Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna ulja
  • 11.11.2015. 11:50

Svinjska mast ipak zdravija od biljnih ulja?

Britanski znanstvenici savjetuju izbjegavanje korištenja biljnih ulja, jer sadrže po zdravlje štetne tvari. Svinjsku mast smatraju prilično zdravom.

Foto: depositphotos.com, branex
  • 478
  • 252
  • 0

Prema mišljenju britanskih znanstvenika, u pripremi hrane najzdravije je koristiti svinjsku mast, maslinovo ulje, maslac te ulje kokosa, jer se njihovom upotrebom stvaraju manje količine aldehida. Naime, prema pisanju britanskog Telegrapha profesor bioanalitičke kemije i kemijske patologije s britanskog Sveučilišta De Montfort, Martin Grootveld, rekao je da prema mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization WHO), pržena hrana poput ribica i krumpirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze.

Aldehidi su kemikalije povezane s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove, a nastaju kod zagrijavanja biljnih ulja kao što su kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino. Biljna ulja, znanstvenici također povezuju sa srčanim i mentalnim bolestima, rakom, upalama i visokim tlakom.

U prehrani je najbolje koristiti kokosovo ulje - no ni svinjska mast nije loša

Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju omega 3 kiseline koje su nužne za zdravlje mozga, dodao je John Stein, profesor neuroznanosti Sveučilišta Oxford. Prema njegovu mišljenju, manjak omega 3 kiselina važan je čimbenik u nastanku niza mentalnih i drugih problema kao što je disleksija odnosno smetnja kod pisanja i čitanja. Najzdravijim od svih ulja, stručnjaci smatraju ono kokosovo, koje se može kupiti i u hrvatskim trgovinama, no najrjeđe se koristi.

Foto: depositphotos.com, branex


Tagovi

Svinjska mast Maslinovo ulje Maslac Ulje kokosa Aldehidi Martin Grootveld WHO Zdravstvena organizacija Pržena hrana Biljna ulja Omega 3 kiseline John Stein Disleksija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.