Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz jaja
  • 24.03.2016. 14:30

Uvezeno 105 milijuna komada konzumnih jaja

U Hrvatsku je prošle godine uvezeno 105 milijuna komada konzumnih jaja što je porast za 113 posto.

Foto: comzeal/bigstockphoto.com
  • 540
  • 183
  • 0

U Hrvatsku je prošle godine uvezeno 105 milijuna komada konzumnih jaja što je porast za 113%. Rezultat je to porasta proizvodnje jaja u zemljama EU i istovremenog smanjenja broja nesilica u Hrvatskoj nastalog kao posljedica usklađivanja sa zakonskom regulativom koja uređuje zaštitu životinja na farmama.

O peradarstvu i proizvodnji jaja govorilo se na sastanku Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj u Bruxellesu, a na tom je sastanku Hrvatsku predstavljala Ana Hell-Kurevija, voditeljica peradarske proizvodnje Farme koka nesilica Vuka, u vlasništvu osječke Žito grupe, izvijestili su na svojim korporativnim stranicama.

Porast proizvodnje jaja u EU

Tom je prilikom zaključeno kako je protekla 2015. godina bila dobra za peradare i proizvođače jaja u EU u kojoj je zabilježen i rast proizvodnje jaja za 2,7% u odnosu na prethodnu godinu, a očekuje se kako se uslijed tržišnih kretanja ona neće značajnije promijeniti niti tijekom ove.

U većini zapadnih zemalja došlo je do promjena prehrambenih trendova, što je povećalo potrošnju jaja po stanovniku, a čemu teže i hrvatski proizvođači jer su ona zdrava namirnica.

Kako su trendovi uzgoja nesilica usmjereni na dobrobit životinja, jedna od mjera je i poticanje te uzgoj bez debekiranja, odnosno rezanja kljunova nesilicama, što se primjenjuje i na Farmi koka nesilica Vuka, kao i kod nekolicine hrvatskih proizvođača.

Foto: comzeal/bigstockphoto.com


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Jaja Proizvodnja Peradarstvo Konzumna Nesilice Kljun Porast Zdrava Namirnica Proizvođači Farma


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)