Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokretovo ulje
  • 07.10.2013. 08:40

Uljane sjemenke obasjane suncem

Suncokret je najznačajnija uljarica za proizvodnju jestivog ulja u Repubilici Hrvatskoj

Foto: fineartamerica.com
  • 2.286
  • 262
  • 0

Suncokret, ljubomir, podsunac, đirasol ili tornizol (Helianthus annuus) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Zbog dubokog korijena i posebne sposobnosti da upije vodu i razgradi mnoge štetne i otrovne tvari iz tla, suncokret se često koristi za isušivanje močvarnog tla i čišćenje zagađenog tla, pa čak i onog koje sadrži olovo ili radioaktivne tvari. Tako je poznato da su u Ukrajini, nakon černobilske katastrofe, zasađena polja suncokreta jer se pokazalo da može izvući oko 90% radioaktivnih tvari iz tla.

Osim dobrobiti njegove ljekovitosti i vioskog udjela proteina u sjemenkama, polja na kojima rastu suncokreti pravi su raj i za pčele — na jednom hektaru može se dobiti 25 do 50 kilograma meda. Kad se cvjetovi suncokreta poberu, ostaju stabljike koje sadrže 43 do 48 posto celuloze, a one se mogu koristiti za proizvodnju papira. Preostali dijelovi biljke mogu poslužiti kao krmivo ili gnojivo.

Proizvodnja suncokretovog ulja u Hrvatskoj

Suncokret je uistinu divan dar. Njegova ljepota bila je nadahnuće za mnoga umjetnička djela, a gdje god rastao, suncokret uljepšava polja, domove i vrtove. Suncokret je najznačajnija kultura za proizvodnju ulja, ali nije i jedina jer se proizvodi još i od uljane repice te u manjim količinama od sjemena bundeva (buča). Međutim, najveća je proizvodnja od suncokreta koji se u Hrvatskoj sije na oko 35-40.000 ha i svake godine i daje prosječan rod od oko 2,5t po hektaru uz stalni porast.

Hibridi suncokreta koji se kod nas siju imaju oko 40-50% ulja u suhom sjemenu, ovisno o sorti. Suncokretovo ulje je pri samom vrhu ljestvice visoko vrijednih biljnih ulja. Lako se rafinira, a ulje je lijepe svjetložute boje, prozirno i poželjnog, blagog okusa. Najveći proizvođač suncokretovog ulja u Hrvatskoj je IPK Tvornica ulja Čepin d.d. koja prerađuje 150.000 t sirovine godišnje, odnosno 30.000 t rafiniranog ulja na godinu.

Uz njih je i još jedan veliki proizvođač, Zvijezda d.d. Oni proizvode rafinirano ulje koje se najviše koristi za kuhanje, pečenje, prženje, kao i za pripremu svih vrsta hladnih jela, a glavna je sirovina u proizvodnji majoneza i margarina.

Uz industrijsku proizvodnju, postoji još i proizvodnja suncokretovog ulja postupkom hladnog prešanja. Radi se uglavnom o organski uzgojenom suncokretu, a koristi se uglavnom za salate i nije ga preporučljivo pržiti. Suncokretovo hladno prešano nerafinirano ulje sadrži snažne antioksidante, vitamine EA, E, B1, B5, D; minerale kalij, magnezij, željezo, fosfor, selen, kalcij i cink; folne kiseline, prehrambena vlakna, proteine, sterole , biljne pigmente, polinezasićene masne kiseline, omega 6 i selen. Proizvodi se uglavnom na manjim gospodarstvima ili obrtima.

Proizvodnja suncokreta i suncokretovog ulja ima velik potencijal u Hrvatskoj, a naša tla su idealna za proizvodnju suncokreta te posjedujemo velike kapacitete za preradu, a koji se sve više šire i poboljšavaju. Dakako, postoji i mogućnost izvoza suncokretovog ulja kao gotovog proizvoda, a ne prodaja samog suncokreta kao sirovine, dok cijena - koja je ove godine bila dosta niska, vjerojatno neće spriječiti proizvođače da ga i dalje siju, jer bez dobre sirovine, nema ni kvalitetnog ulja.

Foto: fineartamerica.com


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Ulje Proizvodnja Izvoz Sjemenke Nerafinirano ulje Hladno prešanje Uljarica


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.