Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova hrana
  • 04.09.2018. 15:00

Svinjetina, janjetina, piletina... Jeste li za porciju cvrčkovine?

U nekim je civilizacijama jedenje kukaca svakodnevica, čak i omiljena poslastica ukoliko nije svar preživljavanja, u Europi se mahom tek uče testirati takvu hranu. Kukci, poput cvrčkovine nešto su novo na nepcu i jeziku. I nezadrživo nadiru na tržište željno atrakcija.

Foto: Bigstockphoto/koldunovaaa
  • 494
  • 35
  • 0

Izvolite porciju cvrčaka, dobri su vam za zdravlje. Sadrže hitin i vlakna koja pospješuju probavu. Prema nekim ispitivanjima, stišavaju upalne procese. Dok hruskate specijalitet, krcate se visokoproteinskom namirnicom. Znanstveno provjereno opitima u kojima su zdrave ljudske jedinke kroz kolače i smoothije dnevno konzumirale dva i pol deka, nazovimo je tako, cvrčkovine u prahu. Voljele su je i bakterije u probavnom sustavu. Uslast!
  
Dobro došli u svijet entomofagije ili jedenja kukaca. U nekim je civilizacijama jedenje kukaca svakodnevica, čak i omiljena poslastica ukoliko nije svar preživljavanja, u Europi se mahom tek uče testirati takvu hranu. Kukci, poput cvrčkovine nešto su novo na nepcu i jeziku. I nezadrživo nadiru na tržište željno atrakcija.

Namirnice koje se ne kozumiraju u većoj količini

Kukci su interesantni i kao iznimno kvaltetan  izvor bjelančevina. Naravno, uspijemo li suspregnuti rezerve naspram te vrste hrane.

Cvrčak/cvrčkovina spada u kategoriju poznatu kao novel food (nova hrana). Prema definiciji EU, riječ  je o onoj vrsti namirnica kakve se ne konzumiraju u većim količnama, dakle, prije je riječ o izuzetku nego o pravilu. U kategoriju nove hrane na tanjurima u zemljama Europske unije ulazi sve što je odobreno za ljudsku prehranu, a još nije stiglo na glavne jelovnike, poput ekstrakta arktičkih kozica kao novog izvora vitamina K, chia sjemenki ili namirnica dobivenih novim postupcima, recimo sve raširenijim tretmanom ultraljubičastim svjetlom. 

EU sastavlja listu dozvoljene nove hrane

Nova hrana  mora zadovoljiti sljedeće preduvjete prije nego što dođe na tržište - potvrdu da je sigurna za konzumaciju, da je primjereno etiketirana čime kupac dobiva informaciju što kupuje, ali i upozorenje da zamjena klasičnih namirnica novima neće utjecati na zdravlje potrošača.

Od siječnja ove godne na snazi je osvježena, poboljšana, osuvremenjena Uredba kojom se olakšao pristup nove hrane tržištu. Također, proširene su kategorije u koje spada ova vrst namirnica, u što se uklopila  i cvrčkovina s početka naše priče ali i nanomaterijali. 

Na Tajlandu kukci kao kod nas ćevapi (Foto: Flickr/Paul Arps)

Što se olakšanog pristupa tržištu tiče, Uredba je, zamijenivši striktniju i zastarjelu prethodnicu, dozvolila da na tržište dođe sve što je zadovoljilo preduvjete sigurnosti, ispravnosti i zdravstvene koristi, uz primjerenu obavijest na ambalaži kupcima. EU također sastavlja listu dozvoljene nove hrane, procedura autorizacije je pojednostavljena i centralizirana, sve nadgleda  EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) - uspješno zaokružen proces autorizacije preduvjet je za zeleno svjetlo cvrčkovini do tanjura Europljana.

Procedura starta on-line aplikacijom nakon koje EFSA provodi procjenu rizika, što je dužna završiti i objaviti devet mjeseci od prijave. Sedem mjeseci nakon objave rezultata ispitivanja dosje ide pred Stalni odbor, tijelo zaduženo za finalno potvrđivanje ispravnosti i koje daje mišljenje. Ukoliko je pozitivno, nov se proizvod stavlja na listu i može slobodno u prodaju. Slična, istina nešto striktnija procedura, predviđena je za proizvode nove hrane iz trećih zemalja. 

Nova hrana do sada švercana do eksluzivnih potrošača

Do sada su se ti tradicionalni proizvodi uglavnom švercali do ekskluzivnih potrošača, mahom etničkih skupina poput brojne dijaspore iz bivše belgijske kolonije Konga locirane u četvrti Bruxellesa Matonge koja po specijaliziranim restoranima, počesto ilegalno, konzumirala hranu iz stare domovine, zabranjenu u EU primarno radi rizika po zdravlje. 

Autorizacija nove hrane sadrži njezin detaljan opis, uvjete konzumacije, eventualnu obavezu dodatnog informiranja kupaca kroz podatke na ambalaži i, za svaki slučaj, najavu naknadnog praćenja posljedica konzumacije. Bilo koji incident donosi hitnu akciju privremene zabrane dok se stvar ne raščisti, sličnu onoj kad se detektira zaraženo meso u samoposluzi.

Čvrst i mnogobrojan briselski lobi 

Popisi namirnica nove hrane su dugački, na njima su , primjerice, gljive tretirane ultraljubičastim svjetlom iz Irske, uvezene sterilizirane chia sjemenke (preko Španjolske i tamošnjih vlasti) s tim da su austrijske vlasti chiu ubacile u provjeru ispravnosti ukoliko se koristi u voćnim namazima, zatim razne vrste kvasa, bakterijski kokteli, fermentirano voće...

Na listi tekućih provjera, također javnom dokumentu, su aplikacije za chia sjemenke u čokoladi, bakterijsku celulozu, proizvodnju brašnenih larvi, rafnirani peptidi dobiveni od kozica, trans-canabdiol, ekstrakt maslinova lista...

Za chiu nismo ni znali do nedavno, a sada ih ima u svakoj trgovini (Foto: Flickr/Marco Verch)

Nova hrana ima svoje udruge i predstavnike među nekoliko tisuća briselskih lobista. IPIFF ne-profitna organizacija sa 42 člana, uglavnom proizvođača iz Europske unije, zadužena za promociju kukaca u prehrani, informiranje javnosti te će cvrčkovina na EU tanjure stići zahvaljujući njihovim naporima i ukoliko prođe sve sigurnosne filtere. 

Zašto striktni propisi? 

Treba napomenuti da su opći ciljevi  nadzora namirnica u EU jamčiti visoku razinu zaštite ljudskog zdravlja i života kao i interese potrošača. Naglasak se stavlja na "pravedne prakse u trgovini hranom, uzimajući u obzir zdravlje i dobrobit životinja, zdravlje biljaka i okoliš", kako tumači Europska komisija. Nadalje, svrha zajedničke, usklađene  politike na jedinstvenom tržištu jeste osiguravanje  slobodnog kretanja hrane za ljude i hrane za životinje proizvedene i stavljene na tržište u EU-u, u skladu s općim propisima o hrani. 

Cilj je isto tako pojednostavniti globalnu trgovinu sigurnom hranom za životinje te sigurnom i zdravom hranom za ljude uzimajući u obzir međunarodne standarde i sporazume pri razvijanju zakonodavstva EU-a, osim ako bi se time mogla ugroziti visoka razina zaštite potrošača kojoj teži EU. Jer, ističe se, "europski građani moraju imati pristup sigurnoj i zdravoj hrani najbolje kvalitete".

Zašto striktni propisi? Niz incidenata povezanih s hranom krajem 1990-ih ali i ranije privukao je pozornost na potrebu uspostavljanja općih načela i zahtjeva u pogledu hrane za ljude i životinje na razini EU-a. Europska komisija razvila je u skladu s tim integrirani pristup sigurnosti hrane od polja do stola, obuhvativši  sve sektore prehrambenog lanca - proizvodnju hrane za životinje, primarnu proizvodnju, preradu hrane, skladištenje, prijevoz i maloprodaju.


Tagovi

Nova hrana Entomofagija Jedenje kukaca Cvrčak Kukci Novel food Striktni propisi IPIFF


Autorica

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt stoljeća dopisnica iz Bruxellesa s preko 25 tisuća članaka za sve glavne hrvatske medije. Dugogodišnja suradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Pratila procese proširenja EU i pristupnih pregovora. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]