Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Skance
  • 08.07.2016. 15:00

Vijenci od suhih smokava - dubrovačka atrakcija

Baldo Skance iz Konavala sa suprugom Kate već 60 godina na tržnici u Dubrovniku prodaje suhe smokve, arancine, ušećerene bademe i ulje, no najveću atrakciju predstavljaju smokve složene u obliku vijenca!

  • 1.433
  • 112
  • 0

Smokva je posebno voće, a sve više postaje i delikatesa. Rijetko tko može odoljeti tom voću bilo u svježem ili suhom izdanju. Baldo Skance i njegova supruga Kate iz mjesta Ljuta u Konavlima imaju Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo 10 godina i među ostalim proizvodima koji su dio ponude njihovog OPG-a čine i vrhunske suhe smokve. Najveću atrakciju predstavljaju smokve složene u obliku vijenca što oduševljeva i turiste.

Arancini obitelji Skance

Baldo Skance već 60 godina prodaje voće i delicije južnog dijela Hrvatske na tržnici u gradu Dubrovniku. Na pitanje o smokvama, Baldo naglašava da postoji velika potražnja za svježom, a da su suhe smokve postale delikatese. Također ističe kako postoje ljudi koji imaju problema s dijabetesom i iz tog razloga smokvu ne smiju ni "pogledati", već paze na prehranu.

Turisti oduševljeni suhim delicijama

Što se tiče prodaje prije su najčešće Japanci kupovali smokve, sad ih svi žele. Ono što je važno istaknuti, jest da turisti prilikom izlaska iz zemlje ne smiju u zrakoplov unositi kao ni na brod suhe smokve pa ih pojedu do polaska.

Prije su prodavali domaće proizvode, među njima i grožđe, a sad su suhe delikatese poput suhih smokvi, arancina, ušećerenih badema i ulja glavni proizvodi koje im traže. Isto kao što su suhe smokve tražene, tako i domaće ulje kao dodatak jelima, pogotovo ribljim specijalitetima sve više postaje traženije.

Kad je u pitanju sušenje smokve, nakon što se uberu potrebno ih je šest dana sušiti na sušilu za smokve, a vrijedi spomenuti da je prije prema riječima Balda Skance svaka kuća u Konavlima imala smokvu.

Uz suhu smokvu ide i čašica neke žestice. Prije je to bila rakija, a danas su likeri. Velik je broj raznovrsnih likera koji se danas nude i mogu s guštom popiti uz pokoju smokvu. Jedno je sigurno, smokva je bila, jest i bit će još dugo voće s tradicijom, poželjna delikatesa i dubrovački brend.


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Smokva Konavljanin Baldo Skance Ljuta Konavlima Suhe smokve Dijabetesom Japanci Turisti Delikatese Arancina Usecerenih badema Ulja Zestice Likeri


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije