Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampioni
  • 03.05.2022. 16:30
  • Istarska, Vodnjan

Ulja San Antonio: Jedan dan, tri natjecanja i tri šampionske titule!

Ujutro su slavili u Medulinu, poslijepodne nastavili u Krasici te navečer briljirali u Vodnjanu.

Foto: Stancija San Antonio
  • 908
  • 42
  • 0

Masline iz ekološkog uzgoja ubrane na stanciji San Antonio u Vodnjanu koje se prerađuju u jednoj od najmodernijih uljara u Hrvatskoj i pretvaraju u tekuće istarsko zlato osvojile su stručni žiri na čak tri natjecanja proteklog vikenda.

Tako je njihova monosorta Istarska bjelica proglašena šampionskim uljem u Medulinu, Vodnjanu i Krasici.

San Antonio ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojilo je sveukupno 13 nagrada, a radi se o Stanciji koja već godinama niže uspjehe i na kojoj se nalazi 7.000 stabala maslina. Ulje je ekološki certificirano, a dolazi iz maslinika smještenih na 100 metara nadmorske visine i cca 2000 metara udaljenih od mora.

Ulja bogata polifenolima

"Istarska bjelica se bere krajem rujna i početkom listopada, berba je ručna, uz pomoć rukavica kako bi se izbjegla šteta na plodu masline jer svaka uzrokuje truljenje ploda koje šteti ulju, povećava se količina masnih kiselina te opada kvaliteta. Znači, maksimalno se čuva plod", pojasnio je Marijan Marjanović direktor uljare rekavši da su takva ulja pikantnija, jačeg intenziteta mirisa i ukusa, što znači da su veoma bogata polifenolima.

Nagrade za šampionsko ulje dolaze s 28. Smotre ekstradjevičanskih maslinovih ulja u Vodnjanu, međunarodne smotre maslinara i uljara Ulika 2022. u Medulinu te 25. Susreta Oleum Olivarum u Krasici.

"Maslinarstvo i uljarstvo moj su jedini posao, nisam hobista, što znači da se konstantno educiram i ulažem veliki trud i znanje u izvrsnost naših ulja", kaže Marjanović. Kako dodaje, ponovljivost je odavno njegova vrlina koju dokazuje iz godine u godinu.

Uhodan tim koji skupa radi već šest godina

Također, napominje da ima odličan tim s kojim već šest godina ponavlja vrhunske rezultate. "Dečki iz maslinika rade odličan posao u održavanju nasada, osobno nadgledam tijek vrhunske prerade, a cure na filtraciji, skladištu i pakiranju nisu ništa manje zaslužne za osvojene nagrade", pohvalio je radnike.

Kako kaže, maslinarstvo i uljarstvo za njega ne predstavlja samo posao nego veliku ljubav i strast. "Lude su kombinacije koje su se u subotu odvijale na tri završnice Istarskih natjecanja, iako nas je iznenadila činjenica da baš na svakoj imamo šampionsko ulje", napomenuo je.

No, dodaje, nije čudno da je osvojio zlata za sve sorte s kojima se prijavio na natjecanjima, ali biti šampion na svima je super luda kombinacija.

Nakon nagrade Ewoo World Ranking 2021 stiže i domaći koktel na bazi maslinovog ulja

Rezultate svjetskih natjecanja u ovoj uspješnoj uljari tek očekuju, jer su na puno njih poslali uzorke.

"Naš neprestani rad i usavršavanje, vrhunska tehnologija i personalizirani pristup svakoj preradi dali su ove godine posebno vrhunske rezultate", zaključio je Marjanović.

"Ljudi moji, je li to moguće?!" ?Ostvarili smo uspjeh koji nismo mogli ni sanjati!? ??? Tri šampionske nagrade! Tri...

Objavljuje San Antonio - extra djevičanska maslinova uljaNedjelja, 1. svibnja 2022.

Fotoprilog


Tagovi

Maslinovo ulje Nagrade Šampion Natjecanja Stancija San Antonio


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.