Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 26.02.2023. 15:00

U svijetu može, ali ne i u EU - što je sporno u pojmu probiotik?

Tržište probiotika je doživjelo procvat, ali zakonska regulativa EU ga ograničava.

Foto: Depositphotos/AlexKosev
  • 1.684
  • 127
  • 0

Zastarjeo regulatorni okvir Europske unije stvara probleme na tržištu probioticima, piše Euroactiv. Iako proizvodnja i tržište rastu, zakonodavstvo spava od 2006. i blokira razvoj sektora.

Sve je veća gomila zahtjeva za prevazilaženje zastarjelih pravila. Pojedine države članice su samostalno pristupile rješavanju tog problema što povlači rizik od narušavanja jedinstvenog tržišta.

Prava eksplozija probiotičkih proizvoda

Maloprodajna vrijednost europskog tržišta probiotika, koje uključuje proizvode od kiselog mlijeka, probiotičke jogurte i probiotičke suplemente porasla je sa 8,6 milijardi eura u 2018. na 9,4 milijarde eura u 2021. godine. Najveće povećanje zabilježeno je u online prodaji probiotičkih dodataka od 190 milijuna eura.

Široko korištena definicija probiotika dolazi od stručne savjetodavne grupe koju su 2001. osnovale Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Problem je u upotrebi samog pojma probiotici, koji se bez ograničenja koristi u cijelom svijetu, ali zbog starih zakona, ne u Europskoj uniji.

Potrošači žele podatke na etiketi (Foto: Depositphotos/06photo)

Naime, da bi se na jednom proizvodu moglo označiti kako ima korisne efekte ili nutritivne činjenice, neophodno je da prođe znanstvenu procjenu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Nijedna prijava podnesena za odobrenje termina probiotik, kao zdravstvene tvrdnje, nije dobila pozitivno mišljenje EFSA-e zbog nedostatka utvrđenih znanstvenih dokaza o učincimana zdravlje ljudi.

Ljubav dolazi preko želuca, ali zdravlje preko crijeva, na PBF-u razvijena probiotička kapsula

Za sada je zabranjeno koristiti zdravstvene tvrdnje o probioticima na tržištu EU. Odobrena je samo ona koja ukazuje na prisutnost probiotika i to je živa kultura jogurta koja poboljšavaju probavu laktoze.

Potrebno izmijeniti zakon

Neophodna je revizija, a noviteti dolaze od platforme Fit for Future F4F, savjetodavnog tijela Europske komisije koje daje mišljenja za pojednostavljenje, smanjenje opterećenja i modernizaciju postojećih zakona EU. Italija, Češka, Španjolska i nedavno Francuska su usvojile nacionalne smjernice. U SAD-u i Brazilu probiotici se već smatraju hranom ili sastojcima. Indija, Argentina i Tajland su usvojili posebne propise o probioticima i definicije za njih.

U nedavnom istraživanju od 8.000 potrošača u osam različitih europskih zemalja koje je proveo 3GEM, u ime Međunarodne asocijacije za probiotike IPAEurope, 57 posto ispitanih se ne osjeća informiranim da proizvod sadrži probiotike. Oko 79 posto ispitanika bi se željelo informirati o tome sadrži li proizvod probiotike putem etiketa na hrani, bilo na listi sastojaka ili na ambalaži.


Tagovi

Probiotici Europska komisija Fit for Future


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.