Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarski pršut
  • 14.10.2019. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Svinje odabrane za istarski pršut moraju imati barem jedan kuhani obrok dnevno

Istarski pršut nema kože, suho je salamuren morskom soli i začinima, a tijekom sušenja, od najmanje 12 do 18 mjeseci, ne dimi se, za razliku od dalmatinskog, drniškog ili krčkog pršuta.

Foto: Marinko Petković
  • 2.092
  • 193
  • 0

Najveći gastro događaj u Istri održat će se u Tinjanu od 18. do 20. listopada, kad se održava 13. Internacionalni sajam pršuta (ISAP), rečeno je u petak na tradicionalnom predstavljanju ISAP-a u Zagrebu.     

Predsjednik Udruge proizvođača Istarskog pršuta Mladen Dujmović kazao je da će posjetitelji sajma moći kušati pršute proizvođača iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore, a organizatori sajma pripremili su program sa sportskim i zabavnim sadržajima. Ove godine sajam pršuta u Općini Tinjan, koja je i himnu posvetila pršutu, traje jedan dana duže, jer gosti teško odlaze kućama.     

Prvi domaći izvorni proizvod zaštićen u EU

Dodao je da ono što izdvaja istarski pršut, koji je bio prvi hrvatski autohtoni proizvod zaštićen oznakom izvornosti na nacionalnoj razini, prema EU standardima, još 2011. godine, a projekt je sad u fazi podnošenja zahtjeva za ishodovanje oznake izvornosti na razini EU-a. "Dakle, poznata je njegova 'loza' uzgoja od sirovine, koju, pored Istre, nabavljam i iz Slavonije, a žig sljedivosti, koji se plaća svake godine, prati istarske pršute sve do potrošača, bilo domaćih ili stranih", kaže Dujmović.  

Sljedeći vikend bit će u znaku istarskog pršuta

To znači da odabrane svinje za istarski pršut, koje moraju imati najmanje 180 kilograma, moraju imati barem jedan kuhani dnevni obrok, a gotov prozvod se odlikuje posebnom aromom, jednoličnom crvenom bojom po cijelom presjeku. Istarski pršut nema kože, suho je salamuren morskom soli i začinima, a tijekom sušenja, od najmanje 12 do18 mjeseci, ne dimi se za razliku od dalmatinskog, drniškog ili krčkog pršuta.

Šampion prošlogodišnjeg sajam u Tinjanu Paolo Jelenić, kaže da kilogram istarskog pršuta košta od 180 do 350 kuna, ovisno o tome prodaje li se na komad ili na kilogram, odnosno klasi. "Tu su i trajni i polutrajni proizvodi na bazi svinjskog mesa, a kupci se vraćaju što znači da imamo kvalitetu, a bilo bi dobro da imamo i više domaće sirovine", kaže Jelenić.

13. ISAP - Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu

S druge strane, Nevenka i Josip Hreljak, koji imaju tvornicu pršuta pod imenom Pisinium od 1995. godine, godišnje proizvedu 5000 do 6000 pršuta, a mogli bi, kažu, i više kad bi država malo 'podmetnula leđa' i smanjila PDV na hranu.  Radi se, kažu, o vrhunsko  domaćem proizvodu, koji nije iz uvoza iz Mađarske ili Austrije, pa i košta nešto više od onih iz konvencionalnog uzgoja.                   

Oznaka izvornosti za sve hrvatske pršute  

Bivšini pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović, koji je i sam veći proizvođač pršuta 15 godina, a koji je umnogome zaslužan za zaštitu izvornosti istarskog pršuta, zajedno s proizvođačima pršuta u Sloveniji, kaže da je novi cilj ekološki uzgoj i samim tim i proizvodnja eko istarskog pršuta. Samo tako, kad već nemamo potrebne količine, možemo biti prepoznatljivi na otvorenom tržištu, gdje sad dominiraju neke druge zemlje. Osim toga, kaže, i druga tri hrvatska pršuta, trebaju dobiti oznaku izvornosti, a za to moraju biti 100 posto domaći proizvod. Teško izvodivo jer uz silni uvoz, uz 'domaću proizvodnju' 700.000 pršuta godišnje imamo ih dovoljno tek 50 posto.  

Novi cilj je proizvodnja eko istarskog pršuta

Milan Buršić je proizvođač istarskih pršuta od 1994. godine, nakon što je iz mesne industrije otišao u privatnike. Godišnje je to 4000 komada pršuta, a sad kćerka i zet, kaže, drže ključeve povećanja proizvodnje, jer interes tržišta za najcjenjenijim istarskim prehrambenim proizvodom, koji je opstao zahvaljujući prije svega tradiciji, ali i potpori županije, postoji. Udruga proizvođača istarskog pršuta broji 30-ak članova, a pametno koriste i Vinistru da se čuje i njihov glas u borbi s uvoznim lobijem.      

Kako se čulo, sportski program sajma započet će već ovog vikenda pa će se 13. listopada moći sudjelovati u pješačenju ISAP 2019 ''preko brežine' duljine 11.5 kilometara sa startom kod školskog igrališta u Tinjanu u 10 sati ujutro. U isto vrijeme ispred glavnog ulaza sajma kreće biciklijada 'od lokve do lokve' stazom dužine 25 kilometara. Nadalje, 20. listopada u 10 sati organizirana je utrka ISAP Run putem suhozida dužine 8 kilometara, a u 15 sati startat će obiteljska timska utrka - Drugi lov na istarski pršut.


Fotoprilog


Tagovi

Pršut Istarski pršut Autohtoni hrvatski proizvod ISAP


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije