Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Craft pivarstvo
  • 03.01.2016. 15:15

Trend malih zanatskih pivovara u usponu

U RH se prema procjeni pivara, kućnim, nekomercijalnim pivarstvom bavi otprilike 1.000 zaljubljenika u pivo. Mnogima od njih je san jednog dana otvoriti svoj mali pogon i okušati se u poduzetničkim vodama, no prepreka i izazova je sve, samo ne malo.

  • 879
  • 88
  • 0

Craft pivarstvo je relativno nov pojam u Hrvatskoj. Sam naziv craft, označava poseban stil i tehniku proizvodnje piva, koja se u potpunosti razlikuje od industrijskog načina proizvodnje piva. Craft pivovare su male zanatske pivovare, često u 100 %-tnom vlasništvu jednog majstora pivara.

Proizvodnja je manufakturna, koja dopušta njenim vlasnicima/pivarima potpunu slobodu u izboru sirovina, stila kuhanja, vrsti ambalaže i marketinga. Upravo ta sloboda izbora, gdje dolazi do izražaja kreativnost pojedinca je najveća strast koja pokreće domaće pivare. Čuvanjem tradicionalnog načina proizvodnje piva, izborom najkvalitetnijih sirovina te strpljenjem i pedantnošću kuhara, nastaju vrhunska, najčešće ale piva koja nalaze sve više poklonika među domaćim ljubiteljima piva.

Počeci prave craft revolucije

Začeci craft revolucije sežu u 80-te godine, na području SAD-a. Američku pivsku industriji u prvoj polovici 20. stoljeća gotovo su uništila prohibicija 1920. i Drugi svjetski rat. Nakon rata, u SAD-u je samo nekolicina velikih korporacija proizvodila pivo. Prevladavali su bezlični svijetli lageri, a pivovare su često za slad umjesto pivskog ječma koristili jeftiniji kukuruz i zob pa nije ni čudno što se američka piva u svijetu bila na lošem glasu. To su 80-tih godina promijenili homebrewer-i, koji su amaterski krenuli u proizvodnju piva, iz svojih garaža. Tijekom godina, dogodila se prava craft revolucija u SAD-u, koja se proširila i na Europu.

Domaće craft pivovare u usponu

Hrvatska se danas može pohvaliti sa desetak craft pivovara. Najstarija je Pivnica-Medvedgrad, otvorena 1994. godine u Zagrebu. 1997. slijedi otvaranje Pivovare Ličanka iz Pazarišta pokraj Gospića. 2009. godine na svoja vrata otvara i mala pivovara iz Vukovara, koja djeluje pod nazivom Vukovarsko pivo. 2013. godine, na tržištu se pojavljuje Nova runda iz Zagreba. Zagreb je 2014. postao bogatiji za još dvije craft pivovare, Zmajska pivovara i Varionica. 2015. godine je još otvorena MBC pivovara u Požegi i Black Hat u Osijeku.

Gerila marketing i kvaliteta

Majstorima piva, nit vodilja je kvaliteta i savršenstvo okusa, koja se nažalost u moru industrijskih piva potpuno izgubila. Dok velike pivovare, svoje kupce pokušavaju pridobiti pomoću marketinga, najčešće u obliku TV spotova, mali pivari si zbog financijskih razloga takav način oglašavanja ne mogu priuštiti.

Stoga se mali pivari okreću nekonvencionalnim i jeftinijim oblicima reklamiranja te se služe alatima i metodama Gerila marketinga. No najbolja reklama je preporuka zadovoljnog potrošača, a upravo tu vrstu reklame hrvatski craft pivari uživaju. Iako je hrvatsko tržište piva godina bilo zabetonirano domaćim i stranim lagerima, sve više trgovačkih lanaca na svojim policama nudi razne vrste domaćih i stranih craft piva. Istodobno se brojni ugostitelji pokušavaju izdići iznad konkurencije, obogaćujući svoje pivske karte, pivima domaćih majstora.

U Hrvatskoj oko tisuću zaljubljenika u craft pivarstvo

U RH se prema procjeni pivara, kućnim, nekomercijalnim pivarstvom bavi otprilike 1.000 zaljubljenika u pivo. Mnogima od njih je san jednog dana otvoriti svoj mali pogon i okušati se u poduzetničkim vodama, no prepreka i izazova je sve, samo ne malo. Prvenstveno su oni financijske prirode, početni troškovi stavljanja male pivovare pogon su izrazito visoki.

Ostali problemi koji koče kućne majstore prilikom ulaska u poduzetničke vode su brojne birokratske prepreke, parafiskalni nameti, strogi tehnički i sanitarni uvjeti. Na sreću, prvi pomaci nabolje se vide, u vidu smanjenja trošarina za male nezavisne pivare.

50 lipa za svaku bocu piva

Izmjenama Zakona o trošarinama (NN100/15), mali nezavisni pivari su svrstani u pet kategorija, ovisno o količini godišnje proizvedenog piva. Najniži iznos trošarine koja se plaća se za 1% volumnog udjela stvarnog alkohola sadržanoga u jednom hektolitru gotovog proizvoda iznosi 20 kn i to za proizvođače koji godišnje proizvedu do 5.000 hektolitara piva.

Nakon preračunavanja, mali nezavisni pivari na svaku 5dl bocu piva, sa udjelom alkohola od 5% plaćaju trošarinu u iznosu od 50 lipa. Usporedbe radi, velike pivovare, za piva s istim udjelom alkohola, plaćaju trošarine u duplom većem iznosu.

Craft revolucija je u svakom slučaju započela i u Hrvatskoj. Česti skupovi, zajednička druženja i vrlo aktivan forum posvećen pivarstvu, ulijevaju nadu kako će se i u budućnosti domaća pivska scena nastaviti razvijati.


Tagovi

Craft pivarstvo Manufakturna proizvodnja SAD Trošarine


Autor

Luka Grgić

Više [+]

Luka je magistar prava iz Osijeka koji se bavi i obiteljskim uzgojem koštuničavog voća. Uz voćarstvo, zanima ga i proizvodnja domaćeg piva u improviziranim nekomercijalnim craft pivovarama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]