Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetarijanski namazi
  • 29.06.2014. 11:01

Vegetarijana u trgovačkim lancima

U Vegetarijani ističu kako jednako vode računa o filozofsko-duhovnom opredjeljenju i nutricionističkim potrebama svojih potrošača.

  • 150
  • 13
  • 0

Prije dvadesetak godina, prvi domaći proizvođač bezmesnih narezaka i namaza, zagrebačka Vegetarijana, svojim se novim proizvodima vratila u trgovačke lance, a priređena je i prezentacija za vegetarijance, vegane i druge ljubitelje hrane bez životinjskih bjelančevina i masnoća. "Ponosni smo na naše nove proizvode i primat koji imamo kao domaći proizvođači", kaže direktor Damir Šket.

Veganski narezak s maslinom

"Posebice na extra narezak oplemenjen maslinama, koji je kao i svi naši proizvodi bez kemije, sintetičkih boja i aroma, bez bjelanjka. Kako su proizvodi bez konzervansa, drže se u hladnjaku, a otvoreni namazi troše se jednokratno. Treba istaknuti da su izvori osnovnih bjelančevina, poput soje, pod strogom kontrolom glede GMO te da se tehnološki strogo poštuju principi veganske proizvodnje hrane."

U Vegetarijani ističu kako jednako vode računa o filozofsko-duhovnom opredjeljenju i nutricionističkim potrebama svojih potrošača. Dakle radi se o ljudima kojima je zaštita i dobrobit životinja mentalni imperativ, a bjelančevine i mast njihova podrijetla zamjenjuju se povrćem, voćem, žitaricama, mahunarkama i raznim kombinacijama.

Veganski namazi

Naresci i namazi Vegetarijane podesni su kao glavno jelo, ali i kao kombinacija drugim vrstama vegetarijanske i veganske hrane. Primjerice u salatama, složencima i slično.

Novi narezak spada u čisto vegansku hranu, dakle nema nikakvih životinjskih bjelančevina, pa ni bjelanjka jajeta koji se može rabiti u vegetarijanskoj hrani. Za one koji o tome manje znadu, veganstvo kao "najstrožiji" oblik vegetarijanstva nastalo je u Engleskoj 1944., kada je osnovana udruga, koja za prehranu i odijevanje ne koristi ništa od životinja, za razliku od vegetarijanaca koji toleriraju mlijeko, jaja, med, vunu i drugo, zbog čega se životinje ne moraju ubijati.


Tagovi

Damir Šket Vegetarijana Vegetarijanski namaz Vegani Bezmesna prehrana Konzervans Sintetičke boje Zaštita životinja Povrće Žitarice Mahunarke Životinjske bjelančevine


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt