Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 20.11.2021. 15:00

TISUP: Rast cijene jaja i pilećih trupova

Tržišni cjenovni informacijski sustav objavio je izvješće o veleprodajnim cijenama konzumnih jaja i pilećeg mesa za lisotpad 2021. godine.

Foto: Bigstock/ zlikovec
  • 250
  • 63
  • 0

Od početka godine na domaćem tržištu primjetan je lagani rastući trend cijene pilećih trupova

Prema izvješću Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi, prosječna cijena pilećeg trupa u listopadu ove godine iznosila je 14,62 kn/kg (193,89 €/100 kg), što je za 10,3 posto više nego na početku godine te za 9,8 posto u odnosu na 2020. 

Tako su kod pilećeg mesa (rasjek) blago porasle i to pileća prsa (file) 2,13 posto, pileći zabatak 2,67 %, pileći batak 3,71 te pileći batak sa zabatkom za 3,66 posto. Od srpnja cijene pilećeg mesa bile su uglavnom stabilne i na višim cjenovnim razinama u odnosu na prvu polovicu godine.

Što se tiče EU tržišta, nakon ljetnog pada cijene pilećih trupova na EU tržištu ponovno su blago porasle prošli mjesec.

"U prosjeku su u listopadu u odnosu na rujan porasle za 1,4 posto, a u odnosu na lanjske bile su viši 9,7 posto", navode u priopćenju. Prosječna cijena trupova na razini EU u listopadu iznosila je 199,48 €/100 kg i u odnosu na onu na RH tržištu bila viša tri posto. 

Svježi ili rashlađeni komadi najznačajniji izvozni proizvodi

U kolovozu ove godine udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda Meso peradi i jestivi unutrašnji organi (iznutrice) od kokoši vrste "Gallus domesticus", patke, guske, pure i biserke, svježe, rashlađeno ili smrznuto (grupa KN 0207) činio je 0,74 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza u ukupnoj vrijednosti uvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda činio 1,20 posto. 

Ukupan uvoz u grupi KN 0207 u kolovozu iznosio je 30.109.086 eura odnosno 13.537 tona dok je izvoz iznosio 12.488.225 eura odnosno 6.381 tone. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 17.620.861 eura što je povećanje za 15,5 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine.

Najznačajniji izvozni proizvodi kokošjeg mesa vrste Gallus domesticus na razini vrijednosti razmjene su svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i klaonički proizvodi s udjelom od 24 posto te smrznuto kokošje meso, neisječeno na komade s udjelom od 16 posto.

U uvozu najveći udio od 34 posto ostvarilo je smrznuto meso isječeno na komade i klaonički proizvodi te svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i klaonički proizvodi s udjelom od 25 posto.

Rast cijene jaja

TISUP je objavio i izvješće o stanju veleprodajnih cijena konzumnih jaja

Prema njihovim podacima, na domaćem tržištu u listopadu bilježimo porast cijene konzumnih jaja svih kategorija težine iz kaveznog i podnog uzgoja.

U odnosu na prethodni mjesec tržne cijene onih iz kaveznog uzgoja bile su u listopadu više za 3,3 posto (S) do 13,6 psoto( L), a najprodavanijih razreda L i M iznosila je 0,75 kn/kom odnosno 0,69 kn/kom. S druge strane, porast iz podnog uzgoja kretao se od 3,5 posto (XL) do osam posto (L i S), a L i M razreda u listopadu iznosila je 0,81 kn/kom odnosno 0,76 kn/kom.

Prosječne cijene jaja svih kategorija težine u listopadu ove godine bile su više u odnosu na one godinu ranije, a značajniji porast bilježimo kod jaja razreda M i L iz oba uzgojna oblika i to za 10,0 do 13,0 posto.

Nakon neznatnih oscilacija u prvoj polovici godine i stabilnih cijena tijekom ljetnih mjeseci, u listopadu bilježimo značajniji porast razreda L&M na RH tržištu. Prosječna cijena jaja (razred L&M) u listopadu ove godine najviša je zabilježena unazad dvije godine a iznosila je 150,99 eura/100 kg. U odnosu na prethodni mjesec bila je viša za 9,3 posto, a u usporedbi s godinom ranije 12,7 posto.

Kada je riječ o EU tržištu, nastavljen je porast razreda L&M. U odnosu na rujan cijene jaja prošli mjesec bile su veće za 3,2 posto, a u usporedbi s lanskima 13,2 posto. "Jaja na razini EU u listopadu iznosila su 137,56 eura/100kg i bila su niža 10 posto u odnosu na prosječnu cijenu na RH tržištu", ističu iz TISUP-a.

Najviše se izvozila svježa jaja u ljusci

Udio izvoza grupe proizvoda: Jaja peradi, ptičja jaja, u ljusci, svježa, konzervirana i kuhana (grupa KN 0407) u kolovozu ove godine činio je 0,13 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza u ukupnoj vrijednosti uvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda činio 0,37 posto.

Ukupan uvoz u grupi KN 0407 u 8. mjesecu iznosio je 9.104.796 eura odnosno 4.587 tone dok je izvoz iznosio 2.211.039 eura tj. 1.757 t. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 6.893.757 eura što je povećanje za 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine.

Svježa jaja od kokoši vrste Gallus domesticus, u ljusci (osim oplođenih jaja za liježenje) ostala su najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene s ostvarenim udjelom od 63 posto i oplođena jaja za liježenje, od kokoši vrste Gallus domesticus s udjelom od 37 posto.

U uvozu najznačajniji udio od 55 posto ostvarila su oplođena jaja za liježenje, od kokoši vrste Gallus domesticus te ostala svježa jaja, od iste vrste kokoši, u ljusci (osim oplođenih jaja za liježenje) s udjelom od 32 posto.  


Tagovi

TISUP Pileći trupovi Konzumna jaja Cijene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]