Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola mesnih proizvoda
  • 24.11.2016. 15:00

Tolušić smijenio inspektore koji su "žmirili"

Tolušić je počeo i sa smjenama inspektora. Iako je veterinarska inspekcija dobila više novca za rad, distributivne centre u kojima je pronađeno staro meso su zaobilazili, navode mediji.

Foto: bigstockphoto.com, agnormark
  • 16.443
  • 1.820
  • 0

Može li se zaustaviti uvoz hrane loše kakvoće? S time se u zadnje vrijeme pozabavio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Velika većina hrane na našem tržištu je zdravstveno ispravna, ali ima očito jedan dio koji je zdravstveno neispravan i taj problem rješavamo", rekao je Tolušić.

"Dodao je i kako su trgovački lanci prema zakonu dužni raditi samokontrole proizvoda. Neki to rade izrazito kvalitetno i redovito, a neki to ne rade. Oni koji ne rade, bit će sankcionirani", najavio se. Jedina razlika danas i prije tri mjeseca ili prije dvije godine je što danas Ministarstvo poljoprivrede ili veterinarska inspekcija obavještavaju javnost o nađenim slučajevima.

Zloupotreba potpora za soljenje ribe?

Između ostalog, Tolušić je najavio izmjenu sustava koji se odnosi na povlačenje novca iz fondova EU. "Trebat će nam dva mjeseca da sustav pojednostavnimo i da uvedemo jedinstveni pravilnik za sve", rekao je ministar.

U jednoj TV emisiji tema je bila potpora za soljenje ribe, odnosno slučajevi kada pojedine tvrtke uzimaju potpore za ručno soljenje ribe, a zapravo je sole u Albaniji i drugim državama. Ministar je obećao provjeriti i tu informaciju.

Najavio je da će do kraja godine u saborsku proceduru biti poslan prijedlog zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, s kojim se neće moći regulirati cijena proizvoda na tržištu, ali će se moći regulirati da ona na polici u trgovini ne može biti niža od proizvodne cijene s PDV-om. Tolušić je počeo i sa smjenama inspektora. Iako je veterinarska inspekcija dobila više novca za rad, distributivne centre u kojima je sad nađeno staro mesi su zaobilazili, navode mediji.

Kontrole ove godine smanjene?

"Očito je nešto trulo u sustavu kad je omogućeno da staro meso bude u skladištima. Da nije bilo tragičnog ishoda zaraze salmonelom, što je rezultiralo pojačanim kontrolama, to meso bi završilo na našim tanjurima. Ali ono što je nevjerojatno je da su kontrole ove godine smanjene", izjavio je Tolušić.

Ovoga ljeta je voditeljica sektora veterinarske inspekcije Tatjana Karačić napisala inspektorima da su takvi objekti niskog rizika i da ih trebaju posjetiti tek jednom u dvije godine. Lani su ih inspektori morali obići dva puta, a 2014. četiri puta godišnje.

Upravo u takvih 10 distributivnih centara mesa sad su nađene nepravilnosti, a u nekima od njih i staro meso koje se trebalo prepakirati i produljiti mu rok trajanja! Neslužbeno doznajemo da su najveće nepravilnosti nađene u objektima MI Pivac. Samo u tvornici PPK Karlovac zaplijenjeno je više od 50 tona mesa koje nije imalo prateću dokumentaciju ili mu je istekao rok, ali se zamrzavalo i produljivao mu se rok na dvije godine.

Smjene inspektora

Ministarstvo još ne objavljuje njihova imena. Inspekcija na raspolaganju ima oko 55 milijuna kuna za službene kontrole. U 2014. godini imali su sedam milijuna kuna manje. Kako je neslužbeno potvrđeno, smijenjen je voditelj unutarnje kontrole veterinarske inspekcije Davor Svoboda. Također, smijenjena je voditeljica veterinarskog ureda u Splitu Plamenka Kovač-Levantin.

Putuje li svježe meso iz trećih država - npr. iz kineskih, brazilskih objekata koji moraju biti odobreni za izvoz u EU, pa i Hrvatsku, neće ni ući ako pošiljka koja mora biti zapečaćena nije prijavljena 24 sata prije prispijeća i ne prate je jamstva službenog veterinara. Granični veterinarski inspektor mora pregledati dokumentaciju, robu, često je i uzorkovati, dok između država članica pošiljka putuje kao da putuje unutar zemlje, bez ikakve kontrole tijekom koje se može i otvoriti, zamijeniti, prepakirati, kontaminirati.

Foto: bigstockphoto.com, agnormark


Tagovi

Tomislav Tolušić Uvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."