Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza maslinovog ulja
  • 07.05.2017. 07:30

U Splitu najmoderniji laboratorij za analizu maslinovog ulja

Split dobio najmoderniji laboratorij za analizu maslinovog ulja: "Pravilnici i kontrola iz uvoza trebaju se pooštriti".

Foto: bigstockphoto.com, osaac
  • 3.136
  • 290
  • 0

Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo od srijede je bogatiji za novi prostor Odjela za kemijsku analizu hrane i predmeta opće uporabe, gdje će djelovati laboratorij jedinstven u našoj zemlji jer sadrži sve potrebno za procjenu organoleptičkih svojstava maslinova ulja te stručne kadrove obučene za takve zadatke.

Opremljeni prostor koristit će se u nekoliko svrha pa će se, primjerice, analizirati intolerancija na hranu, a sada je tu i uređaj vrijedan milijun kuna kojim se obavljaju postupci koji se dosad nisu mogli raditi u Zavodu.

"Želimo postati referentni centar za cijelu Hrvatsku i na dobrom smo putu. Najvažniji dio laboratorija namijenjen je ispitivanju kvalitete maslinova ulja. Smatramo da se pravilnici trebaju pooštriti u kontroli maslinova ulja kako više ne bi bilo dovoljno napraviti jednu ili dvije analize parametara, nego kompletnu paletu čimbenika kako bi se procijenila kvaliteta ulja i kako bi se ono moglo kategorizirati, a trebaju se gledati i količine koje ima određeni proizvođač", objasnila je dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda, na svečanom otvorenju i dodala kako se nada da će se uvesti više reda i kod uvoza jer je nedopustivo da se "ekstra djevičansko" ulje u našim trgovinama prodaje za 25 kuna.

Ninčević je pojasnila kako će građani i maslinari u Zavod i dalje moći donositi uzorke svojih ulja, a cijene će ovisiti o broju parametara koji će biti određeni kao nužni. Otvorenju je prisustvovao i župan Zlatko Ževrnja, koji je istaknuo da vrijednost cijelog projekta iznosi 2 milijuna kuna, te da je neupitan njegov značaj za područje cijele županije.

Autor: A. Krolo, Foto: bigstockphoto.com, osaac74


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Analiza maslinovog ulja Split