Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dalmatinski pršut
  • 26.05.2020. 15:40
  • Splitsko-dalmatinska, Vrgorac

Više od 300.000 komada Dalmatinskog pršuta proizvodit će se u novom pogonu

Kapacitet nove pršutane, najveće ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj jugoistočnoj Europi, iznosi preko 300.000 komada pršuta i 2.500 tona pancete, pečenice i buđole, rekao je Ivica Pivac.

Foto: Grupa Pivac
  • 837
  • 265
  • 0

Najveća i najmodernija pršutana u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi otvorena je u Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca. Nova pršutana, priopćeno je iz Grupe Pivac, spoj je izvorne dalmatinske recepture i vrhunskih tehnoloških rješenja iz zemalja s bogatom tradicijom proizvodnje sličnih proizvoda.

Više od 120 milijuna kuna uloženo je u njezinu izgradnju, a površine je 10.500 četvornih metara i ukupnog kapaciteta 4.500 tona što će dodatno proširiti kapacitet proizvodnje Dalmatinskog pršuta.

Tradicionalni način proizvodnje

"Kapacitet nove pršutane, najveće ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj jugoistočnoj Europi, iznosi preko 300.000 komada pršuta i 2.500 tona pancete, pečenice i buđole. Osim povećanja proizvodnih kapaciteta, omogućit će nam bolje pozicioniranje na tržištu, a dugoročno i značajniji iskorak na europsko tržište“, poručio je Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac. 

Proizvodni proces obavljat će se po najvišim standardima, po specifikaciji zaštite oznake zemljopisnog podrijetla te u skladu s međunarodnim normama kvalitete i sigurnosti hrane IFS Food, HACCP i ISO 9001. 

"Budući da je Dalmatinski pršut zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, ključno je bilo očuvati tradicijske uvjete proizvodnje koji su njegova najvažnija karakteristika. To znači da svi ključni elementi proizvodnje ostaju nepromijenjeni – soljenje krupnom morskom soli koja se nabavlja iz domaćih solana, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje bijelim drvom te dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima. Upravo su tradicionalni uvjeti proizvodnje jamstvo zadržavanja maksimalnih svojstava okusa i mirisa našeg Dalmatinskog pršuta“, pojasnio je Darko Markotić, direktor proizvodnje ove mesne industrije.

Izgradnjom pršutane zaokružen je investicijski ciklus koji je započeo projektom širenja suradnje s domaćim uzgajivačima svinja i ulaganjima u primarnu klaoničku obradu, odnosno proširenje i modernizaciju klaonice u Čakovcu.

Druga faza investicije 

Odmah po završetku izgradnje ovog visokofunkcionalnog pogona, navodi se u priopćenju, u Gospodarskoj zoni Ravča započela je i druga faza investicije vrijedna gotovo 20 milijuna eura, u sklopu koje će uz samu pršutanu na površini od 10 tisuća četvornih metara biti izgrađen novi pogon za rasijecanje i pakiranje svježeg mesa, proizvodnju polutrajnih proizvoda, pakiranje te distribuciju svih proizvoda, kao i nova upravna zgrada. Konačni je cilj objedinjavanje svih proizvodnih procesa, koji se trenutno odvijaju na trima različitim lokacijama, a završetak radova predviđen je 2022. godine. 

Novoizgrađeni pogon za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda posjetili su danas predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.


Tagovi

Pršutana Novi pogon Proširenje kapaciteta Dalmatinski pršut


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).