Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čokolada
  • 15.09.2020. 15:00

Tko su najveći proizvođači, a tko potrošači čokolade?

Njemačka, Italija i Francuska su najveći proizvođači čokolade i čine gotovo dvije trećine (64%) ukupne europske proizvodnje.

Foto: Depositphotos/agnormark.gmail.com
  • 1.508
  • 218
  • 0

U 2019. godini na području Europske unije proizvedeno je 3,7 milijuna tona čokolade, podaci su to koje je objavio statistički ured Europske unije (Eurostat).

Njemačka, Italija i Francuska su najveći proizvođači ove namirnice i čine gotovo dvije trećine (64%) ukupne europske proizvodnje. Prati ih Nizozemska s 9% te Belgija i Poljska s po 7% udjela.

Smanjenje od 0,3 milijuna tona

Primjerice, u 2017. godini EU je proizvela oko 4,0 milijuna tona čokolade u vrijednosti od 18,3 milijarde eura, što je više za 0,3 milijuna u odnosu na prošlu godinu.

Najviše ove slatke namirnice napravljeno je u Njemačkoj, 1,3 milijuna tona (32% ukupne proizvodnje), zatim Italija 0,7 milijuna tona (18%), a Francuska i Nizozemska su na trećem mjestu, obje po 0,4 milijuna tona (svaka 9%).

Najveći svjetski proizvođač i potrošač

Prema cbi.eu, Europa je najveći svjetski proizvođač čokolade. Šest multinacionalnih tvrtki, međutim, predstavljaju glavninu svjetskog tržišta za gotove proizvode, a to su Mondele, Nestlé, Mars, Hershey, Ferrero TE Lindt & Sprüngli. Ove su tvrtke zajedno iskoristile gotovo 1,8 milijuna tona uvezenih zrna kakaa u 2017. godini .

Najveći svjetski potrošači su Švicarci koji godišnje pojedu 10,5 kilograma po stanovniku. Na drugom mjestu nalazi se Njemačka s 9,2 kg, dok je Litva na trećem mjestu s 9 kg po stanovniku.  

Proizvodnja kakaa u Nigeriji ove godine manja za 20%

Također, ovaj kontinent je i najveće globalno tržište čokolade. Kad je, primjerice, riječ o prodaji slastičarskih proizvoda od ove namirnice, Europa je 2017. imala tržišni udio od 49%, dostigavši procijenjenu vrijednost od 44 milijarde eura.

Očekuje se da će ovo tržište u Europi rasti prosječnom godišnjom stopom od 3% od 2018. do 2022. godine.


Tagovi

Čokolada Proizvodnja Potrošnja Njemačka Švicarska Tržište Eurostat


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije