mlijeko Sir Pandemija Otkup


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.